Nodesk

Sähkön hintavertailu ja kilpailutus

Vertaile ja kilpailuta sähkösopimukset helposti ja nopeasti! Syötä vain kulutusarviosi, klikkaa “Näytä tarjoukset”, ja sopimukset esitetään hintajärjestyksessä. Lisätietoja sopimuksista löydät klikkaamalla “Tutustu tarjoukseen” -nappulaa.

Palveluamme on hyödyntänyt jo yli 10 000 suomalaista! Ei muuta kuin vertailemaan:

Sähkötuotteet


Yritys Sopimuksen nimi Sopimuksen tyyppi Kuukausikustannus (arvio) Tuotesivu
 
 
 


Huom! Pörssisähkösopimusten hinta on arvioitu edellisen vuoden pörssisähkön spot-hintojen keskiarvon perusteella. Hinta-arviot sisältävät ALV:in.

Näin kilpailutat sähkösopimuksen ja säästät

1. Arvioi sähkönkulutuksesi. Tarkiten kulutus selviää vanhoista sähkölaskuista. Aina niitä ei kuitenkaan ole saatavila. Tällöin voit käyttää sähkönkulutuslaskuriamme:

2. Vertaa sähkösopimuksia työkalullamme. Syötä työkaluun arvio vuosikulutuksestasi, sekä halutessasi postinumero, sopimustyyppi, mittaustapa ja tuotantotapa. Klikkaa seuraavaksi “Hae tuotteet”. Työkalu listaa sopimukset hintajärjestykseen. Hinta on arvioitu syöttämäsi vuosikulutuksen, sekä sopimuksen hintatietojen perusteella. Täppäämällä “Näytä kaikki” laatikon, suositusten alapuolelle aukeaa vielä lisää vaihtoehtoja. Vertaile näin löytyviä sopimuksia hinnan ja sopimuksen tyypin perusteella. Tarkempia tietoja sopimuksesta löydät halutessasi vielä tuotesivulta “Jatka ->” nappulan takaa.

3. Tilaa sähkösopimus netistä sopimuksia tarjoavan yrityksen sivuilta.

Näin helppoa sähkösopimusten kilpailutus nykyään on!

Lisähuomioita spesifimpään käyttöön

“Näytä suositellut” -täpän takaa löytyvät sopimukset ovat tarjolla koko maassa, joten postinumeroa ei tarvitse syöttää. Mittaustapa ja niin ikään tuotantotapa suodattimet eivät myöskään vaikuta tässä näkyviin sopimuksiin.

Sen sijaan vuosikulutus sekä sopimustyyppi -valinta vaikuttavat tässä näytettäviin sopimuksiin, niinkuin alla olevasta kuvasta selviää. Vuosikulutus vaikuttaa hinta-arvioon, ja sopimustyyppi suodattaa sopimuksen tyypin mukaan (niinkuin olettaa saattaa). Muista klikata “Hae tuotteet”, niin tiedot päivittyvät.

“Näytä suositellut” vs “Näytä kaikki”

“Näytä suositellut” -täpän takaa löydät yhteistyökumppaniemme tarjoamat sähkösopimukset. “Näytä kaikki” -täpän takaa sen sijaan löydät kaikki tiedossamme olevat ja hakukriteerisi täyttävät sähkösopimukset (muista klikata “Hae tuotteet”, niin tiedot päivittyvät):

Sähkön tuotantotapa

Klikkaamalla ao. kuvaan merkattua (1.) nappia, saat auki sähkön tuotantotapa näkymän (2.). Tätä käyttämällä voit suodattaa “Näytä kaikki” -täpän takaa aukeavia kaikkia tiedossamme olevia sähkösopimuksia sähkön tuotantotavan mukaan (muista taas klikata “Hae tuotteet”, niin tiedot päivittyvät):

Mittaustapa

Kun valitset “Mittaustapa” valikosta (1.) “Kausi”, tai “Aika”, niin alle (2.) aukeaa kaksi uutta kenttää. Kausisähkön tapauksessa kentät ovat talvikulutukselle ja muulle kulutukselle, ja aikasähkön tapauksessa kentät ovat päiväkulutukselle ja yökulutukselle. Näissä kentissä olevat arvot vaikuttavat kustannusarvioon, ja mittaustapa valikon valinta vaikuttaa sopimusten suodatukseen. Klikkaa lopuksi “Hae tuotteet” (3.), niin tiedot päivittyvät.

