Nodesk

YouTube kanavan luominen ja hyödyntäminen

Haluatko luoda YouTube kanavan, alkaa julkaisemaan videosisältöä ja kasvattaa näin kanavaasi? Tässä ohjeessa käyn ensin läpi, mitä hyötyä YouTube kanavasta saattaa olla. Seuraavaksi esittelen, miten YouTube kanavan luominen käytännössä tapahtuu. Lopuksi esittelen strategioita kanavan kasvattamiseen sekä hyödyntämiseen.

Ohje soveltuu kaikille YouTube kanavan perustamisesta kiinnostuneille. Näihin lukeutuu yrityksen videomarkkinointia harkitsevat sekä itsenäisesti huvikseen vlogaamisesta haaveilevat.

Miksi luoda YouTube kanava?

YouTube on Googlen omistama videopalvelu, johon kuka tahansa voi ladata videoita. YouTubella on yli miljardi käyttäjää, jotka voivat potentiaalisesti nähdä videosi. Tämä on noin kolmasosa kaikista Internetin käyttäjistä.

YouTubessa voit siis saavuttaa valtavan yleisön, olit sitten yrityksen sosiaalisen median digimarkkinointia harkitseva henkilö tai yksityishenkilö.

Valtavasta käyttäjämäärästä huolimatta vain harvoilla on aktiivinen YouTube kanava. Tämä johtunee siitä, että hyvien videoiden teko koetaan hyvin työlääksi esim. blogipostausten tekoon tai kuvien ottamiseen verrattuna. Tämä on tietenkin osittain totta, mutta toisaalta videoiden teosta tulee jatkuvasti helpompaa ja halvempaa. Tästä syystä voit hyödyntää tätä suurta eroa käyttäjämäärien ja sisältöä tuottavien tahojen välillä saavuttamaan kilpailuedun!

Videoiden teko on myös luovaa työtä, ja voi olla erittäin hauskaa! Se voi toimia oivallisena vastapainona muulle, puuduttavammalle työlle.

Googlen omistamana palveluna YouTube videoita tarjotaan myös herkästi Googlen hakutuloksissa. Tämä tarjoaa oivan mahdollisuuden saada näkyvyyttä myös Googlessa YouTuben lisäksi hakukoneoptimaalisella sisällöllä.

Miten YouTube kanava luodaan?

Tässä kappaleessa käyn ensin läpi, miten YouTube kanavan luonti käytännössä tapahtuu. Sen jälkeen esittelen vielä muutaman tärkeän seikan kanavan ulkoasuun ja kuvaukseen liittyen, jotka kannattaa tehdä.

1. Luo Google -tili

Jos käytät Gmailia, Google Mapsia tai jotain muita googlen palveluita, niin sinulta todennäköisesti löytyykin Google -tili jo entuudestaan. Tällöin voit ohittaa tämän vaiheen (ellet sitten halua luoda uutta käyttäjää nimenomaan YouTube kanavaasi varten).

Google -tilin luontinäkymä
Google -tilin luontinäkymä

Jos sinulta ei vielä löydy Google -tiliä, niin klikkaa tätä linkkiä ja seuraa ohjeita tilin luontiin. Tästä linkistä löytyy tarvittaessa vielä tarkemmat ohjeet Google -tilin luontiin.

2. Mene YouTubeen ja kirjaudu sisään

Mene YouTuben etusivulle osoitteeseen youtube.com ja kirjaudu sisään. Sisäänkirjautumisnappi löytyy selaimella ainakin sivun oikeasta yläkulmasta:

Kirjaudu sisään YouTube:en
Kirjaudu sisään YouTube:en

3. Luo kanavasi

Kun olet kirjautunut sisään YouTube:en Google -tililläsi, klikkaa oikeasta ylkulmasta käyttäjäkuvakettasi. Valitse näin avautuvasta valikosta ‘Luo Kanava’:

Luo kanava
Luo kanava

Valitse näin avautuvaan ikkunaan YouTube kanavallesi nimi sekä kanavan kuvake. Nämä näkyvät vain YouTube:ssa eivätkä vaikuta siihen, miten sama käyttäjä näkyy muissa Googlen palveluissa. Klikkaa lopuksi oikealta alhaalta ‘LUO KANAVA’.

Nimeä kanavasi ja valitse profiilikuva
Nimeä kanavasi ja valitse profiilikuva

Onnittelut! Olet nyt luonut YouTube kanavasi! Kohtaat seuraavanlaisen näkymän:

Uusi YouTube kanava luotu
Uusi YouTube kanava luotu

4. Kanavan yksilöinti

Lisätään nyt kanavallesi loputkin tiedot ja tehdään siitä omasi näköinen.

