Nodesk

Ilmaisia äänikirjapalveluita [2024]

Tämä artikkeli käsittelee kattavasti erilaisia ilmaisia tapoja kuunnella suomenkielisiä äänikirjoja! Käymme läpi seuraavat palvelut:

  • Yle Areena: Kattava valikoima äänikirjoja ja podcasteja
  • eKirjasto: Sähköinen kirjasto, jonka valikoimasta löydät myös äänikirjoja
  • Helmet: Kaikenlaista sisältöä kirjaston asiakkaalle
  • Celia: Äänikirjoja sellaisille, joille tavallisen kirjan lukeminen on syystä tai toisesta vaikeaa
  • YouTube: Satunnainen valikoima äänikirjoja
  • Maksullisten äänikirjapalveluiden ilmaiskokeilut: Suurimmat valikoimat äänikirjoja ilmaiseksi testiin
  • Lukulumo: Kuvakirjoja ääneen luettuna lapsille

Käydäänpä sen pidemmittä puheitta äänikirjapalveluiden kimppuun!

Yle Areena

Yle Areena on Yleisradion ylläpitämä suoratoistopalvelu, josta löytyy mm. TV -sarjoja, elokuvia, podcasteja, sekä myös äänikirjoja.

Yle Areenan Tausta
Yle Areena, avattu kesäkuussa 2007, on Yleisradion tarjoama suoratoistopalvelu. Se tarjoaa mahdollisuuden katsoa ja kuunnella Ylen sisältöjä sekä suorina lähetyksinä että jälkitallenteina. Palvelu on vakiinnuttanut asemansa Suomen suosituimpana netti-tv- ja radiopalveluna, keräten kuukausittain noin seitsemän miljoonaa kävijää. Vuosina 2019-2020 se nousi myös Suomen arvostetuimmaksi verkkobrändiksi.

Monipuolista Sisältöä Jokaiseen Makuun
Yle Areena tarjoaa laajan valikoiman kuunneltavaa: uutisia, ajankohtaisohjelmia, podcasteja, musiikkia, kuunnelmia, dokumentteja ja monia muita ohjelmia. Erityisesti lastenohjelmat ovat saaneet oman alustansa Yle Lasten Areenan muodossa. Lisäksi palvelussa on pääsy Yle Elävän arkiston historialliseen ja viihdyttävään sisältöön.

Ilmaiset Äänikirjat – Klassikkojen Aarreaitta
Yle Areenan helmiä ovat sen ilmaiset äänikirjat. Valikoima keskittyy pääasiassa vanhempiin kotimaisiin teoksiin, joiden tekijänoikeudet ovat vanhentuneet. Äänikirjat ovat saatavilla ilman rekisteröitymistä, tarjoten helpon pääsyn kotimaiseen kirjallisuuteen.

Käyttö
Yle Areenaa voit käyttää verkkoselaimella. Tarjolla on myös Yle Areena -sovellus, jonka voi ladata Android-, Windows- ja iOS-laitteisiin, ja se on saatavilla myös joillekin smart-tv-laitteille sekä PlayStation 3- ja 4-pelikonsoleille. Tämä tekee palvelun käytöstä vaivatonta ja monipuolisesti saavutettavaa.

eKirjasto – Kirjastojen Digitaalinen Aarreaitta

eKirjasto tarjoaa pääsyn laajaan kirjastojen sähköiseen aineistoon, sisältäen e-kirjat, äänikirjat, musiikin ja elokuvat. Tämä digitaalinen palvelu muuttaa perinteisen kirjastokokemuksen, tarjoten helpon pääsyn laajaan aineistovalikoimaan.

Kirjastokortti Avaa Ovet eKirjastoon
Aineiston varaaminen ja lainaaminen eKirjastosta edellyttää kirjastokorttia sekä siihen liittyvää PIN-koodia. Jokaisella kirjastolla on oma, uniikki valikoimansa, ja lainaus on mahdollista ainoastaan omalla kirjastokortilla saatavilla oleville aineistoille.

