Nykyaikaisessa informaation täytteisessä markkinointiympäristössä on yhä tärkeämpää löytää keinoja kohdennetulle mainonnalle. Monet markkinoinnin muodot hukkuvat muun informaatiotulvan joukkoon ja näyttäytyvät paikoissa ja tilanteissa, joissa asiakas ei ole ollenkaan kiinnostunut kyseisestä palvelusta tai tuotteesta jota hänelle mainostetaan.
Google Ads mainonta tarjoaa yhden ratkaisun tähän ongelmaan. Google Adsin avulla yritys voi mainostaa tuotteitaan ja paveluitaan Googlen hakutulosten joukossa tiettyjä hakusanoja käyttäville ihmisille. Google Adsin mainonnassa maksetaan klikkauksista eikä näyttökerroista, joten rahalle saa aitoa vastinetta sivuston kävijämäärien mukaan.
Nämä seikat tekevät Google Adsista hyvin kohdennetun, tehokkaan ja edullisen markkinointikeinon yrityksille. Tässä artikkelissa paneudumme tarkemmin Google Adsin toimintalogiikkaan, hyötyihin, käyttötilanteisiin sekä keinoihin joilla varmistaa paikka Googlen hakutulosten kärjessä.
Mikä on Google Ads?
Google Ads on Googlen tarjoama internetmarkkinointi- ja -mainontapalvelu. Google Adsin käyttäjät voivat luoda kohdennettuja internetmainoskampanjoita Googlen eri palveluiden kautta. Google Adsin hinnoittelu on “pay-per-click” pohjainen, jossa mainoskampanjan perustaja maksaa vain mainoksen kautta tapahtuneista klikkauksista eikä esimerkiksi mainoksen näyttökerroista.
Google Adsin kautta voi luoda mainoskampanjoita esimerkiksi Googlen hakukoneeseen, jossa mainos näkyy hakutulosten joukossa tietyillä hakusanoilla. Google Adsin kautta voi myös esimerkiksi luoda YouTube-videopalveluun mainoskampanjan, jossa mainokset näkyvät tietyn tyyppisten videoidan alussa ja keskellä.
Tässä artikkelissa keskitymme Googlen hakukoneessa näkyviin mainoksiin.
Google Adsin hakukonemainokset näkyvät yleensä heti ensimmäisten hakutulosten joukossa ensimmäisellä sivulla. Tämä mahdollistaa sen, että tiettyjä hakusanoja hakevat ihmiset näkevät hakusanaan liittyvän mainoksen heti ensimmäisten hakutulosten joukossa, ja mahdollisesti klikkaavat mainoksessa olevaa linkkiä tavallisten hakutulosten sijaan.
Mainostaja maksaa vain toteutuneista klikkauksista eikä esimerkiksi siitä kuinka usein joku näkee mainoksen hakutulosten joukossa. Google Ads onkin siis hyvin kohdennettu ja kustannustehokas tapa tehdä mainontaa.
Miksi Google Ads kampanja kannattaa perustaa?
Olemme jo käyneet läpi monia syitä miksi Google Ads mainoskampanjat ovat hyödyllisiä ja tehokkaita markkinointikeinoja. Tässä vielä lisää syitä miksi meidän mielestämme Google Adsin kautta toteutettu markkinointi peittoaa monet kilpailevat markkinointikanavat.
1. Googlen massiivinen käyttäjäkunta
Googlen hakukoneella on valtava markkina-asema hakukoneiden ja internetin maailmassa. Tutkimusten mukaan noin miljardi ihmistä käyttää Googlen hakukonetta ja sen muita palveluita säännöllisesti.
Etenkin Suomessa suurin osa ihmisistä käyttää Googlea kun he haluavat etsiä tuotteita, palveluita ja tietoa internetistä. Nälin ollen Googlen kautta on mahdollista tavoittaa käytännössä mikä tahansa kuluttajaryhmä tai segmentti, oli se sitten kuinka pieni tai erikoinen tahansa.
2. Hakijoiden avoimuus mainoksille
Kun ihmiset selaavat esimerkiksi Facebookkia tai Instagramia, he eivät halua lähtökohtaisesti nähdä mainoksia. Mainokset ovat näissä tapauksissa enemmänkin tiellä ja ne halutaan ohittaa mahdollisimman nopeasti.
Sen sijaan Googlen hakukoneessa esiinytvät mainokset on optimoitu näkymään tietyillä hakusanoilla, jotka liittyvät mainostettavaan palveluun tai tuotteeseen ja tarjoavat hakukoneesta haettuun ongelmaan ratkaisua. Näin ollen ihmiset jotka näkevät Google Adsin kautta mainoksen, lukevat ja klikkaavat mainosta huomattavasti todennäköisemmin kuin some-palveluissa tai muualla internetissä.
