Nodesk

Paljon yksiö kuluttaa sähköä?

Yksiö kuluttaa tyypillisesti noin 100 kWh sähköä kuussa.

Tässä esimerkkilaskelma 25-neliöisen yksinasuttavan yksiön kulutuksesta vuodessa.

Yksiö kuluttaa noin 1000 kWh vuodessa.
Oletuksena kerrostaloyksiö, ei saunaa eikä lattialämmitystä

Jos tälle lasketaan rahallinen arvo esim. vuoden 2023 sähkön keskihintaan perustuen, kulutus on noin 7€/kk. Toki tähän tulee päälle siirtohinnat ja perusmaksut.

Toki jos yksiössäsi ei ole kaukolämpöä (usein kyllä on), sähköä kuluu lämmitykseen, ja tällöin kulutus voi olla suurempaa.

Kulutuksen voit arvioida helposti tästä. Lisäksi kannattaa tarkistella aiempia sähkölaskuja, nimittäin niistä näkee paljonko sähköä todella kuluu.

Esim. omakotitaloissa sähkönkulutus on lähes pelkästään lämmityskuluja. Näitä ei usein yksiöissä ole, sillä kerrostalot ovat kaukolämmitettyjä.

Millainen sähkösopimus yksiöön?

Jos asut kaukolämmitetyssä kerrostaloyksiössä, sähkösopimuksella ei oikeastaan ole muuta väliä, kuin että perusmaksu olisi mahdollisimman pieni (tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta kaikissa tapauksissa pieni perusmaksu ei ole hyvä).

Monesti sähkösopimusten perusmaksuosa on noin 3-6€/kk. Tämä tekee noin 36-72€ vuodessa.

Koska yksiöiden sähkönkulutus on vähäistä, sähkön kulutus saattaa maksaa vain 500-100€ vuodessa. Jos tähän tulee lisänä esim. 72€:n perusmaksu, niin joudut maksamaan enemmän “turhaa” perusosaa kuin itse kulutuksesta.

Vähän kuin tankatessa maksaisi enemmän pistoolin lainasta kuin itse bensasta… Ei mitään järkeä. Kannattaa siis hommata sähkö, jossa on mahdollisimman pieni perusosa—vaikka kulutushinta olisi kalliin kuulonen.

Lämmitys nostaa kuluja

Vaikka monesti yksiö kuluttaa vain 100 kWh kuussa, voi numero helposti tuplaantua tietyissä tapauksissa.

Jos esimerkiksi asut 30-neliöisessä yksiössä kämppiksen kanssa, ja teillä on sauna ja lattialämmitys, sähkönkulutus tuplaantuu.

Lue myös

Näin sähkösopimus toimii

Halvin sähkö juuri nyt