Valitsemalla oikean sähkösopimuksen voi säästää kotitalouden kuluissa.
Moni kuluttaja suosii nykyään 12 kuukauden sopimuksia niiden joustavuuden vuoksi.
Palvelumme tarjoaa parhaat 12 kuukauden sähkösopimukset helposti ja edullisesti.
Miten vertailupalvelu toimii?
Klikkaa tästä siirtyäksesi 12kk sähkösopimusvertailupalveluun.
Valitse sitten sopimustyyppi > Määräaikainen.

Täytä muutkin tiedot asuinsijaintisi ja tarkempien tietojen osalta. Jos muut hakukentät eivät soita kelloja niin mene vain valmiiksi asetetuilla arvoilla!
Paina “Hae tuotteet” kohdasta.
Eteesi avautuu hakutulostaulukko. Tässä listassa on kaikki määräaikaiset sopimukset. Näissä on ilmoitettuna määräaikaisuuden kesto.
Erillistä 12kk -filteriä ei löydy. Löytääksesi kaikki 12kk:n sopimukset, skrollaa taulukko läpi. 12kk:n tarjousten kohdalla lukee aina 12kk.
Voit pikakäyttö toiminnalla (kuten CTRL + F tai CMD + F) etsiä taulukosta arvoja “12kk” tai “12 kk” (välilyönnillä).

Miksi 12kk sähkösopimus on järkevä?
Määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta on usein vakio.
Tämä tarkoittaa, että maksat sähköstä saman summan koko sopimuskauden ajan, vaikka sähkön markkinahinta vaihtelisi.
Sähkön hinta voi muuttua nopeasti johtuen säästä, tuotannon kustannuksista tai poliittisista tekijöistä.
Jos sähkön markkinahinta vaikkapa kymmenkertaistuisi, maksat edelleen samaa ennalta sovittua hintaa!
Mutta määräaikaisen sopimuksen mitalla voit myös varmistaa, ettet maksa sähköstä ylihintaa pitkään.
12 kuukauden sopimuksen avulla voit hyödyntää markkinoiden suotuisia tilanteita ja välttää sitoutumista korkeisiin hintoihin pitkäksi aikaa.
Tarkastellaan alapuolelta löytyvää kuvaa: punainen viiva näyttää sähkön todellisen hinnan, kun taas sininen viiva on kiinteän sopimuksen hinta.

Kun punainen viiva on ylempänä kuin sininen, määräaikaisen kiinteän sopimuksen sähkön hinta on sinulle suotuisa.
Yllä olevan kuvan alkujaksolla määräaikainen sopimus on siis suotuisa. Mutta noin puolen välin sähkönhinnan romahtamisen jälkeen maksat huomattavasti ylimääräistä.
Jos teet 12kk sopimuksen, voit vaihtaa edullisempaan sähkösopimukseen vuoden jälkeen jos näyttää siltä, että sähkön hinta on pidempään alhaalla.
Kuulostaako hämäävältä? Ei hätää! Alempana toinen esimerkkikuva joka havainnollistaa tilannetta.
Oletetaan että kuvassa näkyvä ajanjakso on 24kk.
Jos sinulla olisi 24kk sopimus (kuten edellisessä kuvassa), et ehtisi reagoimaan pörssisähkön hinnanlaskuun (punainen viiva).
Mutta 12kk sopimuksella se onnistuu mainiosti ja ehdit saamaan järkevän kiinteän sähkön hinnan.
Toki muitakin etuja 12kk sopimukselle on, kuten vaikkapa:
- Kilpailun hyödyt: Sähköyhtiöt usein tarjoavat erikoistarjouksia uusille asiakkaille. Lyhyempi sopimuskausi antaa mahdollisuuden hyödyntää näitä tarjouksia useammin.
- Selkeä hintanäkymä: Vuoden sähkösopimus tarjoaa kuluttajalle ennakoitavuutta sähkön hinnoista, mikä auttaa talouden hallinnassa ja suunnittelussa.
- Joustavuus: Lyhyt sopimus antaa vapautta, jos suunnitelmissa on esimerkiksi muutto tai muutoksia elämäntilanteessa. Tämä tekee 12 kuukauden tai jopa 6 kuukauden sopimuksista houkuttelevia.
Miten valitsimme parhaat vaihtoehdot?
Painotimme valinnassamme sekä asiantuntemusta että käytännön kokemusta.
Energiaviraston syvällinen tietämys sähkömarkkinoista antoi meille arvokkaan kuvan markkinoiden tilanteesta ja tulevaisuudesta.
Yhteistyökumppaneidemme suositukset antoivat meille paitsi käytännön näkökulmaa, myös mahdollisuuden lisätä omia suosikkejamme listaan.
Tavoitteenamme oli antaa lukijoillemme mahdollisimman kattava kuva saatavilla olevista sähkösopimuksista.
Listassamme onkin monipuolisesti eri vaihtoehtoja: kaikki Suomessa tarjolla olevat sähkösopimukset sekä omat suosituksemme.
Määräaikainen vs toistaiseksi voimassaoleva sopimus?