“Mittaustapa” valinta vaikuttaa vain “Näytä kaikki” -täpän takaa löytyviin sopimuksiin.

Lisätietoa ja huomioitavaa työkalusta

Tässä vielä muutama seikka, jotka on hyvä tietää työkalua käyttäessä:

Yhteistyökumppanit

“Näytä suositellut” -täpän takaa avautuvat sopimukset ovat yhteistyökumppaniemme tarjoamia sähkösopimuksia. Jos teet sähkösopimuksen “Jatka ->” nappulan takaa, saamme pienen myyntikomission, joka tukee toimintaamme. Sinä et kuitenkaan maksa ylimääräistä.

“Näytä kaikki” -täppä taas avaa kaikki tiedossamme olevat ja valitsemasi kriteerit täyttävät sopimukset. Näistä emme saa komissiota.

Pörssisähkö

Pörssisähkösopimusten hinta perustuu sähköpörssimarkkinoiden tunneittain vaihtuviin Spot-hintoihin. Niimpä niiden hintaa on mahdotonta tietää tarkalleen etukäteen, ja myös se milloin käytät sähköä vaikuttaa sähkölaskusi suuruuteen. Tästä syystä työkalu arvioi pörssisähkön hinnaksi edellisen vuoden keskiarvohinnan. Uskomme, että tämä antaa rehellisen arvion keskimääräisestä sähkölaskustasi, joskin kalliimpina aikoina (kuten talvella) lasku on todennäköisesti arvioitua suurempi, mutta toisaalta halvempina aikoina (kuten kesällä) lasku on todennäköisesti arvioitua pienempi.

Kannattaa pitää mielessä, että vuodenajat vaikuttavat pörssisähkön hintaan huomattavasti. Kesäisin pörssisähkö on tyypillisesti halpaa, kun taas talvella se on kalliimpaa. Yleensä pörssisähkö tulee pitkällä jänteellä muita sopimustyyppejä halvemmaksi, mutta hintaa kannattaa seurata aktiivisesti hintapiikeiltä suojautuakseen. Nykyään tämä onnistuu jopa automaattisesti.

Näin teet sähkösopimuksen

Tässä vielä kattavampi opas sähkösopimuksen valitsemiseen. Tämän oppaan tarkoitus on opettaa sinulle miten eri sähkösopimustyypit toimivat Suomessa ja mikä näistä on paras sopimustyyppi juuri sinulle.

Sähkösopimustyypit

Pörssisähkö

Pörssisähkösopimus on yleinen sähkösopimustyyppi, jossa sähkön hinta määräytyy sähkön markkinahinnan mukaan.

Pörssisähkölle oleennaista on sähkön hinnan jatkuva ja aktiivinen seuranta. Esim. aamulla hinta voi olla 10x vähemmän kuin illalla. Tällöin siis säästöjä tulee vain, jos osaa ajoittaa sähkönkulutuksen kalliimpien tuntien ulkopuolelle.

Tässä kuvituskuva, joka havainnollistaa pörssisähkön hinnan jatkuvasti muuttuvaa käytöstä:

Kuvaaja, jossa pörssisähkön hinta muuttuu koko ajan

Pörssisähkö on siinä mielessä “paras sopimustyyppi”, että siinä maksat sähköstä aina sähkön “oikean hinnan” (plus pienet perusmaksut ja marginaalit).

Toisaalta, koska pörssisähkö olettaa aktiivista seurantaa, tulee se myös helposti kalliimmaksi vaihtoehdoksi. Esimerkiksi, 5.1.2024 pörssisähkön hinta kapusi 235 snt/kWh, jolloin parin tunnin saunominen olisi maksanut jopa lähes 100€!

Mutta jos jaksaa seurata sähkön hintaa ja optimoida kulutusta hintapiikkien ulkopuolelle, voi tehdä huomattavia säästöjä.

Parhaat pörssisähkösopimukset löydät käyttämällä ylempää löytyvää sähkönvertailijaa. Valitse vain “Sopimustyyppi” kohdasta “Pörssisidonnainen”.

