Nodesk

Sähkön hinta huomenna: tarkista pörssisähkön hinta täältä

Seuraavan vuorokauden sähkön spot- eli pörssihinta määräytyy edellisen pävän kello 13:00 mennessä Nord-Pool sähköpörssissä.

Ennen tuota ajankohtaa sähkön tuottajat, vähittäismyyjät, sekä suurkuluttajat kuten teollisuus tekevät pörssissä kaupat, jotka määrittävät sähkön hinnan seuraavalle päivälle (vuorokauden jokaiselle tunnille).

Tästä voit seurata sähkön hintaa nyt, loppuvuorokauden ajalta, sekä mahdollisesti jo huomiselta.

Eikö näy vielä huomisen hintoja? Ne julkaistaan yleensä kello 13:00 (joskus hieman myöhemmin). Tule siis myöhemmin tarkistamaan!

Ja nyt kun on kerran sähkön hinnoista puhe, niin kannattaa muuten vertailla sähkösopimusten hintoja kattavalla hintavertailutyökalullamme ja tarkistaa voisitko säästää sähkölaskussa. Vertailu tapahtuu sekunneissa. Syötä vain arvio vuosikulutuksestasi, ja klikkaa “Vertaile sähkösopimuksia”:


PALJONKO SÄHKÖÄ KÄYTÄT VUODESSA?

kWh

Miksi sähkön hinta vaihtelee?

Pörssisähkön hinta vaihtelee useiden tekijöiden vuoksi:

  1. Kysyntä ja tarjonta: Sähkön hinta nousee, kun kysyntä on suurta (esimerkiksi kylmällä säällä tai teollisuuden tarpeiden vuoksi) ja laskee, kun kysyntä vähenee. Tarjonnan osalta, jos sähköntuotanto vähenee esimerkiksi tuulivoiman tai aurinkoenergian vähäisyyden vuoksi, hinta voi nousta.
  2. Tuotantokustannukset: Erilaiset energialähteet (kuten fossiiliset polttoaineet, ydinvoima, uusiutuvat lähteet) aiheuttavat erilaisia kustannuksia. Kalliimpien tuotantotapojen käyttö nostaa hintaa.
  3. Sääolosuhteet: Sää vaikuttaa sekä sähkön kysyntään (esim. lämmitys tai jäähdytys) että tuotantoon (esim. tuuli- tai aurinkoenergia).
  4. Siirtoverkon kapasiteetti: Rajoitukset sähkön siirrossa alueiden välillä voivat myös vaikuttaa hintoihin.
  5. Markkinoiden sääntely ja poliittiset päätökset: Esimerkiksi verot, tukipolitiikat ja kansainväliset sopimukset voivat vaikuttaa sähkön hintaan.

Nämä tekijät yhdessä määrittävät pörssisähkön hinnan, joka voi vaihdella tunneittain.

Lue myös

Sähkön hintaennuste (ja miksi sitä on vaikea ennustaa)

Pörssisähkösopimukset