Nodesk

Miksi kotisivuni ei näy Google-haussa?

Oletko antanut kaikkesi kotisivuillesi, mutta et silti löydä niitä Google-hausta?

Tiesitkö, että yksi yleisimmistä syistä siihen, että Google ei näytä sivustoasi hakutuloksissa on se, että sivustosi on liian uusi?

Googlella voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia siihen, kunnes sivusi löytyy Google-hausta. Jos siis tällä viikolla julkaisit artikkelin, ja et löydä sitä Googlesta, niin ei hätää.

Tästä oppaasta löydät yleisimpiä syitä sille, miksi kotisivusi eivät löydy Google-hausta, sekä mitä voit tehdä asialle.

Kuinka tarkistan mitkä sivuistani löytyvät Googlesta?

Ennen kuin käytät aikaa vianmääritykseen, varmistathan, että sivustosi ei todella löydy Googlesta.

Tämän voit tarkistaa varsin vaivattomasti toimimalla seuraavasti:

  1. Avaa Google-haku.
  2. Kirjoita hakukenttään: site:kotisivusi_osoite.fi

Esimerkiksi jos kotisivujesi osoite on www.esimerkki.fi, niin näet kaikki Google-hausta löytyvät sivusi hakusanalla site:esimerkki.fi.

Tässä esimerkki siitä, kuinka löysimme Googlesta kaikki omat sivumme:

Löydä kaikki sivut jotka löytyvät Googlesta kotisivuusi liittyen

Suorittamalla tämän Google-haun esille ponnahtaa seuraavanlainen Googlen hakutulossivu:

Google-haku

Meidän sivustomme tapauksessa tämä sivu ilmoittaa, että yhdeksän hakutulosta löytyi. Koska kyseessä rajattu haku, jokainen sivu hakutuloksissa on nodesk.fi:lle kuuluva sivu. Tämä on siis helppo tapa nähdä, että kaikki yhdeksän julkaisemaamme sivua löytyvät Google-hausta.

Kun suoritat rajatun haun, jokainen sivu, joka puuttuu hakutuloksista kielii, ettei Google ole julkaissut sivuaan omissa hakutuloksissaan. Jos kaikki sivusi löytyvät tästä hausta, on kaikki kunnossa!

Tällainen rajattu haku siis kannattaa tehdä aina kun epäilee, että jotkin sivut ovat jääneet Google-haun ulkopuolelle.

Seuraavaksi opit kahdeksan yleistä syytä sille, mikseivät kotisivusi löydy Google-hausta.

1. Kotisivusi ovat liian uudet

Googlella menee aikaa löytää kotisivusi.

Jos sivustosi on kovin uusi, on epätodennäköistä, että Google näyttää sitä vielä hakutuloksissa. Ja vaikka sivustosi olisikin jo vanha, niin uuden ala-sivun/artikkelin lisättyäsi joudut silti odottamaan ennen kuin Google lisää sen hakuun.

Googlella siis menee muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen, ennen kuin sivusi näkyy hakutuloksissa. Valitettavasti tähän prosessiin et oikein voi vaikuttaa.

Ainoa tapa, millä voit jouhevoittaa prosessia, on “kertoa kotisivuistasi Googlelle”. Tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta todellisuudessa se on muutaman minuutin urakka. Ja ei, et joudu soittamaan Googlelle kiusallista puhelua, missä pyydät heitä lisäämään sivusi hakutuloksiin.

Kertoaksesi kotisivujesi olemassaolosta Googlelle, sinun tulee toimittaa heille kotisivujesi sivustokartta. Tämä olisi hyvä tehdä joka tapauksessa.

Jos sinulla on jo olemassaoleva sivustokartta, voit toimittaa sen Googlelle sivustosi Google Search Console -tililtä seuraavasti.