Sähkösovellus jossa valittuna "pörssisidonnainen" filtteri

Lisätietoja pörssisähköstä voit löytää lukemalla vaikkapa tämän artikkelin.

Kiinteä sähkö

Toinen yleisimmistä sähköistä Suomessa on kiinteä sähkösopimus.

Kuten nimestä saattaakin jo arvata, kiinteä sähkösopimus tarjoaa vakiohintaista sähköä kuluttajalle.

Toisin kuin pörssisähkössä, kiinteässä sähkössä maksat aina saman verran sähköstä, vuorokaudenajasta riippumatta.

Jos esim. pörssisähkö kipuaa 100 snt/kWh, ja sinulla on kiinteä sopimus vain 7 snt/kWh, maksat 7 snt/kWh—eli 13-kertaisen alihinnan.

Tässä kuva, joka auttaa havainnollistamaan pörssisähkön ja kiinteän sähkön eroa, kun pörssihinta nousee:

Kuvaaja jossa pörssihinta nousee ja kiinteä hinta säilyy samana

Toki tämä pätee myös toiseen suuntaan. Jos pörssihinta romahtaa, ja sinulla on kallis kiinteä sopimus, maksat sähköstä runsasta ylihintaa.

Tässä kuva joka havainnollistaa tilanteen:

Kuvaaja jossa pörssihinta laskee ja kiinteä hinta säilyy

Kiinteähintainen sähkö perustuu aina sitä tarjoavan sähköyhtiön ennusteeseen pörssihinnasta, tarkoituksena jäädä voitolle mutta tarjota silti edullinen sopimus.

Kiinteässä sähkössä et siis voi tehdä muita säästöjä kuin olla käyttämättä sähköä. Et voi optimoida saunomista tai pyykinpesua ruuhkatuntien ulkopuolelle, sillä sähkö maksaa sinulle aina saman verran.

Toisaalta, tämä on loistojuttu, koska kiinteä soppari tarjoaa ennustettavuutta ja suojaa kalliilta sähkönhinnalta (tai vielä kalliimmilta hintapiikeiltä).

Parhaat kiinteät sähkösopimukset löydät käyttämällä ylhäältä löytyvää sähkösovellusta, ja valitsemalla “Sopimustyyppi” ja “Määräaikainen”. Käytännössä kaikki määräaikaiset sopimukset ovat kiinteitä sähköjä.

Sopimustyyppi määräaikainen sähkösopimussovelluksessa

Moni valitsee joko pörssisähkön tai kiinteän sähkön. Kannattaa lukaista vielä kattavampi artikkelini aiheesta kiinteä vs pörssisähkö.Seuraavaksi esitellään kiinteän sähkösopimuksen alalajeja, eli yösähkö, kausisähkö, ja pakettisähkö.

Yösähkö

Yösähkö eli aikasähkö on varsin yleinen sähkötyyppi, joka sopii esimerkiksi sähköauton omistajille tai muuten yöaikaan aktiivisille kuluttajille.

Kuten nimestä voi jo arvatakin, yösähkö on halpaa öisin ja kallista päivisin.

Yösähkö on itse asiassa yksi esimerkki kiinteästä sähköstä. Mutta yhden kiinteän hinnan sijaan yösähkössä on kaksi hintaa: päivä- ja yöhinta.

Sähköauto latautumassa yösähköllä

Tyypillisesti yösähkön hinnoittelu menee seuraavasti:

 • Päivähinta: klo 07-22
 • Yöhinta: klo 22-07Mutta mitä ihmettä? Miksi sähköstä tehdään yöllä halvempaa?

Tämä johtuu siitä, että sähkön “oikea hinta” eli pörssihinta on silloin usein halvempaa.

Otetaan esimerkiksi vaikka viimeyö (kirjoitushetkellä, 15.1.2024):

Sähkön hintakuvaaja jossa näkyy yöllä tuleva hintadippi

Kuten kuvasta näkee, sähkön hinta oli erittäin halpaa yöllä verrattuna aamuun ja päivään.

