Talven 2023 lähestyessä pörssisähkön hinta on ollut koko vuoden huomattavasti edeltävää vuotta halvempaa. Tämä näkyy määräaikaisten sähkösopimusten hinnoisssa jotka ovat niin ikään tulleet alas päin.
Nyt kysymys kuuluukin, että millainen sähkösopimus olisi tähän tilanteeseen sopiva?
Valitettavasti vastaus tähän on täysin tapauskohtainen. Ei vain yksinkertaisesti ole olemassa sähkösopimusta joka sopisi tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Mutta tässä postauksessa pyrin antamaan mahdollisimman tarkan vastauksen sekä avaintekijät, joiden perusteella pystyt valitsemaan juuri itsellesi sopivan sähkösopimuksen.
Eri sähkösopimustyypit
Aloitetaan perusteista—siis sähkösopimustyypeistä.
Käydään siis eri sopimustyypit läpi, jotta voit paremmin hahmottaa mikä sopimus sopii mihinkin tarkoitukseen.
#1 Pörssisähkö
Pörssisähkösopimus on sähkösopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee tunneittain.
Jos valitset pörssisähkösopimuksen, on ehdottoman tärkeää seurata sähkön hintaa useita kertoja päivässä.
Tämä siksi, että voit ajoittaa sähkönkulutuspiikit, kuten pyykinpesut, television katselun ja vaikkapa asunnon valaisemisen halvimmalle sähköajankohdalle.
Sähkön reaaliaikaista hintaa on onneksi varsin helppo seurata. Voit esimerkiksi käyttää meidän sivuiltamme löytyvää sähkönhintaseuraajaa.
Pörssisähkösopimus on siis paras, mikäli haluat maksaa sähköstä juuri sen oikean hinnan verran.
Pörssisähkösopimukset ovat lähes poikkeuksetta toistaiseksi voimassaoleva sopimus. Näin ollen sen voi irtisanoa milloin vain kahden viikon varoajalla.
#2 Määräaikainen sähkösopimus
Määräaikainen sähkösopimus sitoo sähkön hinnan samaksi tietylle ajalle.
Yleisimmät määräaikaiset sopimukset ovat:
Olennaisin etu määräaikaisessa sopimuksessa on suojautuminen sähkön hintapiikeiltä.
Jos siis sähkön markkinahinta pomppaa kattoon, määräaikainen sopimuksesi suojaa sinua ja et joudu maksamaan sähköstä yhtään enempää kuin mihin olet sitoutunut.
Alla oleva kuvaaja saattaa auttaa asian ymmärtämisessä.

Punainen viiva on pörssisähkön markkinahinta. Sininen taasen on määräaikaisen sähkösopimuksen kiinteä hinta.
Kuten kuvasta näkee, pörssisähkön hinta nousee kuvan ajanjakson aikana korkealle. Mutta sininen viiva, eli määräaikainen sähkön hinta pysyy samana.
Toki määräaikainen sopimus voi olla ihan yhtä lailla huono diili.
Otetaan esimerkiksi tällainen tapaus jossa sähkön markkinahinta laskeekin äkisti:

Pörssisähkö ja määräaikainen sähkö lähtevät liikkeelle samoista lukemista. Mutta pörssisähkä tuleekin yhtäkkiä alas.
Ongelmana on, että määräaikaisen sopimuksen hinta jää korkealle. Tällöin määräaikainen sopimus voi olla varsin huono ratkaisu, sillä päädyt maksamaan sähköstä yksinkertaisesti liikaa.
Joissakin määräaikaisissa sopimuksissa on myös kuluttajavaikutus. Tällöin kuluttaja voi saada hintaa alemmas vähentämällä kulutusta sähkön ollessa kallista.
(Toki kiinteä hinta voi myös vähän nousta jos kulutusta on vuorokauden kalliimpina tunteina.)
#3 Hybridisähkösopimus
Kuten nimestä saattaakin jo arvata, hybridisähkösopimus yhdistää useamman sähkösopimustyypin yhdeksi sopimukseksi.
Usein tämä tarkoittaa pörssisähkösopimuksen sekä määräaikaisen sopimuksen yhdistämistä.
Tämän tyyppinen sopimus tarjoaa kuluttajalle mahdollisuuden hyötyä sekä kiinteän hinnan turvasta että pörssisähkön mahdollisista edullisista hinnoista.
Kaikessa yksinkertaisuudessaan, sopimuksessa määritellään kuinka iso osa sähkönkulutuksesta laskutetaan kiinteällä hinnalla ja kuinka suuri osa sähkön pörssihinnan perusteella.
Kiinteähintainen osuus tarjoaa hinnan vakautta. Kuluttaja nimittäin tietää tarkalleen, kuinka paljon hän maksaa tietyistä sähkömääristä.
Pörssihintainen osuus puolestaan antaa mahdollisuuden hyötyä sähkön markkinahintojen laskusta.
Kuten muissakin sähkösopimuksissa, myös hybridisopimuksella voi olla tietty määräaikainen kesto tai se voi olla toistaiseksi voimassa oleva.