3. Pienelläkin budjetilla selviää
Google Adsin kautta tehdyn mainoskampanjan pystyy aloittamaan niinkin pienellä rahamäärällä kuin 5 euroa, riippuen vähän käytettyjen hakusanojen suosiosta ja mainostajien määrästä. Google Adsin hyviä puolia on se, että sen kautta tehtyjä mainoskampanjoita pystyy säätelemään ja niiden vaatiman rahamäärän pystyy asettamaan erittäin tarkasti.
4. Tulosten seuranta
Google Adsin kautta tehtyjen mainoskampanjoiden näkyvyyttä, klikkausmääriä, klikkausprosentteja ja ostotapahtumien osuutta klikkauksista pystyy seuraamaan hyvin helposti ja tarkasti ilman lisäpalveluita.
Mainoskampanjan reaaliaikaisten tulosten mukaan käyttäjä voi helposti muokata ja optimoida esimerkiksi käytettäviä hakusanoja ja budjettia saadakseen parhaita tuloksia.
Google Ads kampanjan tekeminen
Näytämme seuraavaksi miten Google Ads kampanja tehdään käytännössä. Seuraamme tässä kappaleessa Googlen ohjeita, jotka löytyvät täältä.
1. Luo uusi kampanja ja valitse tavoite
Aloita luomalla Google Ads tili täältä. Kun saavut käyttäjän luontisivulle, klikkaa “UUSI GOOGLE ADS -TILI”.
Valitse mainonnan päätavoitteesi. Tässä esimerkissä laitamme tavoitteeksi Puheluiden lisääminen. Klikkaa “Seuraava”.
Kerro yrityksesi tai mainostettavan tahon nimi. Käytämme esimerkkinä Nodeskia. Klikkaa “Seuraava”.
Valitse tämän jälkeen mainostettavan verkkosivun nimi. Tämä on se sivu, johon ihmiset päätyvät mainosta klikkaamalla. Tähän voit laittaa esimerkiksi kotisivusi tai suoran linkin mainostettavan tuotteen tai palvelun verkkokauppaan.
Tässä esimerkissä haluamme mainostaa Nodesk.fi kotisivujamme ja saada sinne kävijöitä. Klikkaa “Seuraava”.
Seuraavaksi Google näyttää sinulle miltä valitsemasi verkkosivu näyttää kun käyttäjät klikkaavat mainoksen linkkiä. Jos olet tyytyväinen, klikkaa “Seuraava”.
Jos sivustosi ei käytä Google Analyticsia (joka on todennäköistä), saavut seuraavan näköiselle sivulle:
Jotta voit seurata Google Ads mainoksesi analytiikka mahdollisimman tarkasti, suosittelemme lisäämään Google Analyticsin seurantakoodin verkkosivuillesi. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kävijämäärien ja ostotapahtumien tarkemman seurannan mainoskampanjasi aikana.
Painamalla “Seuraava” painiketta saat eteesi ohjeet, joita noudattamalla pystyt lisäämään Google Analytics seurantakoodin verkkosivuillesi. Jos et kuitenkaan vielä halua sitä tehdä, voit klikata “Ohita toistaiseksi”. Tämän jälkeen Google varmistaa vielä, että haluatko varmasti ohittaa seurantakoodin lisäyksen. Klikkaa “Ohita toistaiseksi” uudestaan.
Kun olet joko lisännyt Google Analyticsin verkkosivuillesi tai ohittanut sen toistaiseksi, avautuu sinulle seuraava näkymä:
Tässä näkymässä voit nyt luoda mainoksesi alusta loppuun. Sivun yläosiossa näet otsikkokenttiä, joihin voit lisätä otsikoita jotka sopivat mainoksellesi.
Otsikoiden alapuolella on 2 kuvauskenttää, joihin voit lisätä kuvaukset mainoksellesi. Koska valitsimme mainonnan päätavoitteeksi puhelinsoittojen lisäämisen, voimme myös lisätä mainokseen puhelinnumeron puhelinnumerokenttään.
Sivun alaosassa näet miltä lopullinen mainoksesi näyttää. Kun olemme täyttäneet mainoksen tiedot eri syöttökenttiin, lopullinen mainoksemme näyttää tältä:
Ollessasi tyytyväinen mainokseen, klikkaa “Seuraava”.
Valitse seuraavaksi avainsanateemat, joilla mainokseksi näkyy käyttäjille Googlen hakukoneessa. Usein riittää että tietty avainsanateema on lisätty kerran jossain muodossa listaan, sillä Google näyttää mainoksen myös avainsanateeman eri variaatioilla.