  1. Avaa Google Search Console
  2. Valitse “Sitemaps”
  3. Syötä sivustokarttasi URL-osoite kohtaan “Sitemap URL”
  4. Paina “Submit”

Jos kotisivullasi ei ole vielä sivustokarttaa, voit luoda sellaisen tämän ohjeen avulla.

Yleensä sivustokartta löytyy osoitteesta, joka on jompaa kumpaa muotoa:

  • sivunnimi.fi/sitemap.xml
  • sivunnimi.fi/sitemap_index.xml

Esimerkiksi meidän, eli nodesk.fi:n sivustokartta löytyy osoitteesta nodesk.fi/sitemap_index.xml. Voit siis tällä tavalla helposti tarkistaa mikäli sivustollasi on sivustokartta.

Jos verkkosivultanne sen sijaan puuttuu Google Search Console -tili, voit luoda sen tämän ohjeen avulla.

Sivustokartta on hyödyllinen, koska se auttaa Googlea löytämään kotisivuillesi kuuluvat osiot, sekä niihin kuuluvat sivut tehokkaasti. Sivustokartta on siis kirjaimellisesti kartta, jota Googlen verkkorobotit lukevat säännöllisesti.

Kotisivun sivustokartta
Nodesk.fi -sivuston sivustokartta.

2. Olet vahingossa estänyt Googlen indeksöinnin

Jos olet pyytänyt Googlea jättämään tietyt sivut näyttämättä hakutuloksissa, niin silloin niitä ei sieltä myöskään löydy.

Vaikka tämä kuulostaisikin siltä, että et varmaankaan ole tällaista tehnyt, niin sellainen saattaa silti olla epähuomiossa lähetetty.

Esimerkiksi jos sivusi on tehty WordPress-alustalla, niin riittää, että olet valinnut yhden väärän asetuksen, ja sivujasi ei löydy hakutuloksista.

Miksei sivuni näy Googlessa
Jos olet WordPressin käyttäjä, löydät kuvassa olevan asetuksen menemällä: Dashboard > Settings > Reading. Jos tämä asetus on valittuna, sivustoasi ei löydy hausta.

On tyypillistä, että sivuston kehittäjä on pyytänyt Googlea jättämään sivuston huomioimatta kehitysvaiheessa, jottei keskeneräisiä sivuja tule hakuun. Kuten arvata saattaa, tämä asetus voi epähuomiossa jäädä päälle.

Teknisellä tasolla se, että sivustoa ei löydy Googlesta, johtuu “noindex” meta-tägistä, joka löytyy sivustosi HTML-tiedostosta. Tämä koodinpätkä näyttää seuraavalta:

<meta name="robots" content="noindex"/>

“noindex” kertoo Googlelle, että tätä sivua ei saa indeksöidä, eli näyttää hakutuloksissa.

Tämän tägin poistamisesta on siis loppujen lopuksi kyse, kun halutaan, että sivut löytyvät Googlesta.

Mikäli olet toimittanut sivustokarttasi Googlelle aiemmin, voit tarkastella Google Search Consolen laatimasta sivustokohtaisesta raportista, mikäli “noindex” -aiheisia virheilmoituksia esiintyy. Tällaiset virheet kielivät siitä, että joitakin sivuja ei näytetä hakutuloksissa tarkoituksella.

Sen sijaan, että itse poistelet manuaalisesti HTML-koodista noindex-tägejä, suosittelemme ottamaan yhteyttä eksperttiin. Esimerkiksi, voit pyytää sivustosi kehittäjältä apua. Jos olet itse kehittänyt kotisivusi, voit ottaa meihin yhteyttä ongelman ratkaisemiseksi.

3. Olet estänyt Googlen tarkastamasta sivujasi

Useiden kotisivujen pinnan alta löytyy tiedosto nimeltä robots.txt. Tämä tiedosto kertoo hakukoneille suoraan minne saa, ja minne ei saa mennä.