Jotkut hybridisopimukset sallivat kuluttajan muuttaa kiinteän ja pörssipohjaisen osuuden suhdetta sopimuskauden aikana.
Hybridisähkösopimus on erityisen houkutteleva niille, jotka haluavat yhdistää hinnan ennakoitavuuden ja mahdollisuuden säästää pörssihintojen vaihtelun mukana.
Muistathan kuitenkin lukea sopimusehdot huolella tapauksessa kuin tapauksessa! Tämä auttaa ymmärtämään mitä sinulta “odotetaan” asiakkaana edullisimman hinnan saavuttamiseksi, sekä mistä hinta ylipäätään tarkalleen koostuu.
#4 Pakettisähkö
Pakettisähkö on sähkösopimuksen malli, jossa asiakas ostaa tietyn määrän sähköä etukäteen pakettina tietylle ajanjaksolle, kuten kuukausittain.
Kuluttaja siis maksaa etukäteen tietystä määrästä sähköä. Jos määrä ylittyy, asiakas maksaa ylityksestä erikseen (tai sähkön toimitus katkaistaan).
Tässä keskeisiä pakettisähkön ominaisuuksia:
- Ennalta määrätty määrä: Asiakas ostaa tietyn määrän sähköä, esimerkiksi 1000 kWh kuukaudessa. Tämä määrä on kiinteä, ja asiakas maksaa siitä etukäteen.
- Hinnoittelu: Pakettisähkössä hinta perustuu siihen, kuinka paljon sähköä on valittu pakettiin. Jos asiakas ylittää ostamansa sähkömäärän, hän joko maksaa ylityksestä erikseen tai sähkön toimitus katkaistaan, kunnes seuraava paketti alkaa.
- Ei yllättäviä kustannuksia: Koska sähkö ostetaan etukäteen, asiakas tietää tarkalleen, kuinka paljon sähkö maksaa kyseisenä ajanjaksona. Tämä voi auttaa budjetoinnissa ja vähentää yllättäviä sähkölaskuja.
- Sopimuskausi: Pakettisähkösopimuksissa on usein määräaika, esimerkiksi vuosi, jonka aikana asiakas sitoutuu ostamaan sähköä tiettyjen pakettien mukaan.
- Kulutustiedot: Jotkut sähköyhtiöt tarjoavat reaaliaikaisia kulutustietoja, jotta asiakkaat voivat seurata, kuinka paljon sähköä he ovat kuluttaneet ja kuinka paljon heillä on jäljellä paketistaan.
- Soveltuvuus: Pakettisähkö sopii niille, jotka haluavat ennakoitavuutta sähkölaskuihinsa ja jotka pystyvät arvioimaan kulutuksensa suhteellisen tarkasti.
Pakettisähkö eroaa siis esimerkiksi määräaikaisesta sopimuksesta siten, että määräaikaisessa voi käyttää sähköä niin paljon kuin lystää.
Mutta pakettisähkössä kulutuksen kanssa on oltava varovainen jottei se ylity.
Pakettisähkö on yksi monista sähkösopimusvaihtoehdoista ja se voi olla hyvä valinta tietyille kuluttajille, mutta se ei välttämättä sovi kaikille. On tärkeää vertailla eri sähkösopimuksia ja niiden ehtoja ennen päätöksentekoa.
#5 Toistaiseksi voimassa oleva sopimus
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus ei ole sidottu tiettyyn määräaikaan.
Sen sijaan, sopimus jatkuu niin kauan kuin kumpikaan osapuoli ei irtisano sopimusta.
Hinnoittelumuotoja on kuitenkion useita!
Periaattessa mikä tahansa yllä mainituista sopimuksista voi olla toistaiseksi voimassa oleva (paitsi tietysti määräaikainen sähkösopimus).
Esimerkiksi joissain toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sähkön hinta on kiinteä ja vaihtelee pörssitrendin mukaan silloin tällöin.
Hinnan muuttuessa, yhtiöt informoivat kuluttajiaan.
Osassa toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista hinta määräytyy lähes täysin pörssisähkön hinnan perusteella.
Tällöin hintaa tulee tarkkailla koko ajan kulujen optimoimiseksi.
Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset voi myös tarjota pakettihintoja.
Tässä toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen keskeisiä piirteitä:
- Ei määräaikaa: Sopimuksella ei ole ennalta määrättyä päättymispäivää, vaan se jatkuu automaattisesti, kunnes jompikumpi osapuoli päättää irtisanoa sen.
- Joustavuus: Kuluttajalla on suurempi vapaus vaihtaa sähköyhtiötä tai sopimustyyppejä ilman määräaikaisuudesta aiheutuvia rajoituksia.
- Hinnoittelu: Erilaiset hinnoittelumuodot. Voi olla kiinteitä, pörssiä seuraavia tai pakettihinnastoja.
- Yösähkö: Sopimuksesta riippuen, voi olla mahdollista tehdä yösähkösopimuksia missä sähkö on halvempaa yöaikaan.
