Nodesk

Mitä kilowattitunti (kWh) käytännössä tarkoittaa?

Sarjakuvamainen kuvaus keltaisesta siksak-salamatkusta, joka lataa suurta paristoa. Paristolla on iloinen naama ja se näyttää peukkua ylöspäin. Kohtauksen yläpuolella sana 'kWh' on kirjoitettu, ja sen ympärillä on sähkökaaria.

Sähkölasku saapuu kuukausittain, ja useimmiten kiinnitämme huomiota vain sen loppusummaan selvittääksemme, kuinka paljon sähköstä tulee maksaa kyseiseltä ajanjaksolta. Toiset meistä ehkä tarkistavat, vastaavatko laskutetut sähkönkulutusmäärät kodin mittarin näyttämiä lukuja, mutta harvat meistä menevät tätä pidemmälle tarkasteluissaan. Jos tämä kuulostaa tutulta, saatat olla huomaamatta yhtä sähkölaskusi tärkeimmistä tiedoista: kuukausittaista kilowattituntien (kWh) kulutustasi.

Tässä artikkelissa avaan tämän tärkeän energian mittayksikön salat, auttaen sinua ymmärtämään, mitä kilowattitunti tarkoittaa käytännön elämässä. Tämä tietämys on avainasemassa, kun haluat seurata energiankulutustasi, tehdä fiksuja päätöksiä energiansäästön suhteen ja pienentää sähkölaskuasi. Artikkelista löydät myös kaavan kilowattien muuntamiseen kilowattitunneiksi. Autan sinua myös ymmärtämään, miten arjen elektroniikkalaitteiden käyttö näkyy sähkölaskussasi.

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Mikä on Kilowattitunti?

Kilowattitunti (kWh) on energiayksikkö, jota käytetään yleisesti sähkönkulutuksen mittaamiseen. Yksi kilowattitunti vastaa 1000 watin sähkötehon kulutusta yhden tunnin ajan. Tämä yksikkö tarjoaa kätevän tavan kvantifioida ja laskuttaa sähköenergian kulutuksesta asuin-, kaupallisissa ja teollisissa ympäristöissä. Yleiset kotitalouden laitteet, kuten lamput, kodinkoneet ja lämmitys- tai jäähdytysjärjestelmät, kuluttavat energiaa, jota mitataan kilowattitunneissa. Esimerkiksi 50 watin lamppu, joka on päällä 20 tuntia, käyttäisi 1 kWh energiaa.

Kilowattituntien ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää kuluttajille, sillä se vaikuttaa suoraan heidän sähkölaskuihinsa. Sähköyhtiöt laskuttavat tyypillisesti asiakkaita sen mukaan, kuinka monta kilowattituntia on kulutettu laskutuskauden aikana. Kilowattitunnin hinta vaihtelee alueittain, toimittajittain ja sen mukaan, minkälainen sopimus asiakkaalla on. Kuluttajat voivat pienentää sähkölaskuaan ja vähentää ympäristövaikutustaan olemalla tietoisia sähkön kulutuksestaan. Energiatehokkaat kodinkoneet ja valaistus sekä käyttäytymismuutokset, kuten valojen sammuttaminen, kun niitä ei tarvita, voivat merkittävästi vähentää sähkön kulutusta.

Sarjakuvamainen piirros paristosta, jolla on mietteliäs ilme, ja jota ympäröi pyörre keltaisia siksak-salamoita. Paristo on vaipunut ajatuksiinsa, ja sen pään ympärillä leijuu kysymysmerkkejä.

Vertaile sähkön hintoja

Sähkön hinnoista puheen ollen, kannattaa käyttää kattavaa hintavertailutyökaluamme parhaan sähkösopimuksen löytämiseen.


PALJONKO SÄHKÖÄ KÄYTÄT VUODESSA?

kWh

Paljonko 1 kWh sähköä maksaa?

Ennen vuotta 2022 sähkön hinta kilowattitunnilta oli tavallisesti noin 5 senttiä. Vuoden 2022 aikana pörssisähkön hinta vaihteli kuitenkin huomattavasti, ja vuoden keskihinta asettui lopulta noin 20 senttiin.

