Oletko huomannut, kuinka helppoa yrityksen asiakkaana on unohtaa geneerinen ja tylsä logo? Toisaalta, omaperäinen ja brändin mukainen logo on erittäin helppo muistaa ja tunnistaa kilometrien päästä, jopa ilman brändin nimeä.
Jos yrityksesi on siinä tilanteessa, että on aika suunnitella uusi logo, olet erityisasemassa. Logon huolellinen suunnittelu on tärkeää, sillä hyvin toteutettu logo vaikuttaa suuresti siihen, miten yrityksesi koetaan ja muistetaan.
Tässä oppaassa opit vaihe vaiheelta, kuinka suunnittelet yrityksellesi upean ja mieleenpainuvan logon.
1. Aloita logon tarinasta
Yritykset ovat luotu tahkomaan rahaa. Ei ehkä mikään maailman runollisin ilmaus, mutta tämä on se fakta mistä pitää lähteä liikkeelle.
Jos haluat luoda kannattavan yrityksen, sinun tulee osata myydä itseäsi aivan yhtä hyvin kun tuotteitasikin.
Tätä nykyä ostajat ovat yhä enemmän kiinnostuneita tuotetta tai palvelua tarjoavan yrityksen tarinasta tuotteiden perusominaisuuksien ohella.
Mutta mitä tämä tarkoittaa yrityksesi kannalta?
Yrityksesi logon tulee kertoa tarinaa. Tämän tarinan viestiminen alkaa tietysti logosta.
Mutta ennen kuin avaat pöytäkoneesi logonsuunnitteluohjelman, käytäthän huolella aikaa pohdiskelemaan sitä, mikä oikeasti on yrityksesi tarina. Miksi yrityksesi on olemassa?
Otetaan esimerkiksi Coca-Cola. Vaikka kaikki tunnistavat Coca-Colan eli kokiksen tummasta sihijuomastaan, ei logossa ole merkkiäkään sellaisesta. Sen sijaan logossa on valkoisia paksuja kirjaimia punaisella taustalla!

Sen sijaan, että miettisit mitä yrityksesi tekee tai valmistaa, mieti enemmänkin, että miksi yrityksesi tekee juuri niin.
“Miksi” on se kysymys, jonka tulisi ilmentyä logosi värimaailmasta, muodosta sekä fontista.
2. Brainstormaa sanoja, jotka kuvaavat brändiäsi
Nyt yrityksesi tarina on selkeä. On siis aika aloittaa logon ideoiden brainstormaus.
Tämän vaiheen tarkoitus on keksiä mahdollisimman monta (yksittäistä) sanaa, jotka kuvaavat yritystäsi. Yksi tapa keksiä sanoja on miettiä synonyymejä.
Esimerkiksi jos firmasi tarjoaa vaatteita, voit kokeilla syöttää sanan “vaate” synonyymit.fi -palveluun, ja katsoa minkälaisia synonyymejä tälle sanalle löytyy.
Kuten huomaat, synonyymejä ja vaatteisiin liittyviä sanoja on valtavasti.
Mikä parasta, voit klikata näitä synonyymejä uudelleen saadaksesi lisää aiheeseen liittyviä sanoja ja ideoita.
Tee tätä niin kauan kunnes löydät 5-10 brändiäsi parhaiten kuvastavia sanoja.
Muista pitää yrityksesi “miksi” mielessä näitä sanoja etsiessäsi!
3. Hahmottele muutama idea sanojen perusteella
Nyt matkassasi on yrityksesi “miksi” sekä kourallinen sanoja, jotka kuvastavat brändiäsi.
Tässä vaiheessa voit napata kynän ja paperia.
Hahmottele paperille jokaikinen idea mitä vain mieleesi juolahtaa. Anna jokaisen konseptin kehittyä, äläkä hermostu, jos muutama ensimmäinen ei nappaa.
Jatka hahmotelmien jalostamista siten, että käytät aiempien hahmotelmien lopputuloksia uusien hahmotelmien pohjana.