Klikkaa edellisessä kuvassa kanavasi etusivulla punaisella ympäröityä ‘MUOKKAA KANAVAA’ -painiketta. täältä pääset seuraavanlaiseen näkymään, josta löytyy kanavan yksilöintiin tarvittavat valikot:

YouTube kanavan yksilöinti
YouTube kanavan yksilöinti

Tässä näkyvältä ‘Asettelu’ -välilehdeltä voit asettaa kanavallesi sekä tilaajille, että muille kuin tilaajillesi kanavasi sivulla näytettävän kanavatrailerin. Tässä vaiheessa sinulla ei vielä ole vidoita, mutta myöhemmin täältä kannattaa valita sellainen video, joka kuvaa hyvin kanavasi sisältöä.

Aloitetaan vaikkapa vasemmasta alakulmasta löytyvästä ‘Asetukset’ painikkeesta. Kun klikkaat sitä, aukeaa seuraavanlainen ikkuna:

YouTube kanavan asetukset
YouTube kanavan asetukset

Täältä voit vaihtaa mm. asuinmaasi ja lisätä avainsanoja, jotka viestivät YouTubelle kanavasi aiheista ja voivat vaikuttaa, millä hakusanoilla kanavasi löytyy. Tämän valikon asetukset kannattaa käydä läpi. Kun tarvittavat muutokset on tehty, niin tallenetaan muutokset ja suljetaan ikkuna.

Kanavan perustiedot ja kuvaus

Mennään seuraavaksi YouTube kanavan yksilöinti -kuvassa näkyvästä valikosta ‘Perustiedot’ -välilehdelle, joka on kuvassa ylhäällä ympyröitynä punaisella. Tällöin kohtaat seuraavan näkymän:

Kanavan perustiedot
Kanavan perustiedot

Tänne voit mm. kirjoittaa kanavasi kuvauksen, vaihtaa kanavan nimeä, näet kanavallesi uniikin URL osoitteen, voit lisätä linkkejä, joita haluat jakaa ja voit myös lisätä sähköpostin, josta sinulle voidaan tehdä kaupallisia tiedusteluja.

Linkit kohtaan kannattaa lisätä ainakin linkit sosiaalisiin medioihisi, sekä nettisivuillesi, jos sinulta sellaisia löytyy. Klikkaamalla ‘+ LISÄÄ LINKKI’ -painiketta saat auki seuraavassa kuvassa näkyvät kentät. Kirjoita vasemmanpuoleiseen kenttään linkille nimi (eli teksti jonka vierailija näkee), ja oikeanpuoleiseen kenttään URL-osoite johon haluat ohjata vierailijan. Klikkaamalla uudestaan ‘+ LISÄÄ LINKKI’ -painiketta voit lisätä useita linkkejä.

Lisää linkki
Lisää linkki

Kuvaus on tärkeä osa YouTube kanavasi yksilöintiä. Se vaikuttaa hakukoneoptimaalisuuteen, ja näkyy sekä YouTube:n, että Googlen hakutuloksissa. Sitä kannattaa hyödyntää herättämään kiinnostus potentiaalisissa tilaajissa ja katsojissa! Pyri antamaan lyhyt ja ytimekäs sekä mahdollisimman kiinnostava kuvaus kanavasi sisällöstä.

Ensimmäiset 100-150 merkkiä kuvauksesta ovat tärkeimmät, sillä ne näkyvät YouTube:n hakutuloksissa. Loput eivät mahdu hakutulokseen näkyviin ja suodattuvat siten pois. Ne ovat kuitenkin edelleen luettavissa kanavasi sivulta. Tästä syystä kannattaa pyrkiä vakuuttamaan potentiaalinen katsoja ensimmäisissä 100-150 merkissä tutustumaan kanavaasi.

Brändäys, kuvake ja kuvabanneri

Mennään seuraavaksi YouTube kanavan yksilöinti -kuvassa näkyvästä valikosta ‘Brändäys’ -välilehdelle, joka on kuvassa ylhäällä ympyröitynä punaisella. Tällöin kohtaat seuraavan näkymän:

Kanavan brändäys
Kanavan brändäys

Täältä voit halutessasi vaihtaa kanavasi kuvakkeen, jonka valitsit aiemmin. Tämä kuvake näkyy muille käyttäjille kanavasi sivulla kuvabannerin päällä sekä videoidesi yhteydessä. YouTube suosittelee 800 x 800 pikselin kokoista kuvaa, jonka se sitten muuntaa 98 x 98 pikselin kokoiseksi. Pienen koon vuoksi kuvan kannattaa olla mahdollisimman yksinkertainen ja selkeä. Kuvakkeeseen YouTube hyväksyy seuraavat formaatit: JPG, GIF, BMP ja PNG.