- Irtisanomisaika: Usein toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa on lyhyt irtisanomisaika, kuten esimerkiksi 14 päivää.
- Kilpailuttaminen: Koska sopimus on jatkuvaa luonnetta, on hyvä muistaa kilpailuttaa sähkösopimus säännöllisesti varmistaakseen, että saa parhaan hinnan.
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on sopimusehdoiltaan moniulotteinen ja monesti riskialttiimpi sopimus.
Jos neuvottelet toistaiseksi voimassa olevaa sähköä, on tärkeää ymmärtää mistä kaikesta hinta koostuu. Onko sopimuksessa kuluttajavaikutusta (pörssisähköön nojautuva hinnoittelu)? Onko pakettihinnoittelu? Vai onko kiinteä hinta?
Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus on erityisen suosittu niiden keskuudessa, jotka haluavat välttää pitkäaikaisia sitoumuksia, sekä löytää joustavan sähkösopimuksen.
Paras sähkösopimus nyt
MIkäli olet valmis seuraamaan sähkön hintaa useita kertoja päivässä, pörssisähkö on paras sähkösopimustyyppi.
Pieniä lisäkustannuksia lukuun ottamattaa, pörssisähkösopimuksessa maksat sähköstä “juuri sen verran kuin pitää”.
Jos sähkö on kallista (ja kulutus suuri), lasku on suuri.
Jos sähkö on halpaa ja (tai) kulutusta ei ole, lasku on pieni.
Mutta jos etsit vakaampaa sähkösopimusta, kannattaa valita määräaikainen kiinteä sähkösopimus. Tällöin maksat sähköstä aina saman verran—riippumatta sen pörssihinnasta.

Tämä on riskittömin sähkösopimustyyppi. Vaikka sähkön pörssihinta kymmenkertaistuisi, maksat silti sähköstä saman verran. Jos kuluttajavaikutus löytyy, voit saada hintaa vielä sovittua alemmaksi vähentämällä kulutusta.
Sähkösopimuksen luominen on tietyllä tavalla sijoittamista.
Jos ennakoit sähkön hinnan nousua, kannattaa valita halpa kiinteä sähkösopimus.
Mutta jos taas veikkaat hinnan laskua, kannattaa turvautua pörssisähköön ja optimoida kulutus vuorokauden halvimmille tunneille.
Eli ei muuta kuin sopimusta hankkimaan/uusimaan!
Täältä löydät parhaat ja edullisimmat sähkösopimukset valmiiksi kilpailutettuina.
Usein kysyttyä
Kannattaako nyt tehdä määräaikainen sähkösopimus?
Määräaikainen sähkösopimus on suosittu Suomessa. Sen avulla voi lukita sähkön hinnan koko sopimuskauden ajaksi.
Täten se on varsin rauhallinen ja riskitön ratkaisu.
Kuluttajan on kuitenkin tärkeää miettiä sopimuksen pituutta ja sitoutua vain, jos pitää hintaa edullisena.
Määräaikaisen sopimuksen hinta liittyy sähköfutuureihin, jotka sähköyhtiöt käyttävät hintojen suojaukseen.
On myös mahdollista lisätä sopimukseen vaihtoturva, joka antaa mahdollisuuden päivittää sopimus.
Markkinoilla on sekä lyhyitä että pitkiä määräaikaisia sopimuksia.
Kannattaako nyt tehdä pörssisähkösopimus?
Vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana pörssisähkösopimus oli halvempi kuin muut tarjolla olevat sopimustyypit.
Tämä siksi, että sähkön hinta oli yksinkertaisesti alhaisempi kuin oletettiin.
Kiinteät sopimukset olivat laskettu kalliimman sähkön hinnan perusteella, joten kaikki, joilla oli kiinteä sopimus maksoivat sähköstä liikaa.
Kuitenkin vuonna 2022 pörssisähkö oli kalliimpi kuin aiemmat kiinteähintaiset määräaikaiset sopimukset. Tämä johtui maailman tilanteesta ja valtavan korkeista sähkön hintapiikeistä loppuvuodesta.
Tällöin puolestaan kiinteät sähkösopimukset olivat veikanneet hinnannousun väärin ja jättäneet kiinteät hinnat liian alhaisiksi, jolloin kuluttajat voittivat.
Pörssisähkö sopii henkilöille, jotka haluavat seurata sähkön hintoja ja mukauttaa kulutustaan, mutta se ei sovi niille, jotka kaipaavat ennakoitavuutta ja mielenrauhaa.
Yhteenveto
Sähkösopimuksen valinta riippuu täysin omista kulutustarpeista ja preferensseistä, sekä omasta ennusteesta sähkön hinnan käytökselle.
Jos uskot sähkön hinnan nousevan ja haluat ottaa riskittömän sopimuksen jossa ei sähkön kulutusajankohdalla ole väliä, kannattaa valita kiinteä määräaikainen sopimus.
Mutta jos seuraat sähkön hintaa mielellään useasti päivässä ja uskot hinnan pysyvän aisoissa, kannattaa kokeilla pörssisähköä!
Lue myös: Edulliset sähkösopimukset yrityksille