Voit keskittyä näissä hahmotelmissa joko muotoon tai brändin nimeen, tai vaikkapa molempiin.
Kannattaa pitää seuraavat vinkit mielessä hahmotteluprosessin jouhevoittamiseksi:
- Pidä muodot yksinkertaisena. Jos pystyt hahmottelemaan logosi olennaisimmat ja symboloivimmat komponentit alle seitsemässä sekunnissa, olet oikeilla jäljillä.
- Vältä geneerisiä muotoja, kuten maapalloja, tähtiä, sekä kaikkea sellaista, minkä logosi katsoja voisi yhdistää helposti johonkin muuhun. Tällaiset logot ovat helppoja unohtaa. Mitä luovempi olet tässä vaiheessa, sitä parempi lopputulos. Muista, että logosi on se, minkä asiakkaasi muistavat yrityksestäsi.
- Värit voivat olla paras kaverisi tai sitten arkkivihollisesi. Logossasi tulee olla värejä, mutta ne tulee valita huolella. Pidä modernit väritrendit mielessäsi, ja mieti mitä värejä sinun yrityksesi kohdemarkkinoilla yleisesti käytetään. Älä käytä yli kolmea väriä kerrallaan. Käytä väriä tai värejä, jotka erottavat sinut joukosta. Älä käytä kaikkia sateenkaaren värejä kerrallaan!
4. Testaa parhaita hahmotelmiasi kohderyhmälläsi
Tässä vaiheessa sinulla on kasa lupaavia logohahmotelmia paperilla.
Nyt on aika ottaa askel taakse päin, ja valita kolme mieleistäsi konseptia.
Tätä vaihetta ei kannata yliajatella.
- Levitä hahmotelmat pöydälle.
- Valitse sellaiset hahmotelmat, joihin kiinnität huomiota aina uudestaan ja uudestaan kuvia katsellessasi.
- Jaa nämä hahmotelmat kavereillesi, perheenjäsenillesi, ja vaikkapa jollekin kollegallesi.
Muista, että sinulle läheiset ihmiset saattavat kohteliaisuuttaan kehua taideteoksiasi, eikä välttämättä osaa antaa rehtiä mielipidettä.
Jos mahdollista, vie kolme parasta hahmotelmaa näytille jollekin sellaiselle henkilölle, joka parhaiten vastaa yrityksesi asiakaspersoonaa. Tämä on tärkeää, sillä heiltä saat kaikista luovimman mielipiteen. Samalla saat käsityksen siitä, miten kohderyhmäsi vastaanottaa brändisi ja logosi.
Muista ottaa negatiivista palautetta vastaan asenteella. Tässä on vain kyse vain bisneksestä, ei henkilökohtaisuuksista!
Kriittinen palaute voi ainoastaan positiivisesti vaikuttaa logosi lopputulemaa.
Käytä saamaasi palautetta viimeisen konseptin valitsemiseen ja jatkokehittämiseen.
5. Hio parasta hahmotelmaasi
Mahtavaa! Olet jo hyvässä vaiheessa uuden logosi suunnittelun kanssa.
Nyt kun olet valinnut parhaan hahmotelman pohjaksi tulevalle logollesi, hiotaan siitä timantti!
Palaa takaisin tämän artikkelin 2. kohtaan, jossa keksit synonyymejä kuvastamaan yrityksesi brändiä. Katso valitsemaasi parasta logohahmotelmaa, ja kysy itseltäsi: “Mitä näistä termeistä ei vielä logossa näy?”.
Käytä näitä “puuttuvia” termejä apuna logohahmotelmasi hiomiseen. Lisäile myös kisan ulkopuolelle jättämiesi hahmotelmien parhaita piirteitä lopulliseen hahmotelmaasi.
6. Kehitä logosi ilmaisella suunnittelualustalla
Loistavaa! Nyt ollaan jo pitkällä.
