Tällä hetkellä parhaat 12kk:n sähköt löytyvät Hehkulta ja Väreeltä. Sopimuksiin voit tutustua alta:
- Hehku 12kk määräaikainen sopimus
- Väre Määräaikainen 12kk kiinteä määräaikainen
Molemmat sopimukset ovat kiinteitä 12kk:n vakiohintaisia sopimuksia. Nämä sopivat erityisesti vakautta ja ennustettavuutta sähkösopimuksessaan preferoivalle kuluttajalle.
Valitsemalla oikean sähkösopimuksen voi säästää kotitalouden kuluissa ja saada mielenrauhaa.
Moni kuluttaja suosii nykyään 12 kuukauden sopimuksia. Ne tarjoavat hyvän puolimaaston joustavuuden ja huolettomuuden välillä.
Miten vertailupalvelu toimii?
Klikkaa tästä siirtyäksesi sähkösopimusten vertailupalveluun.
Syötä arvio vuosittaisesta sähkönkulutuksestasi, ja klikkaa “Lisävalinnat” painiketta:
Valitse näin aukeavasta valikosta sopimustyypiksi “Määräaikainen” ja klikkaa sitten “Näytä tarjoukset“:
Nyt sinulle listataan vain määräaikaiset sopimukset. Scrollaa siis hieman alaspäin, ja etsi 12kk määräaikaiset sopimukset:
Lisää sopimuksia löydät täppäämällä “Näytä kaikki” laatikkoon ruksin lisävalinnoista, klikkaamalla uudestaan “Näytä tuotteet” ja scrollaamalla suositusten ohi.
Eteesi avautuu hakutulostaulukko. Tässä listassa on kaikki määräaikaiset sopimukset. Näissä on ilmoitettuna määräaikaisuuden kesto.
Erillistä 12kk -filteriä ei löydy. Löytääksesi kaikki 12kk:n sopimukset, skrollaa taulukko läpi. 12kk:n tarjousten kohdalla lukee aina 12kk.
Voit etsiä taulukosta arvoja “12kk” tai “12 kk” (välilyönnillä) käyttämällä hakuominaisuutta näppäinyhdistelmällä CTRL + F tai CMD + F.
Miksi 12kk sähkösopimus on järkevä?
Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta sovitaan sopimuksen tekohetkellä. Tämä tarkoittaa, että tiedät sähköstä maksamasi hinnan sopimuskauden ajan, vaikka sähkön markkinahinta vaihtelisi.
Sähkön hinta voi muuttua nopeasti johtuen säästä, tuotannon kustannuksista tai poliittisista tekijöistä.
Jos sähkön markkinahinta vaikkapa kymmenkertaistuisi, maksat edelleen samaa ennalta sovittua hintaa!
Toistaalta, jos sähkön markkinahinta laskee, joudut siitä huolimatta maksamaan määräaikaisen sopimuksen tekohetkellä sovittua hintaa. Välttämällä pitkiä sopimuskausia voit kuitenkin välttyä maksamasta ylihintaa pitkään.
12 kuukauden sopimuksen avulla voit hyödyntää markkinoiden suotuisia tilanteita ja välttää sitoutumista korkeisiin hintoihin pitkäksi aikaa.
Tarkastellaan alapuolelta löytyvää kuvaa: punainen viiva näyttää sähkön todellisen hinnan, kun taas sininen viiva on kiinteän sopimuksen hinta.
Kun punainen viiva on ylempänä kuin sininen, määräaikaisen kiinteän sopimuksen sähkön hinta on sinulle suotuisa.
Yllä olevan kuvan alkujaksolla määräaikainen sopimus on siis suotuisa. Mutta noin puolen välin sähkönhinnan romahtamisen jälkeen maksat huomattavasti ylimääräistä.
Jos teet 12kk sopimuksen, voit vaihtaa edullisempaan sähkösopimukseen vuoden jälkeen jos näyttää siltä, että sähkön hinta on pidempään alhaalla.
Kuulostaako hämäävältä? Ei hätää! Alempana toinen esimerkkikuva joka havainnollistaa tilannetta.
