Tällä hetkellä parhaan 6kk:n sähkön saat Hehkulta. Alta pääset tutustumaan sopimukseen:
- Hehku 6kk määräaikainen sopimus
Lisäksi voit käyttää sähkövertailijaamme yleiseen sähkön vertailuun.
Näin löydät halvimmat 6kk:n sähköt
Klikkaa tästä siirtyäksesi 6kk sähkösopimusvertailupalveluun. Eteesi avautuu sähkösopimusten vertailusovellus:
Valitse sitten “Lisävalinnat”.
Tämän jälkeen valitse “Määräaikainen” sopimustyyppi.
Lisäksi täytä muut kentät, erityisesti kulutuksesi suuruus. Voit arvioida kulutuksesi tästä tai katsoa sen viimeiseltä sähkölaskulta.
Paina sitten “Hae tuotteet”. Nyt eteesi avautuu kaikki määräaikaiset sähköt.
Jos haluat listata kaikki sähkösopimukset koko Suomessa, kannattaa lisäksi valita vielä “Näytä kaikki”.
Erillistä 6kk:n sähköjen suodatinta ei löydy, mutta voit etsiä niitä pikavalinnalla (kuten CTRL + F tai CMD + F) etsiä taulukosta arvoja “6kk” tai “6 kk”. Joskus 6kk:n sopimuksia ei ole tarjolla ollenkaan!
Milloin 6kk sähkö kannattaa?
Määräaikaisessa 6kk:n sähkössä hinta on kiinteä. Tällöin sähkö maksaa joka tunti saman verran riippumatta sähkön “oikeasta hinnasta“.
6kk:n sähkö suojaa korkeilta hintapiikeiltä, ja voi olla hyvä sopimusmuoto esimerkiksi talven alle. Talvisinhan sähkön hinta ailahtelee ja korkeita hintapiikkejä tulee usein.
Jos sinulla on 6kk sähkö, voit vaihtaa edullisempaan soppariin, jos esimerkiksi näyttää siltä, että pörssisähkö tulee pysyvämmäksi ajaksi alas.
Tarkistellaan yllä olevaa kuvaa, jossa oletetaan, että ajanjakso on 12kk. Määräaikaisen 12kk:n sopimuksen omistajana et ehtisi reagoimaan 6kk:n kohdalla tulevaan pörssistä saatavan sähkön hinnan alentumiseen (punainen viiva). 6kk:n sopimuksella tämä puolestaan onnistuu, ja et joudu maksamaan sähköstäsi ylihintaa.
Iso miinus 6kk:n sähköissä on se, että niitä on vähän. Useasti tällaiset lyhykäiset sähkösopimukset eivät ole sähköyhtiöille kannattavia (vaikka kuluttajille ne ovat).
Määräaikainen vs. toistaiseksi voimassaoleva sopimus?
Kaikki 6kk sähkösopimukset ovat määräaikaisia sopimuksia, mutta jos etsit sähkösopimusta vain lyhyeksi ajaksi, niin myös toistaiseksi voimassa oleva sopimus voi sopia sinulle. Vertaillaan näitä seuraavaksi:
Sähkösopimusten voimassaolo
Sähkösopimukset voi jakaa keston / voimassolon mukaan kahteen kategoriaan: määräaikaisiin ja toistaiseksi voimassa oleviin:
Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sopimus on voimassa sopimuksessa määritellyn ajan. Useimmiten määräaikaiset sähkösopimukset solmitaan 12kk tai 24kk kestolla. Markkinoilta löytyy myös 3kk, 6kk ja 18kk kestoilla varustettuja sopimuksia.
Määräaikaisen sopimuksen maksimikesto on 2 vuotta. Tätä pidempiäkin sopimuksia on solmittu (esim. 36kk sopimuksia), mutta kuluttaja voi purkaa tällaisen sopimuksen 24kk jälkeen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Määräaikainen sopimus päättyy sopimuksen määräajan umpeuduttua. Jos et tässä vaiheessa solmi uutta sopimusta, niin sopimuksesi jatkuu toistaiseksi voimassaolevana. Tällöin sähköyhtiö voi muuttaa sopimuksen hintoja ilmoittamalla siitä kuukautta etukäteen.