Äänikirjojen Kuuntelu ja Lataaminen
Äänikirjojen kuuntelu onnistuu helposti suosituilla nettiselaimilla, kuten Chromella, Firefoxilla ja Safarilla. Vaihtoehtoisesti äänikirjan voi ladata omalle laitteelle, mikä mahdollistaa kuuntelun myös ilman verkkoyhteyttä. Tämä vaatii erillisen sovelluksen, joka on saatavilla ilmaiseksi sovelluskaupoista ja yhteensopiva tietokoneiden, älypuhelimien ja tablettien kanssa.

Hakuvinkkejä ja Lainauskäytänteet
Löytääksesi haluamasi aineiston eKirjastosta on hyödyllistä tietää, mitä etsii. Huomioitavaa on, että digitaalisuudesta huolimatta monia äänikirjoja on saatavilla vain yksittäisinä kappaleina, mikä tarkoittaa, että suosituimpien äänikirjojen ja uutuusteosten lainaamiseen voi liittyä jonotusta.

Helmet Kirjasto – Äänikirjoja Kirjaston Asiakkaille

Helmet-kirjaston asiakkaana voit käyttää maksutta kolmea palvelua: Ellibs (kotimaiset e-kirjat ja äänikirjat), OverDrive (ulkomaiset ja ruotsinkieliset e-kirjat ja äänikirjat) ja Naxos Spoken Word Library (englanninkieliset äänikirjat).

Ohjeet Helmet-Kirjaston e-Kirja- ja Äänikirjapalveluihin

Kirjautuminen: Tarvitset kirjastokortin, PIN-koodin, sopivan laitteen ja verkkoyhteyden.

Lukeminen Nettiselaimessa: E-kirjoja voi lukea suoraan nettiselaimessa tietokoneella tai mobiililaitteella. Suositeltuja selaimia ovat Firefox, Chrome ja Safari. PDF-muotoisia kirjoja ei voi lukea selaimessa.

Kuunteleminen: Äänikirjoja voi kuunnella nettiselaimessa tai ladata palvelun omassa sovelluksessa offline-kuuntelua varten.

Sovellukset ja Lukuohjelmat: Kaikilla palveluilla on iOS- ja Android-sovellukset. Joissakin sovelluksissa voi puuttua osa teoksista, jotka löytyvät palvelun nettisivulta. Ellibs- ja OverDrive-sovelluksissa voit lainata ja käyttää e-kirjoja ja äänikirjoja ilman nettiyhteyttä.

Lataaminen Omalle Laitteelle: E-kirjojen ja äänikirjojen lataamiseen tarvitaan lukuohjelma. OverDriven e-kirjoja voi ladata Libby-sovellukseen.

Adobe-Käyttäjätunnus: E-kirjojen avaamiseen tarvitset Adobe-käyttäjätunnuksen. Luo tunnus Adoben sivuilla.

E-Kirjojen Lataaminen Tabletille tai Älypuhelimelle: Ellibsin kirjoja voi ladata Aldiko Book Reader -ohjelmaan. OverDrive-sovellus ei vaadi Adobe-tunnusta.

E-Kirjojen Lataaminen Tietokoneelle: Windows- ja Mac-tietokoneille voit ladata e-kirjoja Adobe Digital Editions -lukuohjelmaan.

E-Kirjojen Lukulaitteet: E-kirjat voi lukea useimmilla lukulaitteilla, paitsi Kindlellä. Kirjat kopioidaan lukulaitteelle tietokoneen kautta tai suoraan e-kirjapalvelusta.

Celia – Saavutettavaa Kirjallisuutta

Celia on erikoistunut saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen alalla. Tämä valtion erikoiskirjasto tuottaa ja välittää kirjallisuutta saavutettavissa muodoissa, kuten äänikirjoina, pistekirjoina ja e-kirjoina. Celia kuuluu opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan piiriin ja tekee aktiivista yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja kustantajien kanssa.

Kenelle Celian Palvelut Sopivat?
Celian palvelut on suunnattu henkilöille, joille tavallisen kirjan lukeminen on haastavaa esimerkiksi lukivaikeuksien, näkövamman, lihassairauden tai muiden vastaavien syiden vuoksi. Celia tarjoaa maksuttoman äänikirjapalvelun, johon voi liittyä käyttäjäksi kirjastossa tai koulussa.