Jos kotisivusi robots.txt -tiedosto kieltää Googlen verkkorobotteja vierailemasta sivustollasi, kyseinen sivu jää pois Google-hauista.

Mikäli olet toimittanut sivustokarttasi Googlelle, myös tällaiset virheet näkyvät Google Search Consolessa. Voit etsiä Coverage-osiosta virheitä, joissa lukee “Submitted URL blocekd by robots.txt”. Tämä virhe viittaa siihen, että sivustosi ei halua Googlen vierailevan tietyllä sivulla, jolloin tätä sivua ei lisätä hakutuloksiin.

Huomioithan, että jos hiljattain toimitit sivustokarttasi Googlelle, niin Googlen verkkorobotit eivät ole välttämättä ehtineet vierailla sivustollasi, jolloin tätä dataa ei ole vielä saatavilla.

Jos et malta odottaa tuloksia Google Search Consolesta, niin voit toki mennä suoraan katsomaan sivusi robots.txt-tiedostoa menemällä osoitteeseen omasivusi_osoite.fi/robots.txt. Tämä avaa tiedoston selaimeen, josta voit etsiä “Disallow” -avainsanoja. Jos näitä löytyy joko User-agent: * tai User-agent: Googlebot osien alta, tarkoittaa se, että kyseisiä sivuja ei löydy Googlesta.

Esimerkiksi yle.fi -sivuston robots.txt tiedostossa kielletään yle.fi/errorisivut -sivuston näkyminen Google-hauissa. Tämä on loogista, sillä eihän Yle halua, että heidän virheilmoitussivunsa tulevat hakutuloksiin, kun hakee “Yle” Googlesta.

Robots.txt -tiedosto esimerkki

Mutta jos tässä tiedostossa lukisi vaikkapa Disallow: /blog/ tarkoittaisi se, että yksikään Ylen blogikirjoitus ei löytyisi Googlesta.

Voit siis itse silmäillä robots.txt -tiedostoa ja katsoa mikäli sieltä löytyy jotain minkä et usko kuuluvan sinne.

Tämän tiedoston muokkaaminen on kuitenkin räjähdysherkkää puuhaa. Kannattaa siis ottaa yhteyttä eksperttiin, eli esimerkiksi sivustosi kehittäjään, tai meihin.

4. Sivusi sisältö ei ole tarpeeksi kilpailukykyistä

Jos saavuit tänne asti, niin sivullasi ei pitäisi olla teknisiä asetuksia, joka estää kotisivujesi näkymisen Google-hauissa.

Se, että asetukset on kunnossa, ei valitettavasti riitä siihen, että sivusi näkyisi korkealla hakutuloksissa.

Googlella on satoja eri kriteereitä, joiden perusteella sivut tulevat valituksi Google-hakuun. Itseasiassa, suuri osa verkkosivuista ei koskaan päädy Googlen hakutuloksiin.

Jos sivusi kuitenkin löytyy jo Googlesta, mutta hakutulosten pohjalta, ei siitä ole yrityksellesi/toiminnallesi hyötyä.

Valitettavasti tämän ongelman korjaaminen on aikaavievää puuhaa. Käytännössä sivustosi pitää pyrkiä vastaamaan kattavasti ja uniikisti Google-hakusanoja vastaaviin kysymyksiin.

Tavoitteenasi on siis kirjoittaa paras aiheeseen liittyvä artikkeli.

Jos hakusanasi on kovin kilpailtu, siitä löytyy todennäköisesti jo melkoinen läjä artikkeleita. Tällöin on vaikeaa tuoda mitään uutta pöytään, saatikka kirjoittaa sivua, joka hyppäisi muiden suosittujen sivujen yli hakutuloksissa.