Määräaikaisissa sopimuksissa koko sopimuskauden hinnat lukitaan sopimuksen tekohetkellä. Yleensä tämä tarkoittaa, että hinnat säilyvät samana koko sopimuskauden ajan. Tähänkin on kuitenkin poikkeuksia, esimerkiksi:
- Alennukset jotka ovat voimassa osan sopimuskaudesta
- Kulutusvaikutukselliset sähkösopimukset, joissa kulutuksesi ajoitus vaikuttaa sähköstä maksamaasi hintaan kulutusvaikutuksen muodossa. Näidenkin sopimuksien energiahinnan kiinteä osa sekä perusmaksu säilyvät kuitenkin vakiona sopimuskauden ajan.
Määräaikainen sopimus sitoo molempia osapuolia, sekä sähköä ostavaa kuluttajaa että sähköä myyvää yhtiötä. Kuluttaja voi kuitenkin irtisanoa määräaikaisenkin sopimuksen muuton tai asunnon omistajan vaihdon yhteydessä.
Koska sähkön hinta sovitaan sopimuksen tekohtekellä, määräaikainen sähkösopimus suojaa pörssisähkön hinnan nousuilta. Vaikka pörssisähkön hinta kohoaisi korkealle, maksat silti sopimuksessa määriteltyä hintaa. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta:
Toisaalta, jos pörssisähkön hinta laskee, olet kuitenkin sidottuna määräaikaisessa sopimuksessa sovittuun hintaan, etkä pääse hyötymään markkinoilla tarjolla olevasta halvemmasta sähköstä. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta:
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on nimensä mukaisesti voimassa toistaiseksi, eli kunnes se irtisanotaan. Kuluttaja-asiakas voi perua toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on määräaikaista sopimusta joustavampi. Et ole sidottu määräaikaan, joten voit vaihtaa sopimusta ja / tai sähköyhtiötä milloin haluat.
Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa hinta ei kuitenkaan (todennäköisesti) säily samana koko sopimuskautta, sillä sähköyhtiöllä on oikeus muuttaa hintaa ilmoittamalla siitä 30 vuorokautta etukäteen.
Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia löytyy muutamaa eri tyyppiä:
- Pörssisähkösopimus: Sopimus, jossa sähkön hinta on sidottu sähkön tunneittain vaihtelevaan markkinahintaan, jonka lisäksi maksat sähköyhtiölle marginaalin ja perusmaksun. Nämä sopimukset tulevat monesti pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset, ja ovatkin siten hinnan puolesta suositeltavia sopimuksia.
- Pakettisähkösopimus: Sopimus, jossa maksat sähköstä kiinteää kuukausihintaa. Näissä sopimuksissa toteutuva kilowattituntikohtainen hinta on yleensä selvästi esimerkiksi kiinteähintaisia määräaikaisia sopimuksia kalliimpi.
- “Kiinteähintainen” sopimus: Sopimus jossa sähkön energiahinta on joka tunnille sama, mutta sähköyhtiö saattaa vaihtaa kyseistä hintaa muutaman kerran vuodessa. Nämä sopimukset ovat tyypillisesti määräaikaisia kiinteähintaisia sopimuksia selvästi kalliimpia.
Yhteenvetona
Eli 6kk:n sähkössä on puolensa. Se on lyhytaikainen, ennakoitava ja turvallinen sähkösopimusmuoto. Toisaalta pitkäaikaista hintaturvaa ei tule, sillä jos sähkön hinta nousee pysyvästi, joudut 6kk:n sisällä uusimaan sopimuksesi hyvin todennäköisesti kalliimpaan sopimukseen
Lisäksi sähkösopimuksen hankkiminen on aina tietynlaista spekulaatiota. Joskus 6kk:n aikana voi tapahtua isojakin muutoksia, joiden takia 6kk:n sopimus ei olekaan kannattava.
Ja tietysti loppupeleissä kaikki on kiinni kulutustottumuksista. Jos asut sähkölämmitteisessä omakotitalossa, yösähkö voi olla kaikista fiksuin valinta. Toisaalta jos asut kerrostalossa (kaukolämmöllä) ei sähkösopimuksen valinnalla ole juuri mitään väliä. Säästöt ovat kympin tai parin luokkaa vuodessa.