Täältä voit myös valita kanavallesi bannerikuvan, joka näkyy kanavan sivun ylälaidassa. Tämä on myös hyvä tapa yksilöydä kanavaasi, joten hienon bannerin tekoon kannattaa panostaa. Bannerin resoluutioksi Youtube susoittelee 2560 x 1440 pikselin kokoa. Minimi resoluutio on 2048 x 1152 pikseliä. Eri kokoisilla näytöillä ja laitteilla banneri näkyy eri tavalla, ja osa siitä saattaa leikkautua pois näkyvistä. Suositellulla resoluutiolla keskimmäiset 1235 x 338 pikseliä ovat nk. ‘turvallinen alue’, joka näkyy kaikilla laitteilla. Tälle alueelle kannattaa siis sijoittaa elementit, jotka haluat kaikkien näkevän. Näihin lukeutuu todennäköisesti bannerissasi mahdollisesti oleva logo ja tekstit.

Bannerin resoluutiot havainnollistettuna
Bannerin resoluutiot havainnollistettuna

Miten kasvattaa ja hyödyntää YouTube kanavaa?

Nyt kanavasi on luotu, perustiedot on täytetty ja brändäys kuvakkeen ja bannerin puolesta hoidettu. Mitä seuraavaksi?

Seuraavaksi voit tietenkin ruveta julkaisemaan videoitasi! Eikun vaan hommiin, vai mitä?

Joo ja ei. Esittelen tässä kappaleessa vielä muutamia nyrkkisääntöjä ja vinkkejä, jotka on hyvä pitää mielessä, jos tarkoituksenasi on pyrkiä systemaattisesti kasvattamaan yleisöäsi. Lopuksi esittelen vielä strategioita YouTube kanavasi hyödyntämiseen.

Vinkkejä YouTube kanavan kasvattamiseen

Kuva: Unsplash

1. Optimoi videoiden nimet

Käytä lyhyitä, ytimekkäitä ja kiinnostusta herättäviä nimiä videoille. Nimet ovat videoiden esikatselukuvien lisäksi ensimmäinen asia, jonka käyttäjät näkevät.

Sisällytä nimeen hakukoneoptimaalisia videoon liittyviä avainsanoja, silloin kun mahdollista. Videon nimi nimittäin kertoo myös hakukoneille, mikä on videon aihe. Tästä syystä videon nimen hakukoneoptimaalisuus on tärkeää.

2. Optimoi videoiden kuvaukset

Myös videon kuvauksen tulee olla selkeä, ytimekäs ja hyvin videota kuvaava. Käytä täälläkin hakukoneoptimaalisia videoon liittyviä avainsanoja. Tänne voit myös lisätä linkkejä muihin videoihisi tai soittolistoihisi.

Toinen katsojalle hyödyllinen asia, jonka voit sisällyttää videon kuvaukseen on aikaleimoin varustettu videon sisällysluettelo. Näin katsoja voi helposti löytää videosta haluamansa kohdan.

3. Thumbnail:it eli videoiden esikatselukuva

Hyvä thumbnail on selkeä ja kertoo mitä videossa tapahtuu. Sen tulee olla mielenkiinnon herättävä ja erottua joukosta. Thumbnail tekee käytännössä videon nimen kanssa yhteistyötä ja määrittää sen, että klikkaako käyttäjä videotasi silloin, kun se hänelle näytetään (hakutuloksissa, etusivulla tai “Katso seuraavaksi” -sivupalkissa).

Thumbnail onkin juuri siksi hyvin tärkeä videoidesi suosioon vaikuttava tekijä. Muista, että käytännössä kilpailet klikeistä kaikkia muita samalla sivulla näytettäviä videoita vastaan!

4. Ristiin mainonta

Lisää muihin sosiaalisiin medioihisi ja nettsivuillesi linkki YouTube kanavaasi. Voit myös aina uuden videon julkaistuasi mainita siitä sosiaalisissa medioissasi. Näin ystäväsi ja aiemmat fanisi saavat tietää, että olet aloittanut tekemään videoita! Myös puskaradio on oiva tapa saada muutamat ensimmäiset katsojat!

5. YouTube algoritmi

YouTube:n algoritmi määrittää käytännössä, mitä videoita YouTube tarjoaa hakutuloksissa, etusivulla ja “Katso seuraavaksi” -sivupalkissa. Tämän algoritmin toimintaan kannattaa aloittelevan tubettajan siis tutustua. Tästä linkistä pääset lukemaan tarkempaa tietoa aiheesta.