Kesto
Sopimus, joka on määräaikainen, kestää tietyn sovitun ajan, kuten 6 tai 12 kuukautta. Kun tämä aika päättyy, sopimus voi loppua tai muuttua jatkuvaksi, ellei muuta ole sovittu. Jatkuvasti voimassa oleva sopimus jatkuu, kunnes toinen osapuoli päättää lopettaa sen. Tyypillisesti irtisanomisaika on kuukauden pituinen.
Hinnan Vakaus
Määräaikaisessa sopimuksessa hinta on usein muuttumaton koko sopimuskauden ajan. Tämä suojaa asiakasta hintojen nousulta, mutta ei anna hyötyä hinnan laskusta. Jatkuvassa sopimuksessa hinta voi pysyä samana tai vaihdella markkinahinnan mukaan. Yhtiöllä on oikeus tehdä hintamuutoksia tiettyjen ehtojen mukaisesti ja heidän on kerrottava näistä muutoksista etukäteen asiakkaalle.
Sitoutuminen
Määräaikaisessa sopimuksessa asiakas on sitoutunut sopimukseen asti tiettyyn päivään. Aikaisesta irtisanoutumisesta voi aiheutua lisämaksuja. Jatkuvassa sopimuksessa asiakkaalla on enemmän vapautta. Hän voi tehdä muutoksia sopimukseen ilman lisämaksuja, kunhan noudattaa irtisanomisaikaa.
Tarjoukset ja Alennukset
Määräaikaisia sopimuksia saattaa seurata kampanjat ja alennukset, jotka tekevät niistä houkuttelevia. Jatkuvissa sopimuksissa ei yleensä ole samanlaisia etuja alussa, mutta ne voivat olla edullisempia pitkässä juoksussa.
Miksi sähkön hinta vaihtelee?
Vaikka kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana, on tärkeää huomata, että pörssisähkö, johon myös kiinteät sopimushinnat usein perustuvat, muuttuu jatkuvasti—jopa tunnin välein.
Mikäli sähkösopimuksesi perustuu pörssisähkön hintaan, voit tarkistaa sähkön hinnan tästä linkistä ja sopeuttaa sähkönkulutustasi sen mukaan.

Tässä pari merkillisintä syytä sähkön hinnan vaihtelulle.
1. Kysyntä ja Tarjonta
Sähkön hinnan määrittymisessä suuri rooli on kysynnällä ja tarjonnalla, kuten useilla muillakin markkinoilla. Hinnat voivat laskea, kun tuotanto ylittää kulutuksen. Toisaalta, kun kysyntä kasvaa esimerkiksi kylmän sään vuoksi, hinta voi nousta.
2. Tuotantokustannukset
Sähkön hintaan vaikuttavat sen tuotantokustannukset. Polttoaineiden, kuten hiilen, öljyn ja maakaasun, hinnan muutokset voivat vaikuttaa sähkön hintaan, mikäli sähkö tuotetaan näitä hyödyntäen.
3. Sääolosuhteet
Uusiutuvan energian tuotanto, kuten aurinko- ja tuulivoima, on riippuvaista säästä.
Esimerkiksi tuulisina päivinä tuulivoiman tuotanto voi olla suurta, mikä voi laskea sähkön hintaa.
Päinvastoin, tuulettomina jaksoina hinta voi kohota.
4. Varastointikyky
Sähkön varastointi on monimutkaista. Vaikka teknologia edistyy, sähkön varastointikapasiteetti on rajallinen. Tämän seurauksena, kun tuotanto ylittää kulutuksen, ylimääräistä sähköä ei pystytä varastoimaan, mikä voi aiheuttaa hintaheilahteluita.
5. Poliittiset ja Sääntelytekijät
Sähkön hintaan vaikuttavat myös hallituksen päätökset ja erilaiset sääntelytoimet, kuten verot, päästökauppa ja tukijärjestelmät. Tuet uusiutuville energiamuodoille voivat esimerkiksi laskea niiden hintaa.
6. Infrastruktuurin Kunto
Sähkönjakeluverkon tila ja kapasiteetti määrittävät, kuinka tehokkaasti sähkö pääsee kuluttajille. Verkon ongelmat voivat aiheuttaa hintapiikkejä.
7. Kansainväliset Markkinat
Kansainväliset sähkömarkkinat voivat myös vaikuttaa paikallisiin hintoihin, sillä sähköä ostetaan ja myydään maiden välillä. Esimerkiksi sähköpula naapurimaassa voi nostaa myös kotimaan hintoja.
Sähkön hinnan muodostumiseen vaikuttaa monia tekijöitä. Markkinat ovat monimutkaisia, ja eri tekijät voivat vaikuttaa eri tavoin eri maissa ja alueilla riippuen niiden erityispiirteistä ja markkinatilanteesta.