Sähkösopimuksen valinta on tärkeä päätös, joka voi vaikuttaa kotitalouden kustannuksiin merkittävästi.
Monet kuluttajat suosivat nykyään lyhyempiä, esimerkiksi kuuden kuukauden mittaista sopimusta, koska ne tarjoavat joustavuutta ja mahdollisuuden reagoida markkinoiden hinnanmuutoksiin.
Tästä palvelusta löydät parhatt 6kk sähkösopimukset vaivatta ja edullisesti.
Miten vertailupalvelu toimii?
Klikkaa tästä siirtyäksesi 6kk sähkösopimusvertailupalveluun.
Valitse sitten sopimustyyppi > Määräaikainen.
Täytä toki muutkin kentät asuinsijaintisi ja mahdollisten tarkempien tietojen osalta. Jos muut hakukentät eivät soita kelloja niin mene vain valmiiksi laitetuilla arvoilla!
Tämän jälkeen paina “Hae tuotteet” kohdasta.
Tällöin eteesi avautuu hakutulostaulukko, jossa on kaikki määräaikaiset sopimukset. Näissä on ilmoitettuna määräaikaisuuden kesto.
Valitettavasti erillistä 6kk -filteriä ei löydy, mutta löytääksesi kaikki 6kk sopimukset, voit skrollata taulukun läpi.
Ja jos haluat nopeuttaa prosessia, voit pikakäyttö toiminnalla (kuten CTRL + F tai CMD + F) etsiä taulukosta arvoja “6kk” tai “6 kk”.
Miksi 6kk sähkösopimus on järkevä?
Usein määräaikaisen sähkösopimuksen hinta on kiinteä. Eli maksat siis koko ajanjakson sähköstä saman verran—riippumatta sähkön markkinahinnasta.
Energiamarkkinoilla tapahtuu ajoittain nopeita hinnanmuutoksia johtuen esimerkiksi sääolosuhteista, tuotantokustannuksista tai poliittisista päätöksistä.
Kuuden kuukauden sopimuksella kuluttaja voi hyödyntää suotuisat markkinatilanteet ja välttää pitkäaikaista sitoutumista epäedullisiin hintoihin.
Jos sähkön markkinahinta vaikkapa viisinkertaistuu, maksat silti edelleen samaa ennalta sovittua hintaa!
Tarkastellaan alta löytyvää kuvaa. Punainen on sähkön pörssihinta eli “oikea hinta”. Sininen on hinta jonka sinä maksat kiinteässä sopimuksessa.
Silloin kun pörssihinta eli punainen viiva on sinistä korkeammalla, sopimus on sinulle edullinen.

Mutta kuten kuvaajasta nähdään, jos pörssihinta eli punaviiva yhtäkkiä laskeekin, jää kiinteä hinta eli sininen viiva korkeammalle.
Tällöin maksat sähköstä liikaa.
Kun teet 6kk sopimuksen, voit suhteellisen nopeasti vaihtaa edullisempaan sähkösopimukseen, jos näyttää että pörssisähkö tulee “pysyvästi” alas.
Tässä esimerkkikuva joka havainnollistaa tilannetta. Oletetaan että kuvassa näkyvä ajanjakso on 12kk.
Jos sinulla olisi 12kk sopimus, et ehtisi reagoimaan puolen vuoden kohdalla tulevaan pörssisähkön hinnanlaskuun (punainen viiva). Mutta 6kk sopimuksella se onnistuu varsin mainiosti ja ehdit saamaan järkevän kiinteän sähkön hinnan.
Toki tällaiselle lyhyemmälle 6kk sopimukselle on muitakin mahdollisia etuja, kuten vaikkapa:
- Kilpailun hyödyntäminen: Monet sähköyhtiöt tarjoavat houkuttelevia tarjouksia uusille asiakkaille. Lyhyt sopimuskausi mahdollistaa näiden etujen useammin toistuvan hyödyntämisen.
- Ennustettavuus: Kuuden kuukauden sopimus antaa kuluttajalle selkeän kuvan sähkön hinnoista lähitulevaisuudessa, mikä voi helpottaa budjetoinnissa ja talouden suunnittelussa.
- Ei pitkäaikaista sitoutumista: Jos kuluttaja on muuttamassa tai epävarma tulevaisuuden suunnitelmistaan, lyhyempi sopimuskausi tarkoittaa vähemmän sitoutumista ja enemmän joustavuutta.
Miten valitsimme parhaat vaihtoehdot?
Valinnassamme korostui asiantuntemuksen ja käytännön kokemuksen yhdistelmä.
Nojasimme Energiaviraston laajaan asiantuntemukseen sähkömarkkinoista, mikä tarjosi meille syvällisen käsityksen markkinoiden nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä.
Lisäksi otimme huomioon suositukset yhteistyökumppaneiltamme, jotka paitsi toivat mukaan käytännön kokemuksen näkökulman, myös antoivat meille mahdollisuuden sisällyttää listaan meidän omia suosikkejamme.
Halusimme varmistaa, että tarjoamme lukijoillemme kattavimman mahdollisen kuvan markkinoilla olevista sähkösopimuksista.
Siksi listassamme on mukana laaja kirjo vaihtoehtoja – kaikki Suomen markkinoilta löytyvät sähkösopimukset sekä omat suosituksemme.