Tässä vaiheessa on aika jättää kynä ja paperit taakse, ja siirtyä tietokoneen äärelle.
Nykyisin on olemassa paljon erilaisia ilmaisia logonsuunnittelualustoja, joilla voit muuttaa hahmotelman digitaaliseksi taiteeksi käden käänteessä.
Tässä muutamia logonsuunnittelutyökaluja:
Näillä työkaluilla saat logosi varmasti digitalisoitua. Kuitenkin logon herättäminen henkiin vaatii hiukan teknistä osaamista.
Yksi tärkeimmistä asioista, minkä pitää osua kohdalleen on logon asetelma. Varmistathan, että kaikki tekstit ja muodot käyttävät ja täyttävät tilaa oiken, ja että logo istuu hyvin ympäristöönsä.
Logosi ei siis tarvitse olla symmetrinen, mutta sen tulee ehdottomasti olla oikein kohdistettu eri konteksteja varten.
Todennäköistä on, että logosi tulee joskus näkymään erilaisia pysty- ja vaakasuoria reunoja vasten, kuten vaikkapa laskuissa. Logosi pitää siis asettua kivasti näihin ympäristöihin, eikä logosi ulkonäkö saa kärsiä ulkoisten tekijöiden takia.
7. Valitse monipuolinen värimaailma
Logosi värimaailma voi näyttää mainiolta suunnittelualustan taustaa vasten. Otathan kuitenkin huomioon, että logosi tulee ennemmin tai myöhemmin päätymään sellaiselle taustalle, mihin et sitä alun perin suunnitellut.
Luo siis logollesi erilaisia värivariaatioita sekä tummille että vaaleille taustoille. Joissain tapauksissa saatat joutua vaihtamaan logosi väriä täysin. Kannattaa luoda logo jokaista tyypillistä taustaa varten.
Logosi saattaa esiintyä vaikkapa vaatteissa, mukeissa, tarroissa, talon seinällä, jne. On siis elintärkeää, että se näyttää kaikissa näissä ympäristöissä hyvältä!
8. Valitse sopiva fontti
Nyt on aika yhdistää logosi kuva ja teksti.
Vaikka olennainen osa logoasi olisikin symboli tai muoto, kannattaa silti valita sellainen fontti, joka toimisi yksinäänkin!
On tärkeää ymmärtää, että fonttivalintasi kertoo paljon yrityksestäsi. Voit käyttää esimerkiksi fonttia nimeltä “Serif”, tai sitten vähän modernimpaa/klassisempaa variaatiota “Sans Serif”.
Pyri kuitenkin jättämään geneeriset fontit pois. Esimerkkejä huonoista fonttivalinnoista on:
- Times New Roman
- Lucida Handwriting
- Comic Sans
Näistä fonteista on brändillesi vain haittaa, sillä tällaiset fontit on helpompi unohtaa, jolloin yrityksesi ei jää mieleen.
9. Varmista, että logo on skaalautuva
Logoja on tarkoitus käyttää usealla eri alustalla. Esimerkiksi laskuissa, nettisivuilla, somessa sekä muualla sitä mukaa kun yriytksesi kasvaa.
Logosi tulee olla skaalautuva, eli sen laatu ei saa kärsiä, vaikka sen kokoa muutetaan.
Logosi tulee näyttää hyvältä jättimäisellä mainostaululla, sekä esimerkiksi pikkupräntillä kynän reunassa.
Logosi tulee olla tasaisesti luettava koosta riippumatta. Ei siis ole ok, jos logosta saa vain osittain selvää sen koosta riippuen.
Tästä esimerkkinä liian ohut fontti, joka näyttää upealta isolla ruudulla, mutta ei näy ollenkaan some-profiilin pikkukuvakkeessa.
Mahtavaa! Jos olet ottanut kaikki tämän artikkelin vaiheet huomioon, sinulla pitäisi olla nyt varsin hieno ja kilpailukykyinen logo edessäsi!