Nykyisin sähkön hinnaksi kilowattitunnilta voidaan arvioida suunnilleen 5 – 15 senttiä. Tämä riippuu kuitenkin merkittävästi siitä, minkälainen sähkösopimus sinulla on käytössäsi.

Kun valitset sähkösopimusta, kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat:

Määräaikaisessa kiinteähintaisessa sopimuksessa c/kWh hinta säilyy samana koko sopimuskauden ajan. Pörssisähkössä hinta vaihtelee tunneittain, ja maksat sähkön hinnan sen hetkisen tilanteen mukaisesti. Yöllä sähkö on tyypillisesti edullisempaa, kun taas ruuhka-aikoina se on kalliimpaa.

Pörssisähkön hinnan vaihtelua

Kilowattituntien kulutuksen lisäksi maksat sähköstä myös kiinteän kuukausittaisen perusmaksun, joka ei riipu kulutuksestasi. Sähköenergian ohella sinun tulee maksaa myös sähkönsiirrosta paikalliselle verkkoyhtiölle, ja tämä on erillinen maksu.

Oletko opiskelija joka tarvitsee edullisen sähkösopimuksen? Kannattaa lukaista tämä postaus!

Paljonko on 1 kWh? Mihin kilowattitunti riittää?

Kun olemme tekemässä uutta sähkösopimusta, kiinnitämme yleensä ensimmäisenä huomiota sähkön hintaan. Etsimme aktiivisesti eri vaihtoehtoja ja vertailemme sähköyhtiöiden tarjoamia hintoja toivoen löytävämme mahdollisimman edullisen ratkaisun sähkölaskuumme. Sähkön hinta ilmoitetaan yleensä sentteinä per kilowattitunti, mutta monilla meistä ei ole selkeää käsitystä siitä, mitä kilowattitunti käytännössä tarkoittaa, ja paljonko sähkölaitteiden käyttö käytännössä maksaa. Alla on esitelty luettelo yleisimmistä kotitalouden sähkölaitteista ja niiden vaikutuksesta sähkölaskuun.

Sarjakuvamainen paristo. Paristolla on mietteliäs ilme ja se hankaa leukaansa, pohtien syvällisiä kysymyksiä. Useita kysymysmerkkejä leijuu pariston ympärillä, korostaen sen uteliaisuutta.

Laskuissa on käytetty sähkön hintana 19 senttiä/kWh. Hinta on arvioitu sähkön verollisena keskihintana Tilastokeskuksen 2022 tietojen mukaan. Tämä hinta oli ennätyksellisen korkea. Sähkön siirtomaksuja ei ole huomioitu. Laitteiden sähkönkulutus on arvio, ja vaihtelee laitteen mukaan.

KäyttötarkoitusKulutus (kWh)Kuinka monta kertaa tähän 1 kWh riittää?Hinta (€)
Kahvin keitto~0.166.250.030€
Ruoanlaitto uunissa tai liedellä~20.50.38€
Ruoan lämmitys mikrossa (2 min)~0.0333.330.006€
Tunti television katselua0.1 – 0.25 – 100.019€ – 0.038€
Tunti pelitietokoneella pelailua0.3 – 0.81.25 – 3.330.057€ – 0.152€
Tunti Pleikalla tai Xboxilla pelailua0.1 – 0.25 – 100.019€ – 0.038€
Puhelimen lataus tyhjästä täyteen~0.02500.0038€
Sähköauton lataus tyhjästä täyteen40 – 1000.01 – 0.0257.6€ – 19€
Parin tunnin saunominen8 – 160.0625 – 0.1251.52€ – 3.04€
Hiusten kuivaajan käyttö (5 min)~0,12580,024€

Vaikka yksittäisten laitteiden sähkönkulutus ei ehkä vaikuta suurelta, voivat ne yhteensä lisätä huomattavasti sähkölaskun loppusummaa. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten arkipäiväiset toimet vaikuttavat sähkölaskuun. Aloittamalla energiansäästön niistä toiminnoista, joilla on suurin vaikutus, ja siirtymällä siitä eteenpäin pienempiin kohteisiin, voi saavuttaa merkittäviä säästöjä. Lisäksi esimerkiksi tehokkaalla lämmityksellä ja oikein säädetyllä ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä, mikä samalla parantaa asumismukavuutta.