Esimerkiksi jos valitset avainsanateemaksi “leipomo”, näyttää Google mainoksesi käyttäjien hakiessa esimerkiksi “leipomo”, “leipomo lähellä”, “paikallinen leipomo” tai “konditoria”.
Muista lisätessäsi avainsanateemoja että:
- Avainsanateema ei saa sisältää välimerkkejä, URL-osoitteita, puhelinnumeroita, eivätkä ne ole yli 20 merkin pituisia
- Valitse maksimissaan 7-10 avainsanateemaa
- Mieti minkälaisia Google hakuja mahdolliset asiakkaasi tekisivät ja valitse avainsanateemat sen mukaan
- Pitää mielessä mitä tarkalleen ottaen mainostat: onko kyseessä yrityksesi mainos vai jonkun tietyn tuotteen? Valitse avainsanateemat mainoksen tavoitteen ja mainostekstin mukaisesti
Muista että voit aina myöhemmin muokata ja optimoida avainsanateemojasi myöhemminkin. Alla esimerkkinä Nodeskin kuvitteelisen mainoskampanjan avainsanateemoja. Kun olet valmis avainsanateemojen valinnassa, paina “Seuraava”.
Seuraavaksi voit valita missä lokaatioissa mainoksesi näkyy. Jos esimerkiksi mainostat verkkokauppaa, joka toimittaa esimerkiksi vain tietyllä alueella, voit valita mainoksen näyttämisalueeksi kyseisen alueen.
Voit valita mainoksen näkyvän joko tietyn osoitteen lähellä, tai sitten voit lisätä useita kaupunkeja tai asuinalueita joissa mainokseksi näkyy.
Nodeskin kuvittellisen mainoskampanjan alueeksi lisäsimme Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen. Kun olet valmis, klikkaa “Seuraava”.
Seuraavaksi pääsemme määrittelemään mainoskampanjan budjettia. Google suosittelee tässä vaiheessa useampia eri budjettivaihtoehtoja, joista käyttäjä voi valita. Google antaa myös arviot kuinka paljon klikkauksia milläkin näistä saa.
Jos Googlen tarjoamat valmiit budjettivaihtoehdot eivät tyydytä, voi käyttäjä myös lisätä tässä vaiheessa oman budjettinsa. Valitsemme Nodeskin esimerkissä Googlen valmiiksi suositteleman keskimäärin 4.80 euroa päivässä maksavan mainoskampanjan. Kun olet asettanut budjetin haluamallesi tasolle, klikkaa “Seuraava”.

Tämän jälkeen kampanja on julkaisua vaille valmis. Tässä vaiheessa Google antaa vielä mahdollisuuden tarkistaa kampanjaan liittyvät tiedot. Kun olet tarkistanut tietojen oikeellisuuden ja olet tyytyväinen, voit klikata “Seuraava”.
Seuraavaksi Google kysyy laskutustietoja. Kampanjan voi maksaa pankki- tai luottokortilla jolloin veloitukset tapahtuvat automaattisesti kampanjan edetessä. Kulut veloitetaan aina automaattisesti kuukauden ensimmäisenä päivänä. Muista, että maksat ainoastaan toteutuneista klikkauksista – etkä esimerkiksi siitä kuinka moni on mainoksesi nähnyt mutta ei klikannut!
Kun olet lisännyt laskutustiedot ja klikannut “Lähetä” nappia, on kampanjasi valmis. Onnittelut tässä vaiheessa! Jos olet seurannut ohjeita tähän asti, olet onnistunut julkaisemaan enismmäisen Google Ads mainoskampanjasi.
Avainsanojen valinta ja optimointi
Oikeiden avainsanojen valinta on ensiarvoisen tärkeää onnistuneen Google Ads mainoskampanjan toteuttamiselle. Mainoskampanjan luomisen alussa valitset listan avainsanoja (“keyword list”), joilla sinun mainoksesi näkyy Googlen hakutuloksissa. Tämän jälkeen voit lisätä, muokata ja poistaa listassa olevia avainsanoja maksimoidaksesi kampanjasi näkyvyyden. Seuraavaksi käymme läpi työkaluja ja keinoja tämän listan optimoimiseen.
Avainsanojen suunnittelija
Avainsanojen valintaan ja optimointiin on olemassa valmis avainsanojen suunnittelija -työkalu (“Keyword planner”). Suosittelemme käyttämään tätä työkalua saadaksesi mainoksesi näkymään oikeille ihmisille ja oikein kohdennetuilla hakusanoilla.