Esimerkki. Suoritetaan rajattu haku, jossa etsitään kaikki hakutulokset, joissa mainitaan sana “nettisivut” otsikossa. Tämä haku on mahdollista suorittaa siten, että kirjoittaa allintitle: ennen hakusanaa Googleen:

Rajattu sivustokohtainen Googlehaku

Kuten näet, “nettisivut” esiintyy yli 12 tuhannessa artikkelissa. Se, että pääsee hakutuloksissa ykköseksi tällä hakusanalla on erittäin vaikeaa.

Sen sijaan, katsotaanpas mitä käy, kun suoritetaan rajattu haku “nettisivut pienelle yritykselle”:

Rajattu Googlehaku

Yksi osuma!

Tämä tarkoittaa siis sitä, että hakusanalla on todella vähän kilpailua. Mikäli kirjoitat tästä aiheesta artikkelin, sinun on huomattavasti helpompi päästä hakutulosten kärkeen.

Tosin on asia erikseen, että onko aiheella sitten kysyntää.

Voit vertailla eri hakusanojen kysyntää tarkastelemalla kuinka paljon kahta tai useampaa hakusanaa on haettu Googlesta Google Trends -sovelluksen avulla.

Esimerkiksi, vertaillaan kahta toisiinsa liittyvää hakusanaa: “kotisivut” ja “kotisivut yritykselle” viiden vuoden ajalta.

Google Trends hakusanavertailua

Kuten huomaat, “kotisivut” ovat huomattavasti suositumpi hakusana kuin “kotisivut yritykselle”.

Toisin sanoen, on “helpompaa” päästä hakutulosten kärkeen kirjoittamalla aiheesta “kotisivut yritykselle”, sen sijaan, että kirjoittaisi aiheesta “kotisivut”. Mutta huono puoli on se, että potentiaaliset kävijämäärät tulevat olemaan vähäisemmät.

Jokatapauksessa, tuoreen/vähäsisältöisen kotisivun kannattaa vastata mahdollisimman spesifeihin/pitkähköihin hakukysymyksiin saadakseen “jalkaa oven väliin” Googlessa. Tällä tavalla sivuston maine kasvaa pikkuhiljaa Googlen silmissä, jolloin voit vastata aina yleisempiin ja yleisempiin kysymyksiin, ja päästä korkealle hakutuloksiin.

Tosin tämä osio ja sisällöntuotto ylipäätään ovat isompi tarina erikseen. Voit tarkastella perusteellista hakukoneoptimaalisen sisällön tuottoa tästä artikkelista.

5. Kotisivusi eivät ole tarpeeksi “maineikkaat”

Googlen hakualgoritmi perustuu “äänestykseen”, missä sivustolle linkaavien sivujen määrä, sekä sivuston sisäisten linkkien määrä ratkaisee voittajan.

Valitettavasti tämä äänestystulos ei ole julkinen, joten et pysty vertaamaan omaa kotisivua muihin sivustoihin.

Voit kuitenkin tarkastella arvioon perustuvaa äänitulosta omien kotisivujesi kohdalla täältä. Syötä haluamasi verkkosivu hakukenttään, ja paina “Check website authority”. Vastaukseksi saat 0-100 välillä olevan numeron.

Domain-authority tarkistus
Domain-Rating nollasta sataan

Todennäköisesti omilla sivuillasi tämä luku on alle 10. Älä siis pelästy!

Mitä lähempänä nollaa luku on, sitä epätodennäköisempää on, että sivusi päätyy hakutuloksissa korkealle.

Tosin Suomessa kilpailu ei ole niin kovaa, etteikö matalan maineen sivukin voisi päätyä korkealle hakutuloksiin. Älä siis liikaa tuijottele tätä lukua. Sen sijaan, pidä mielessä, että tällainen suuntaa-antava arvio on olemassa, ja että se korreloi hakumenestyksen kanssa.

Tämä sivustokohtainen numero nousee pikkuhiljaa, mitä enemmän sivustoasi suositellaan muilla sivustoilla, sekä mitä enemmän sivustollasi on vierailijoita.