6. Tee hyvää sisältöä

Tämä lienee kaikista tärkein pointti. Ensimmäisten videoiden ei tietenkään tarvitse olla mestariteoksia, mutta tähtää aina parantamaan ja ylittämään itsesi!

Videoiden teossa voi erottua ja parantua monellakin eri tasolla. Näihin voi lukeutua ainakin videon aiheen kekseliäisyys, kuvaamistaidot, kuvanlaatu, äänenlaatu, käsikirjoitus tai improvisaatio taidot sekä videon editointi ja jäsentely. Paremmaksi oppii ottamalla muista mallia, katsomalla ohjeita ja etenkin itse tekemällä ja kokeilemalla!

7. Järjestä videoistasi soittolistoja

Järjestämällä videoistasi soittolistoja voit pitää katsojat sinun kanavallasi pidempään. Soittolistaa katsoessa seuraava video toistetaan automaattisesti edellisen päätyttyä. Tätä kannattaa hyödyntää, sillä näin voit saada saman katsojan katsomaan useita videoitasi peräjälkeen!

Samantyylisten, samaan aiheeseen liittyvien videoiden tai video sarjojen järjestäminen soittolistaksi voi tarjota myös katsojalle lisäarvoa. Tällöin katsoja voi helposti katsoa häntä kiinnostavaa sisältöä, ilman että videoita tarvitsee manuaalisesti metsästää kanavasi videoiden joukosta.

8. Tee kanavallesi traileri

Kun joku tulee kanavasi sivulle, kanavatraileri on ensimmäinen asia johon he todennäköisesti kiinnittävät huomionsa. Trailerin on siksi hyvä kuvata kanavasi tavallista sisältöä mielenkiintoisesti ja kattavasti. Näin maksimoit mahdollisuutesi saada tästä käyttäjästä uuden tilaajan ja jatkuvan katsojan!

Oleta, että trailerin katsoja ei tiedä sinusta tai kanavastasi vielä mitään. Esittele itsesi ja kerro / näytä, miksi heidän kannattaa tilata kanavasi. Pidä traileri lyhyenä ja ytimekkäänä!

9. Ymmärrä katsojiasi

Kun tiedät, kenelle teet videoita, on niistä myös helpompi tehdä mukaansatempaavia. Keitä katsojasi ovat ja mistä he pitävät?

Kun videoita ja katsojia on kertynyt jo jonkin verran, hyppää YouTube:n tilastotietoihin ja tutkiskele sen tarjoamaa dataa. Täältä voit saada oivalluksia siitä, että ketkä videoitasi käytännössä katsovat. Tämän linkin takaa löydät lisätietoa YouTube:n tilastoista ja niiden käytöstä.

Toinen hyvä tapa tutustua yleisöösi on lukea heidän jättämiä kommentteja ja vastata niihin.

10. Call To Action

Eli kutsu toimintaan. Voit videoillasi pyytää katsojia esimerkiksi tilaamaan kanavasi, tykkäämään videosta, klikkaamaan kellokuvaketta ja jättämään kommentteja.

Näistä kaikista on sinulle hyötyä. Tilaajille muita videoitasi ehdotetaan herkemmin, kello kuvaketta klikanneet saavat aina ilmoituksen uusista videoistasi ja tykkäykset ja kommentit videossasi viestivät YouTube:n algoritmille videon laadusta, jolloin sitä suositellaan useammille.

Ei siis ihme, että suuri osa tubettajista pyytääkin monissa videoissaan katsojaa tekemään nämä. Se johtuu siitä, että se selvästi toimii.

Voit pyytää katsojiasi tekemään muitakin asioita, esimerkiksi katsomaan muita videoitasi, vierailemaan nettisivuillasi tai muissa sosiaalisissa medioissasi. Tai jos sinulla on tuote jota myyt, voit esitellä tuotteen katsojille ja yrittää vakuuttaa heidät ostamaan sen. Call To Action on siis kanavan kasvattamis strategian lisäksi oivallinen tapa hyödyntää kanavaasi, kun katsojia on kertynyt riittävästi.

Strategioita YouTube kanavan hyödyntämiseen

Kuva: Unsplash

YouTube kanavaa voi hyödyntää monellakin tavalla. Tässä muutamia vaihtoehtoja.