Äänikirjat ja Niiden Saavutettavuus
Celian äänikirjakokoelma on laaja, sisältäen yli 50 000 teosta. Valikoimaan kuuluu kauno- ja tietokirjallisuutta, oppikirjoja eri kouluasteille sekä korkeakoulujen kurssikirjoja. Äänikirjat ovat MP3-muodossa ja niitä voi kuunnella internetin kautta mobiilisovelluksessa tai Celianet-verkkopalvelussa, joka on yhteensopiva tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien kanssa.

Kirjojen Lainaaminen ja Kuuntelu
Lainattavien kirjojen valikoima on monipuolinen, kattaen muun muassa romaaneja, elämäkertoja, tietokirjoja sekä lasten ja nuorten kirjallisuutta. Kirjoja voi kuunnella Pratsam Reader -mobiilisovelluksella tai suoraan Celianetissä. Äänikirjan voi myös ladata ja siirtää kuunteluohjelmaan tai -laitteeseen. Kirjan sisältöä voi selata ja kuunnella tietokoneohjelman tai mobiilisovelluksen linkkien ja rakenteen avulla.

Celian Toiminta ja Tavoitteet
Celian tavoitteena on tukea yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Vuosittain se tuottaa noin 30 % Suomessa julkaistusta kauno- ja tietokirjallisuudesta saavutettavaan muotoon. Celian palvelu on täysin maksuton, ja se on avainasemassa tarjotessaan saavutettavaa kirjallisuutta kaikille, joille perinteinen kirjan lukeminen on vaikeaa.

YouTube

YouTube on koko internetin suosituin videoiden suoratoistopalvelu, johon kuka tahansa voi ladata videoita muiden katseltavaksi. YouTubeen on myös ladattu satunnainen valikoima suomenkielisiä äänikirjoja, joita voit kuunnella ilmaiseksi. Löydät niitä esimerkiksi kirjoittamalla hakuun “äänikirja”, tai sitten hakemalla kirjan nimellä. YouTubesta löydät myös paljon podcasteja.

Jos käytät YouTubea maksutta, joudut kuitenkin katsomaan / kuuntelemaan myös mainoksia, ja mobiililaitteella et voi sulkea näyttöä vaikka haluat vain kuunnella.

Tekijänoikeudet ja Äänikirjat
YouTube kieltää tekijänoikeuksilla suojattujen videoiden lataamisen ilman oikeudenhaltijan lupaa, mutta tekijänoikeuksien valvonta on haasteellista. Palvelussa on laillista äänikirjasisältöä, kuten tekijänoikeuksien vanhentumisen myötä vapaaksi tullutta materiaalia, mutta mukana saattaa olla myös luvattomasti ladattua sisältöä.

Äänikirjojen Etsiminen YouTubesta
YouTube tarjoaa mahdollisuuden etsiä äänikirjoja ja niiden otteita hakusanoilla. Suomenkielisiä äänikirjoja voi etsiä hakusanalla ”äänikirja”, ruotsinkielisiä ”ljudbok” ja englanninkielisiä ”audiobook”. Tämä tekee palvelusta monipuolisen lähteen erikielisille äänikirjoille.

Maksullisten Äänikirjapalveluiden Ilmaiskokeilut

Monista maksullisista äänikirjapalveluista löytyy myös ilmainen kokeilu! Kokeiluiden pituus vaihtelee tyypillisesti 30 päivästä viikkoon, ja kokeilun aikana on yleensä rajallinen määrä kuuntelutunteja (yleensä noin 20-30).

Ilmaiskokeilut ovat erinomaisia etenkin, jos haluat testata sopiiko äänikirjojen kuuntelu sinulle. Maksulliset äänikirjapalvelut ovat luonnollisesti valikoimaltaan ja ominaisuuksiltaan kattavimpia, joten niitä käyttämällä saat todennäiköisesti parhaan kokemuksen. Muista vain perua tilaus, jos et haluakaan jatkaa palvelun käyttöä.

Lukulumo – Ääni- ja Kuvakirjapalvelu

Lukulumo on monikielinen ääni- ja kuvakirjapalvelu varhaiskasvatukseen. Se tarjoaa satoja laadukkaita kuvakirjoja älylaitteille, luettuina suomeksi ja monilla muilla kielillä. Lukulumon sovellus on suunniteltu helppokäyttöiseksi ja edistää varhaiskasvatuksessa tarinoiden taian tuomista jokaiselle lapselle.