6. Sivusi ei vastaa hakijan kysymyksiin

Google-haku on Googlen tuote, joka pyrkii tarjoamaan hakijalleen mahdollisimman tarkan hakutuloksen. Jos hakutulokset olisivat epätarkkoja, kukaan ei käyttäisi Googlea. Tämä tarkoittaa sitä, että jos et pysty tuottamaan parasta ja kattavinta vastausta hakijan kysymykseen, sivusi ei tule löytymään Google-haun kärjestä.

Jokaisella Google-haulla on oma tarkoituksensa ja tarpeensa. Sinun sivusi tulisi aina pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman kattava vastaus, joka vastaa tiettyyn hakukysymykseen.

Tarkastellaan hyvää esimerkkiä kattavasta hakutuloksesta. Jos kirjoitat Googleen “Miten laskea painoindeksi”, saat ykköshakutulokseksi tämän sivun.

Googlehaku

Kuten huomaat, sivu ei ainoastaan kerro laskukaavaa. Sen sijaan, sivustolla on erillinen painoindeksilaskuri, sekä viitearvotaulukko. Tämän lisäksi sivusto kertoo lyhyesti painoindeksistä, ja sen merkityksestä. Vasta lopuksi sivulta löytyy itse laskukaava, jolla indeksi lasketaan.

Tämä on hyvä esimerkki sivusta, joka täsmää hakutarpeeseen hyvin. Todennäköisesti hakija ei ole kiinnostunut laskukaavoista. Sen sijaan hän haluaa laskea oman painoindeksinsä ja nähdä viitearvon mahdollisimman helposti. Lisäksi häntä kiinnostaa painoindeksin merkitys, sekä kenties mitä hän voi tehdä sen laskemiseksi.

Tämä sivu on siis käyttänyt maalaisjärkeä sisällöntuotossa siten, että se vastaa siihen, mitä hakija oikeasti etsii.

Jos siis julkaisisit sivun, joka kertoo ainoastaan painoindeksin laskukaavan, et ikinä löytäisi sivuasi Googlen hakutuloksista siksi. Tämä johtuu siitä, ettei sivu oikeasti vastaisi hakijan tarpeeseen.

Paina tämä mieleesi: Jokaisen sivun tulisi lisätä arvoa internettiin. Jos kerrot jotakin, mikä löytyy jo samalla tavalla ilmaistuna muilta sivuilta, Google tuskin haluaa käyttää tallennustilaa sen näyttämiseksi asiakkailleen.

7. Sivustollasi on kaksoiskappaleita eli duplikaatteja

Jokainen tietää, että plagiointi on väärin.

Mutta tiesitkö sitä, että Google ei katso hyvällä edes sitä, että kopioit itseäsi?

Duplikaatti

Google rankaisee ns. duplikaatiosta—myös silloin kun sitä havaitaan omien sivujesi välillä.

Tällä ei ole mitään tekemistä plagioinnin kanssa. Sen sijaan Google ei halua tallentaa kahta identtistä sivua, sillä ne vievät tilaa ilman lisäarvoa. Ethän sinäkään tallenna puhelimellesi samaa kuvaa useampaan kertaan.

Varmistathan, että sivustosi on uniikki siten, että jokainen sivu vastaa eri hakukysymykseen ja ratkaisee eri ongelman. Varmista, ettei sinulla ole kahta tai useampaa liian samankaltaista sivua.

Lienee sanomattakin selvää, että muiden sivujen kopiointi on erittäin huono idea. Googlen algoritmit löytävät plagioidut sivut helposti. Tällöin Google merkitsee kotisivusi epäluotettavaksi, sekä poistaa ne hakutuloksista.

Jos haluat pelata varman päälle, voit käyttää ilmaisia työkaluja, kuten duplicheckeria, tarkistaaksesi uuden sivusi plagioinnin varalta ennen sen julkaisemista.