Työkalu näyttää miten lista valittuja avainsanoja voisi performoida hakutuloksissa ja miten usein ihmiset ovat keskimäärin hakeneet Googlesta kyseisillä avainsanoilla. Työkalu myös ehdottaa jo lisättyihin avainsanoihin liittyviä muita hakusanoja ja näyttää kuinka kilpailtuja nämä hakusanat ovat ja miten usein näitä on keskimääri haettu. Työkalu siis toimii myös uusien avainsanojen ehdottajana.
Negatiiviset avainsanat
Avainsanojen lisäksi käyttäjä voi lisätä negatiivisia avainsanoja (“negative keywords”). Jos avainsanat toimivat niin että niitä hakemalla Google näyttää mainoksesi, niin negatiiviset avainsanat toimivat päinvastoin: mainokset eivät näyttäydy negatiivisella avainsanalla hakutuloksissa.
Esimerkkinä tilanteesta jossa käyttäjä haluaa lisätä negatiivisen avainsanan voisi olla verkkokauppa joka myy miesten urheilukenkiä. Tämä kuvitteellinen verkkokauppa luo Google Ads kampanjan ja lisää avainsanalistalle “Urheilukengät” ja negatiivisten avainsanojen listalle “Naisten” tai “Tyttöjen”. Näin ollen käyttäjät jotka hakevat esimerksi “Naisten urheilukengät” eivät näe yrityksen mainosta turhaan ja klikkaa sitä vahingossa.
Hakusananraportti
Hakusanaraportti (“search terms report”) antaa mainoskampanjan perustajalle tietoa siitä mitä mitä hakusanoja käyttäjät ovat hakeneet kun he ovat nähneet mainoksen tai klikanneet mainosta. Tämä mahdollistaa eri hakusanojen performanssin vertailun ja antaa mahdollisuuden poistaa huonosti pärjääviä avainsanoja listalta.
Hakusanaraporttia voi myös käyttää tunnistamaan negatiivisia avainsanoja. Näitä voivat olla sellaiset hakusanat, joilla mainoksesi on näkynyt useasti, mutta joiden kautta ihmiset eivät ole klikanneet mainostasi kovinkaan usein.
Avainsanan vastaavuustyyppi
Avainsanojen vastaavuustyypillä (“keyword match types”) pystyy tarkemmin säätelemään minkälaisilla hakusanoilla ja niiden variaatioilla mainos näkyy hakutuloksissa. Käyttämällä esimerkiksi eksakti vastaavuus (“exact match”) vaihtoehtoa mainos näkyy hakutuloksissa avainsanalla itsellään, avainsanan kirjoitusvirheillä ja pienillä variaatioilla avainsanan ilmaisutavassa.
Esimerkiksi jos mainoskampanjan perustaja valitsee avainsanalle “miesten urheilukengät” eksaktin vastaavuuden näkyy mainos avainsanalla itsellään Googlen hakutuloksissa, mutta myös jos käyttäjä hakee esimerkiksi “miesten urheilukenkä” tai “urheilukengät miehet”. Sen sijaan jos käyttäjä hakee “Parhaat urheilukengät miehille” mainos ei näy hakutulosten joukossa.
Smart Bidding
Smart Bidding tarjoaa mainoskampanjan perustajalle joukon erilaisia hintatarjousstrategioita, jotka automaattisesti tavoittelevat käyttäjän määräämää tavoitetta. Tavoite voi olla esimerkiksi konversioiden (mainoksen kautta toteutuneiden ostotapahtumien/yhteydenottojen) maksimointi.
Ajatuksia
Google Ads mainostaminen on erittäin tehokasta kaikenkokoisille ja näköisille yrityksille. Etenkin pienet ja aloittelevat yritykset joiden mainosbudjetit ovat rajoittuneet ja jotka haluavat tehdä kohdennettua mainontaa hyötyvät Google Adsista paljon. Mainoskampanjan tekeminen vie muutamia kymmeniä minuutteja ja sen tulosten seuraaminen ja hakusanojen optimointi on helppo toteuttaa kampanjan aikana. Suosittelemme käyttämään mainoskampanjan tulosten seurantaan Google Analyticsia, joka on helppo liittä mille tahansa verkkosivuille.
Uskomme Nodeskilla, että digitaalisen markkinoinnin murroksessa yritysten on yhä helpompi ja halvempi löytää hyvin kohdennettuja ja oikea-aikaisia tapoja markkinoida tuotteitaan asiakkaille.. Google Ads mainoskampanjat näyttävät mainokset oikeille ihmisille ja oikeaan aikaan, Googlen ollessa ihmisten päätoiminen tuotteiden ja palveluiden etsintäkanava. Tämä on valtava etu verrattuna perinteiseen some tai internet mainontaan. Miksi jättää moinen tilaisuus käyttämättä?