Lukulumo on maksullinen sovellus, mutta tarjoaa perheille 14 päivän ilmaista kokeilua. Tämän jälkeen tilaus kustantaa 9,90 €/kk.

Lukulumo Kotikäyttöön
Lukulumo on nyt saatavilla perheille kotikäyttöön. Palvelu tarjoaa satoja lasten ääni- ja kuvakirjoja yli 60 kielellä. Se tukee lasten kielen kehitystä ja lukemisen harjoittelua, ja on käytettävissä useilla eri laitteilla, myös offline-tilassa.

Lukulumo Koululle
Lukulumo Koulun monikielinen kirjapalvelu on suunnattu esi- ja perusopetuksen oppilaille. Se yhdistää tekstin ja äänen, tarjoten oppilaille mahdollisuuden kuunnella kirjoja monilla eri kielillä. Palvelu on saatavilla selainversiona ja sovelluksena, auttaen herättämään lukuintoa ja sukeltamaan tarinoiden maailmaan.

Vinkkejä Ilmaisten Äänikirjojen Kuunteluun

Mukava Kuunteluympäristö
Äänikirjojen kuunteluun kannattaa valita rauhallinen paikka, jossa voit keskittyä tarinaan. Käytä kuulokkeita paremman äänentoiston saavuttamiseksi.

Löydä Uusia Genrejä
Tutustu ilmaisten äänikirjojen laajaan valikoimaan ja kokeile erilaisia genrejä. Monipuolisuus voi avata uusia maailmoja ja suosikkityylejä.

Jaa Kokemuksiasi
Jaa löytämäsi äänikirjat ystävien ja seuraajien kanssa. Keskustele, vaihda suosituksia ja löydä uusia kirjoja yhteisön kautta.

Äänikirjat Liikkeellä
Kuuntele äänikirjoja missä vain – työmatkoilla, lenkillä tai kotitöitä tehdessä. Äänikirjat tuovat viihteen osaksi arkea.

Mistä Ilmaisia Äänikirjoja?
Kirjastojen digitaaliset palvelut, Yle Areena, YouTube ja julkisen domainin teokset ovat hyviä lähteitä ilmaisille äänikirjoille. Hyödynnä myös äänikirjapalveluiden kokeilujaksot.

Mistä Lisää Ilmaisia Äänikirjoja?
Seuraa suosikkikanaviasi ja palveluitasi uusien julkaisujen varalta. Tarkista niiden tarjonta säännöllisesti. Olemme koostaneet parhaat löydöt yhdelle sivulle helpottamaan valintaa.

Ilmaiset Äänikirjat Lapsille ja Nuorille

Lukulumo ja vastaavat palvelut tarjoavat monipuolisen valikoiman lasten ja nuorten kirjoja. Kirjastot ja Yle Areena ovat myös loistavia lähteitä lastenkirjoille.

Erilaiset Äänikirjaformaatit

Kokeile äänikirjoja eri formaateissa, kuten MP3, M4B ja WMA. Löydä se, mikä toimii parhaiten sinulle ja laitteellesi.

Kuuntele ja Lue Samanaikaisesti

Yhdistä kuuntelu ja lukeminen parantaaksesi kielitaitoa tai ymmärrystä. Tämä syventää kokemusta ja auttaa seuraamaan tarinaa tarkemmin.

Ilmaiset Äänikirjat – Monipuolinen Viihteen Lähde

Ilmaiset äänikirjat tarjoavat edullisen tavan nauttia kirjallisuudesta. Ne ovat erinomaisia työkaluja kirjallisuuden ja kielten oppimiseen. Lisäksi ne tarjoavat joustavuutta ja mahdollistavat sosiaalisen yhteyden luomisen. Äänikirjat voivat olla hyväksi terveydelle ja hyvinvoinnille, ja ne kehittävät keskittymiskykyä ja mielikuvitusta. Lisäksi ne ovat saavutettavia ja tarjoavat monipuolisen valikoiman.