 • Hinta klo 4:00: 7.5 snt/kWh
 • Hinta klo 10:00: 16 snt/kWhEli muutamassa tunnissa hinta tuplaantui. Ja tämä ei edes ole iso heitto! Monesti sähkönhinta voi olla 10-kertainen kun verrataan halvinta ajankohtaa kalliimpaan.

Sähkön markkinahinnat määräytyvät aina kysynnän ja tarjonnan mukaan. Öisin, kun kaikki väki nukkuu, sähkönkulutus on pientä, ja sitä voidaan myydä halvalla. Päiväsaikaan ja iltaisin kun kulutus on suurta, nousee myös sähkön hinta.

Yösähkösopimus on tätä ilmiötä hyödyntävä kiinteä sopimus.

Tämä sopimustyyppi ei vaadi niin paljon huomiota kuin pörssisähkösopimus, mutta on hiukan sitovampi kuin kiinteä sähkö. Yösähkössä ei tarvitse seurata koko ajan vaihtuvaa sähkön pörssihintaa. Mutta yösähkössä pitää silti optimoida kulutus yöajalle ja pois päivän tunneilta.

Parhaat yösähköt löydät käyttämällä ylempää löytyvää sovellusta ja valitsemalla “Mittaustapa” -kohdasta “Aika”:

Yö- eli aikasähkösopimusten filtteröinti sähkösovelluksessa

Kausisähkö

Siirrytään seuraavan kiinteän sähkön alalajiin, eli kausisähköön.

Tällainen sähkösopimus sopii pääosin kesämökeille, joissa sähkönkäyttö ajoittuu kesälle ja on talvisin vähäistä.

Kausisähkössä on kaksi eri hintaa.

 • Talvipäivinä, erityisesti marraskuusta maaliskuuhun, kausisähkön hinta on korkeampi päiväsaikaan, heijastaen suurempaa kysyntää ja energiankulutusta.
 • Yöaikaan ja muina vuodenaikoina, kuluttajat hyötyvät alhaisemmasta hinnasta. Tämä kannustaa asiakkaita suunnittelemaan sähkönkäytön huolellisesti, esimerkiksi siirtämällä sähkölämmityksen tai kodinkoneiden käyttöä yöaikaan.Kausisähkö on siis kiinteä yösähkösopimus, joka on samalla sidottu myös vuodenaikaan.

Esimerkiksi Lumme Energialla sähkö on kallista talviarkipäivinä, mutta halpaa yöaikaan ja koko kesäkauden seuraavan määritelmän mukaan:

 • Talviarkipäivä = 1.11.-31.3., ma-la klo 07-22
 • Yöaika: 1.11.-31.3. ma-la klo 22-07, su koko päivän
 • Kesäkausi: 1.4.-31.10. koko ajanTällainen sopimus sopii kuluttajille, joille sähkönkäyttö on pientä talviarkisin päiväsaikaan, ja suurempaa öisin ja kesäkaudella. Loistoesimerkkinä kesämökit ja kesäasunnot.

Kesämökki aurinkopaneeleillaParhaat kausisähkösopimukse löydät sivun yläpäästä löytyvän sähkövertailijan avulla. Valitse vain “Mittaustapa” -kohdasta “Kausi”.

Mittaustapa yleinen sähkösopimussovellus

PakettisähköPakettisähkö, eli kuukausisähkö (tai sähköpaketti) on kiinteän sähkön alalaji, jossa maksat kuukauden sähköt ennakkoon.

Normaalissa kiinteässä sähkösopimuksessa maksat samaa sähkön kilowattituntihintaa jokaisena vuorokauden tuntina, esim 8 snt/kWh.

Pakettisähkösopimuksessa puolestasi maksat koko kuun sähköt ennen kulutusta, esim 25€/kk, 200kWh:n kulutuskatolla. (Hinta voi myös olla vuosiperusteinen).

Tällainen pakettisähkö sopii hyvin tasaisen kulutuksen kotitalouksiin, joissa kulutus on samaa luokkaa joka kuukausi. Ennen tällaisen sopimuksen hankkimista kannattaa vilkaista kuitenkin muutama aiempi sähkölasku, jotta näkee onko kulutus oikeasti tasaista.