8. Google on antanut sivustollesi miinuspisteitä

Googlen antamat miinuspisteet ovat kaikista epätodennäköisin syy siihen, ettei sivustoasi löydy Googlesta. Mutta se on silti mahdollista.

Googlen antamia miinuspisteitä voi saada kahdella tavalla:

  1. Googlen työntekijä poistaa sivustosi manuaalisesti Google-hauista. Tämä tapahtuu ainoastaan silloin, mikäli Googlen työntekijä toteaa, että sivustosi ei noudata Googlen Webmaster-ohjeita.
  2. Googlen algoritmi suodattaa sivustosi pois hakutuloksista sivuston laatuun liittyvien ongelmien takia.

Onneksi tämänkaltaiset ongelmat ovat erittäin harvinaisia.

Voit tarkistaa onko Google antanut sivustollesi manuaalisesti miinuspisteitä kirjautumalla Google Search Consoleen. Vasemmalla sivupalkissa on Manual actions -niminen osio. Klikkaa tästä. Jos näet “No issues detected” niin kaikki on kunnossa!

Googlen antamat miinuspisteet

Valitettavasti Googlen algoritmin perusteella annetut miinuspisteet eivät kuitenkaan näy tässä raportissa. Tätä on itseasiassa todella vaikeaa todentaa.

Jos epäilet algoritmipohjaisia miinuspisteitä siksi, että sivustosi liikenne on pudonnut yhtäkkiä, kannattaa ensiksi tarkistaa onko Google päivittänyt algoritmejaan. Joskus tämä nimittäin saattaa dramaattisesti vaikuttaa sivuston näkyvyyteen hakutuloksissa.

Algoritmipäivitysten seurantaan on olemassa työkalu, Panguin. Tämä työkalu piirtää Googlen algoritmimuutokset kävijämääräkuvaajaan siten, että siitä on helppo nähdä, osuuko kävijämäärän lasku juuri tälle ajankohdalle.

Tässä kattava esimerkki työkalun käytöstä.

Ajatuksia

Googlen hakutulospaikoista kilpailu on elinehto monelle yritykselle ja blogille. Se on samalla koukuttavaa mutta turhauttavaa puuhaa.

Voit verrata Googlen hakutuloskilpailua videopelien pelaamiseen.

Jos sinulla on teknisiä ongelmia videopelikonsolisi kanssa, et voi voittaa. Sinun täytyy korjata tekniset ongelmat ennen kuin aloitat pelaamisen.

Sama pätee kotisivuihisi. Jos sivustosi kieltää Googlea näyttämästä sivujasi tai jos sivustosi estää Googlen pääsyn tietyille sivuille, voit olla varma, ettei hakutulospaikkoja tule.

Kun pelikonsolisi toimii, voit aloittaa pelaamisen. Tässä vaiheessa huomiosi kiinnittyy omaan pelitasoosi. Jos pelaat amatöörinä ammattilaista vastaan, on tie tuskainen. Sen sijaan, kannatta aloittaa omatasoisten pelaajien kanssa ja pyrkiä jatkuvasti pähittämään heidät. Tällöin kehityt pikkuhiljaa kohti huippua.

Sama pätee verkkosivuihisi. Jos heti alkuun yrität saada ykköspaikkaa todella suosittua hakusanaa vasten, voit olla varma, ettei siitä tule mitään. Sen sijaan jos aloitat vähemmän kilpailluista hakusanoista, ja pyrit päihittämään ykköshakutulokset niissä, niin sivustosi kasvaa pikkuhiljaa isojen tekijöiden rinnalle.

Jos sinulla heräsi mitään kysyttävää kotisivujesi näkyvyyteen tai kuntoon liittyen, otathan meihin yhteyttä. Autamme sinua mielellään!

Muuta luettavaa

SEO-opas kotisivujen kävijämäärän kasvattamiseksi.

Mikä on domain?

Mikä kotisivujen teossa maksaa?

Leave a Comment

Your email address will not be published.