Mainostulot

Mainostuloja YouTube:sta tienataksesi tarvitset kanavallesi 1000 tilaajaa ja 4000 katselutuntia. Tällöin voit rekisteröityä YouTube yhteistyökumppaniksi, jolloin voit alkaa tienata mainostuuloja YouTuben kautta. Tulojen suuruus riippuu mainoksia katsovien ihmisten määrästä, joten mitä suositumpia videosi ovat, sitä enemmän tienaat. Tästä linkistä löydät lisää tietoa YouTube-kumppaniohjelmasta.

Sponsoroidut videot

Monet brändit sijoittavat nykyään enemmän ja enemmän vaikuttaja markkinointiin. Tällöin brändit siis käyttävät markkinointibudjettiaan sponsoroituihin videoihin, joissa tarpeeksi tilaajia omaaville vaikuttajille maksetaan brändin markkinoinnista videoissaan.

Sponsoroiduilla videoilla voi tyypillisesti tienata huomattavasti enemmän rahaa, kuin mitä saman videon YouTube mainostulot tuottavat.

Vaikuttajan näkökulmasta on tärkeää markkinoida vain brändejä ja tuotteita, joiden itse uskot olevan hyviä. Et halua vaarantaa omaa uskottavuuttasi helpon rahan toivossa. Ole siis rehellinen yleisöllesi ja kerro heille, miksi mainostat kyseistä brändiä.

Oman tuotteen tai brändin myynti ja mainostus YouTube:n avulla

Yrityksen näkökulmasta YouTube:a voi käyttää esimerkiksi esittelemään yrityksen tuotteita, palveluita ja brändiä. Tällöin YouTube toimii helppona tapana jakaa esittelyvideoita. Jos haluat tämän lisäksi saada orgaanista näkyvyyttä yrityksellesei YouTubessa, niin kannattaa seurata ylempänä esiteltyjä ohjeita.

Yrityksen näkökulmasta oman kanavan tekemisen ja kasvattamisen lisäksi myös YouTube mainostus ja vaikuttaja markkinointi voivat olla oivallisia tapoja hyödyntää YouTube:a. Tästä linkistä voit tutustua myös muihin digimarkkinoinnin keinoihin.

Vaikuttajan näkökulmasta sen sijaan kaikennäköisen kauppatavaran myynti voi olla erinomainen tapa tehdä YouTube:lla lisätuloja. Näitä tavaroita voivat olla vaikkapa brändätyt vaatteet ja kahvikupit. Tulojen generoimisen lisäksi tällaiset tavarat voivat vahvistaa sinun ja katsojiesi välistä suhdetta.

Muita strategioita

Affiliate marketing eli yhteistyömarkkinointi on oivallinen tapa tehdä YouTube:lla lisätienestejä. Tällöin siis mainostat jonkun toisen yrityksen palveluita ja tuotteita kanavallasi, ja jos joku katsojista sattuu ostamaan kyseisen tuotteen tai palvelun uniikin affiliate-linkkisi kautta, tienaat pienen siivun yrityksen tekemästä voitosta. Yhteistyömarkkinointi toimii tyypillisesti parhaiten, jos tuotteet ja palvelut, joita markkinoit, liittyvät jotenkin kanavasi muuhun sisältöön.

Crowdfunding eli joukkorahoitus voi olla oivallinen keino rahoittaa suurempia, kunnianhimoisia videoprojektejasi. Tätä varten tarvitset tietenkin lojaalin katsojakunnan, jotka haluavat auttaa sinua toteuttamaan ideasi. Joukkorahoituksella voit ostaa esimerkiksi parempia välineitä, joita tarvitset videon tekoon tai palkata näyttelijöitä.

Fan funding eli kannattajarahoitus on myös yksi mahdollinen tapa tienata rahaa YouTube:lla. YouTube:ssa käyttäjät voivat katsoa videoitasi ilmaiseksi, joten lojaalit katsojasi saattavat haluta tukea sinua tekemään lisää hyviä videoita. Patreon on yksi esimerkki kannattajarahoitus alustoista.

Jos satut tekemään viraalin videon jolla on massa viehätystä, esimerkiksi hauskan koiravideon, voit lisensoida tämän videon ja tienata näin rahaa. Esimerkiksi TV uutiskanavat, uutisnettisivut tai muut vaikuttajat saattavat olla kiinnostuneita maksamaan videon käytöstä. Yksi esimerkki palvelusta, johon voit listata videosi on Jukin Media.

Muuta luettavaa

Google Ads mainonta – Nouse hakutuloksissa ykköseksi!
Logon suunnittelu – Näin teet sen oikein
Mitä on digitaalinen markkinointi?
Uutiskirjeen luominen
Kotisivut ilmaiseksi – sopiiko se sinulle?
SEO Optimointi – Kasvata kotisivujesi kävijämäärää

Leave a Comment

Your email address will not be published.