Usein esimerkiksi kaukolämmitetyissä kerrostaloissa sähkönkulutus pysyy lähes samalla tasolla koko vuoden. Tämä siksi, että suurin sähkösyöppö, eli lämmitys on ulkoistettu, eikä siten syö sähköäsi ja kasvata laskuasi.

Pakettisähkön hyvä puoli on ennakoitavuus. Tämä on ainoa sopimustyyppi, jossa voit oikeasti nähdä ennakkoon paljon tulet maksamaan sähköstä.

Huono puoli on tietysti kattoraja kulutukselle. Jos kulutat sähköä enemmän kuin sopimus sallii, joudut maksamaan kallista lisähintaa tai kalliimpaa sähköpakettia, josta suurin osa jää käyttämättä. Eli pienet rajanylitykset tuntuvat varsin kivuliailta.

Pakettisähkö edellyttää sähkönkulutuksen seurantaa, jottei ylityksiä tulisi. Sinun tulee siis tarkalleen tietää, paljon olet kuluttanut, jottei paketin kattoraja pääse yllättämään. Sähkönkulutusta voi seurata kulutussoveluksella.

Hybridisähkö

Listan viimeisempänä sähkösopimustyyppinä on hybridisähkö, joka yhdistää kiinteän sähkön ja pörssisähkön.

Tässä sähkössä yhdistyy kiinteän sopimuksen ennakoitavuus ja pörssisähkön joustavuus.

Kulutusoptimoinnilla voi säästää sähkön hinnassa, sillä sähkössä on pörssisähkön kulutusvaikutus.

Toisaalta korkeita hintapiikkejä ei pääse syntymään, sillä hybridisähkön kiinteä osa suojaa sinua niiltä.

Tässä kuva, joka havainnollistaa pörssisähkön, kiinteän sähkön, ja hybridisähkön erot:

Kuvaaja, jossa hybridihinta seuraa seuraa maltillisesti pörssihintaa
 • Pörssisähkön hinta vaihtelee aggressiivisesti tunneittain
 • Kiinteä sähkö pysyy koko ajan samana
 • Hybridisähkö vaihtelee pörssihintoja mukaillen, mutta pysyy “aisoissa”Hybridisähkö on siis tietyllä tapaa kiinteän ja pörssisähkön välimuoto. Kulutustavoilla ja tottumuksilla voi vaikuttaa sähkön hintaan, mutta kiinteän hinnan turva ja ennakoitavuus säilyy.

Sähkösopimusten määräajat

Sitten vielä lyhyesti sähkösopimusten kestosta. On kahdenlaisia sähköjä: määräaikaisia ja toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Määräaikainen sähkö

Määräaikainen sähkösopimus tarkoittaa, että sähkösopimus on voimassa tietyn ajan, kuten 12kk tai 24kk.

Monesti kiinteät sähkösopimukset ovat määräaikaisia. Tällöin sitoutudut pitkäksi aikaa maksamaan samaa vakiohintaa sähköstä.

Määräaikainen sopimus on sitova, mutta myös turvallinen ja ennakoitava.

Jos purat määräaikaisen sopimuksen ennen sen päättymisaikaa, voit saada sopimussakkoja.

Yleensä vain kiinteät sähköt ovat määräaikaisia. Pörssisähköt harvoin ovat, ja omasta mielestäni pörssisähköön ei ikinä kannata sitoutua määräaikaisesti, sillä pörssihinnat muuttuvat koko ajan, ja sitoutumisesta ei ole mitään hyötyä.

Toistaiseksi voimassa oleva sähkö

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset ovat joustavia. Näistä pääsee eroon muutamassa päivässä tai korkeintaan parissa viikossa ilman sakkoja.

Toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia voi olla sekä kiinteät että pörssijohdannaiset sähkösopimukset.

Jos sinulla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus, kannattaa muistaa, että sopimusehtoja voi muuttaa koska tahansa. Esimerkiksi kiinteissä toistaiseksi voimassa olevissa sähköissä sähköyhtiöllä on oikeus nostaa (tai laskea) sähkön hintaa markkinatilanteen mukaan.


Muutokset voivat mennä helposti ohi, ja voit joutua maksamaan täysin erilaista hintaa sähköstä kuin mihin alunperin sitouduit.