Oletetaan että kuvassa näkyvä ajanjakso on 24kk.
Jos sinulla olisi 24kk sopimus (kuten edellisessä kuvassa), et ehtisi reagoimaan pörssisähkön hinnanlaskuun (punainen viiva).
Mutta 12kk sopimuksella se onnistuu mainiosti ja ehdit saamaan järkevän kiinteän sähkön hinnan.
Toki muitakin etuja 12kk sopimukselle on, kuten vaikkapa:
- Kilpailun hyödyt: Sähköyhtiöt usein tarjoavat erikoistarjouksia uusille asiakkaille. Lyhyempi sopimuskausi antaa mahdollisuuden hyödyntää näitä tarjouksia useammin.
- Selkeä hintanäkymä: Vuoden sähkösopimus tarjoaa kuluttajalle ennakoitavuutta sähkön hinnoista, mikä auttaa talouden hallinnassa ja suunnittelussa.
- Joustavuus: Lyhyempi sopimus tarjoaa joustavuutta. Tämä tekee 12 kuukauden tai jopa 6 kuukauden sopimuksista houkuttelevia.
Määräaikainen vs toistaiseksi voimassaoleva sopimus?
Sähkösopimusten voimassaolo
Sähkösopimukset voi jakaa keston / voimassolon mukaan kahteen kategoriaan: määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin:
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määritellyn ajan. Useimmiten määräaikaiset sähkösopimukset solmitaan 12kk tai 24kk kestolla. Markkinoilta löytyy myös 3kk, 6kk ja 18kk kestoilla varustettuja sopimuksia.
Määräaikaisen sopimuksen maksimikesto on 2 vuotta. Tätä pidempiäkin sopimuksia on solmittu (esim. 36kk sopimuksia), mutta kuluttaja voi purkaa tällaisen sopimuksen 24kk jälkeen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Määräaikainen sopimus päättyy sopimuksen määräajan umpeuduttua. Jos et tässä vaiheessa solmi uutta sopimusta, niin sopimuksesi jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Tällöin sähköyhtiö voi muuttaa sopimuksen hintoja ilmoittamalla siitä kuukautta etukäteen.
Määräaikaisissa sopimuksissa koko sopimuskauden hinnat lukitaan sopimuksen tekohetkellä. Yleensä tämä tarkoittaa, että hinnat säilyvät samana koko sopimuskauden ajan. Tähänkin on kuitenkin poikkeuksia, esimerkiksi:
- Alennukset jotka ovat voimassa osan sopimuskaudesta
- Kulutusvaikutukselliset sähkösopimukset, joissa kulutuksesi ajoitus vaikuttaa sähköstä maksamaasi hintaan kulutusvaikutuksen muodossa. Näidenkin sopimuksien energiahinnan kiinteä osa sekä perusmaksu säilyvät kuitenkin vakiona sopimuskauden ajan.
Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia, sekä sähköä ostavaa kuluttajaa että sähköä myyvää yhtiötä. Kuluttaja voi kuitenkin irtisanoa määräaikaisenkin sopimuksen muuton tai asunnon omistajan vaihdon yhteydessä.
Koska sähkön hinta sovitaan sopimuksen tekohtekellä, määräaikainen sähkösopimus suojaa pörssisähkön hinnan nousuilta. Vaikka pörssisähkön hinta kohoaisi korkealle, maksat silti sopimuksessa määriteltyä hintaa. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta:
Toisaalta, jos pörssisähkön hinta laskee, olet kuitenkin sidottuna määräaikaisessa sopimuksessa sovittuun hintaan, etkä pääse hyötymään markkinoilla tarjolla olevasta halvemmasta sähköstä. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta:
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, eli kunnes se irtisanotaan. Kuluttaja-asiakas voi perua toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on määräaikaista sopimusta joustavampi. Et ole sidottu määräaikaan, joten voit vaihtaa sopimusta ja / tai sähköyhtiötä milloin haluat.
Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta ei kuitenkaan (todennäköisesti) säily samana koko sopimuskautta, sillä sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa hintaa ilmoittamalla siitä 30 vuorokautta etukäteen.
Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia löytyy muutamaa eri tyyppiä:
- Pörssisähkösopimus: Sopimus, jossa sähkön hinta on sidottu sähkön tunneittain vaihtelevaan markkinahintaan, jonka lisäksi maksat sähköyhtiölle marginaalin ja perusmaksun. Nämä sopimukset tulevat monesti pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset, ja ovatkin siten hinnan puolesta suositeltavia sopimuksia.
- Pakettisähkösopimus: Sopimus, jossa maksat sähköstä kiinteää kuukausihintaa. Näissä sopimuksissa toteutuva kilowattituntikohtainen hinta on yleensä selvästi esimerkiksi kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia kalliimpi.
- “Kiinteähintainen” sopimus: Sopimus jossa sähkön energiahinta on joka tunnille sama, mutta sähköyhtiö saattaa vaihtaa kyseistä hintaa muutaman kerran vuodessa. Nämä sopimukset ovat tyypillisesti määräaikaisia kiinteähintaisia sopimuksia selvästi kalliimpia.
Miksi sähkön hinta vaihtelee?
Vaikka kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana, on tärkeää huomata, että pörssisähkön hinta, johon myös kiinteät sopimushinnat pohjimmiltaan perustuvat, muuttuu vaihtelee tunneittain.
Mikäli sähkösopimuksesi perustuu pörssisähkön hintaan, voit tarkistaa sähkön hinnan tästä linkistä ja sopeuttaa sähkönkulutustasi sen mukaan.
Tässä pari merkittävintä syytä sähkön hinnan vaihtelulle.
1. Kysyntä ja Tarjonta
Sähkön hinnan määrittymisessä suuri rooli on kysynnällä ja tarjonnalla, kuten useilla muillakin markkinoilla. Hinnat voivat laskea, kun tuotanto ylittää kulutuksen. Toisaalta, kun kysyntä kasvaa esimerkiksi kylmän sään vuoksi, hinta voi nousta.
2. Tuotantokustannukset
Sähkön hintaan vaikuttavat sen tuotantokustannukset. Polttoaineiden, kuten hiilen, öljyn ja maakaasun, hinnan muutokset voivat vaikuttaa sähkön hintaan, mikäli sähkö tuotetaan näitä hyödyntäen.
3. Sääolosuhteet
Uusiutuvan energian tuotanto, kuten aurinko- ja tuulivoima, on riippuvaista säästä.
Esimerkiksi tuulisina päivinä tuulivoiman tuotanto voi olla suurta, mikä voi laskea sähkön hintaa.
Päinvastoin, tuulettomina jaksoina hinta voi kohota.
4. Varastointikyky
Sähkön varastointi on monimutkaista. Vaikka teknologia edistyy, sähkön varastointikapasiteetti on rajallinen. Tämän seurauksena, kun tuotanto ylittää kulutuksen, ylimääräistä sähköä ei pystytä varastoimaan, mikä voi aiheuttaa hintaheilahteluita.
5. Poliittiset ja Sääntelytekijät
Sähkön hintaan vaikuttavat myös hallituksen päätökset ja erilaiset sääntelytoimet, kuten verot, päästökauppa ja tukijärjestelmät. Tuet uusiutuville energiamuodoille voivat esimerkiksi laskea niiden hintaa.
6. Infrastruktuurin Kunto
Sähkönjakeluverkon tila ja kapasiteetti määrittävät, kuinka tehokkaasti sähkö pääsee kuluttajille. Verkon ongelmat voivat aiheuttaa hintapiikkejä.
7. Kansainväliset Markkinat
Kansainväliset sähkömarkkinat voivat myös vaikuttaa paikallisiin hintoihin, sillä sähköä ostetaan ja myydään maiden välillä. Esimerkiksi sähköpula naapurimaassa voi nostaa myös kotimaan hintoja.
Sähkön hinnan muodostumiseen vaikuttaa monia tekijöitä. Markkinat ovat monimutkaisia, ja eri tekijät voivat vaikuttaa eri tavoin eri maissa ja alueilla riippuen niiden erityispiirteistä ja markkinatilanteesta.