Määräaikainen vs toistaiseksi voimassaoleva sopimus?

Kesto
- Määräaikainen sopimus on voimassa sovitun ajanjakson, esimerkiksi 6 tai 12 kuukautta. Sen jälkeen se päättyy automaattisesti tai muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi sopimukseksi, ellei toisin sovita.
- Toistaiseksi voimassa oleva sopimus jatkuu niin kauan, kunnes jompikumpi osapuoli irtisanoo sen. Irtisanomisaika voi vaihdella, mutta usein se on yhden kuukauden mittainen.
Hinnan vakaus
- Määräaikaisessa sopimuksessa hinta on yleensä kiinteä ja pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Se suojaa kuluttajaa mahdollisilta hinnan nousuilta, mutta kuluttaja ei hyödy mahdollisista hinnan laskuista.
- Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa hinta voi olla joko kiinteä tai muuttua sähkön markkinahinnan mukaan. Yhtiöllä on oikeus muuttaa hintoja tietyin ehdoin ja heidän on ilmoitettava muutoksista kuluttajalle etukäteen.
Sitoutuminen
- Määräaikaisessa sopimuksessa kuluttaja sitoutuu sopimukseen tiettyyn päivämäärään saakka. Sopimuksen ennenaikaisesta purkamisesta voi seurata sanktiomaksuja.
- Toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa kuluttajalla on enemmän joustavuutta. Hän voi vaihtaa sähköyhtiötä tai sopimustyyppejä ilman lisäkuluja, kunhan huomioi mahdollisen irtisanomisajan.
Tarjoukset ja alennukset
- Määräaikaisia sopimuksia myydään usein erilaisilla kampanjatarjouksilla tai alennuksilla, jotka voivat tehdä niistä houkuttelevan vaihtoehdon.
- Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa ei yleensä ole samanlaisia aloitustarjouksia, mutta ne voivat olla joustavampia ja edullisia pitkällä aikavälillä.
Miksi sähkön hinta vaihtelee?
Vaikka määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinnoittelu ei vaihtele, on hyvä ymmärtää, että pörssisähkö, jonka perusteella myös määräaikaiset sähkösopimukset hinnoitellaan, vaihtelee koko ajan—jopa tunneittain.
Jos sinun sähkösopimuksesi on pörssisähkö, niin voit seurailla sähkön hintaa täältä ja säätää kulutustasi sen perusteella.
Joka tapauksessa, tässä muutama syy sähkön hinnan ajoittain rajullekin vaihtelulle.
1. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino
Kuten monilla muilla markkinoilla, sähkön hinta määräytyy pitkälti kysynnän ja tarjonnan perusteella.
Jos sähköntuotanto ylittää kysynnän, hinta saattaa laskea.
Jos taas kysyntä ylittää tarjonnan, esimerkiksi kylmien talvipäivien aikana, hinta voi nousta.
2. Tuotantokustannukset
Sähköntuotannon kustannukset vaikuttavat myös hintaan.
Esimerkiksi hiilen, öljyn tai maakaasun hinnan nousu voi johtaa korkeampiin sähkön hintoihin, jos sähköä tuotetaan näillä polttoaineilla.
3. Sääolosuhteet
Erityisesti uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, tuotanto riippuu sääolosuhteista.
Tuulivoiman tapauksessa tuulisten päivien aikana tuotanto voi olla korkea, mikä voi alentaa sähkön hintaa. Vastaavasti pitkät pilvettömät ja tuulettomat jaksot voivat vähentää tuotantoa ja siten nostaa hintaa.
4. Varastointikyky
Sähkön varastointi on haastavaa, ja vaikka teknologia kehittyy, varastointikapasiteettia ei käytännössä siis ole.
Tämä tarkoittaa, että jos sähköä tuotetaan enemmän kuin sitä kulutetaan, ylimääräistä sähköä ei voida varastoida myöhempää käyttöä varten, mikä voi johtaa hintavaihteluihin.
5. Poliittiset ja sääntelyyn liittyvät tekijät
Hallitusten päätökset ja sääntely, kuten verotus, päästökauppa ja tuotantotuet, voivat vaikuttaa sähkön hintaan.
Esimerkiksi uusiutuvaan energiaan myönnetyt tuet voivat alentaa tuuli- tai aurinkovoimalla tuotetun sähkön hintaa.
6. Infrastruktuurin tila
Sähkön siirtoverkon kapasiteetti ja kunto vaikuttavat siihen, kuinka tehokkaasti sähköä voidaan siirtää tuotantopaikoilta kuluttajille. Verkon pullonkauloista tai häiriöistä voi seurata hintapiikkejä.
7. Kansainväliset markkinat
Sähköä tuodaan ja viedään usein maasta toiseen, ja kansainväliset sähkömarkkinat voivat vaikuttaa kotimaisiin hintoihin.
Esimerkiksi, jos naapurimaassa on sähköpula, se voi nostaa hintoja myös omassa maassa.
Nämä ovat vain joitakin syitä sähkön hinnan vaihtelulle.
Sähkömarkkinat ovat monimutkaiset ja niihin vaikuttavat lukuisat tekijät. Hintaan vaikuttavat tekijät voivat myös vaihdella eri maissa ja alueilla riippuen paikallisista olosuhteista ja markkinadynamiikasta.