Miten Kilowattitunnit Lasketaan?

Sarjakuvamainen esitys paristosta, jolla on mietteliäs ilme, Paristo on syvissä matemaattisissa pohdinnoissa, ja sen ympärillä leijuu numeroita.

Kilowattitunnit (kWh) lasketaan kertomalla laitteen tehonkulutus (kilowateissa) sen käyttöajalla (tunteina). Kilowattituntien laskemiseen käytettävä kaava on:

Energia (kWh) = Teho (kW) x Aika (tuntia)

Tässä on esimerkki siitä, miten kilowattitunnit lasketaan:

Kuvitellaan, että sinulla on 100 watin hehkulamppu, ja haluat laskea sen energiankulutuksen kilowattitunteina, kun se on päällä 10 tuntia.

  1. Ensiksi, muunna tehonkulutus kilowateiksi:
    100 wattia x 1 kW / 1000 wattia = 0.1kW
  2. Käytä sitten kaavaa energiankulutuksen laskemiseen:
    Energia (kWh) = 0.1 kW x 10 tuntia = 1 kWh

Joten 100 watin hehkulamppu, joka on päällä 10 tuntia, kuluttaa 1 kilowattitunnin energiaa. Tämä esimerkki auttaa ymmärtämään, kuinka tehonkulutus ajan myötä johtaa kokonaisenergiankulutukseen, jota mitataan kilowattitunteina.

Kiinnostaako uusiutuvan energian sähkösopimus? Lue lisää tästä.

Mitä kWh/annum tarkoittaa?

Termi “kWh/annum” viittaa siihen, kuinka monta kilowattituntia käytetään tai tuotetaan vuoden kuluessa. “Annum” tarkoittaa vuotta. Joten kun näet energiankulutus- tai tuotantoarvon ilmoitettuna kWh/annum, se ilmaisee, kuinka paljon energiaa kilowattitunteina tietty laitte, järjestelmä tai laitos kuluttaa tai tuottaa yhden vuoden aikana.

Tätä mittayksikköä käytetään usein kotitalouslaitteille, energiasysteemeille ja teollisuuslaitoksille antamaan kuluttajille ja operaattoreille arvio vuotuisesta energiankulutuksesta tai -tuotannosta. Esimerkiksi laitteella, jonka arvioitu kulutus on 500 kWh/annum, odotetaan kuluttavan 500 kilowattituntia sähköä vuoden aikana normaaleissa käyttöolosuhteissa.

Energiankulutus- tai tuotantotietojen antaminen kWh/vuosi-yksiköissä auttaa käyttäjiä ymmärtämään paremmin pitkän aikavälin energiaseurauksia tietyn laitteen tai järjestelmän käytöstä. Se auttaa myös energianhallinnassa ja päätöksenteossa. Se voi myös auttaa kuluttajia vertailemaan eri laitteiden tai järjestelmien energiatehokkuutta, sillä he voivat nähdä odotetun vuotuisen energiankulutuksen ja verrata sitä muihin vaihtoehtoihin.

Mitä c/kWh tarkoittaa?

Termi “c/kWh” tarkoittaa senttiä kilowattituntia kohden. Se on mittayksikkö, jota käytetään ilmaisemaan sähkön hintaa.

Kun sähkön hinta ilmoitetaan “c/kWh”, se kertoo, kuinka monta senttiä sinulta veloitetaan jokaista käyttämääsi kilowattituntia kohden. Sähköyhtiöt veloittavat sähköstä tämän hinnan perusteella, ja se voi vaihdella alueittain, tarjoajan mukaan ja sen mukaan, minkä tyyppisen sähkösopimuksen asiakas on valinnut.

Esimerkiksi, jos sähkön hinta on 12 c/kWh, ja käytät 100 kWh sähköä kuukaudessa, sähkön hinta kyseiseltä kuukaudelta olisi:
12 senttiä/kWh x 100 kWh = 1200 senttiä = 12€

Sähkön hinnan ymmärtäminen c/kWh-yksiköissä voi auttaa kuluttajia hallitsemaan energiankulutustaan ja -kulujaan, sillä he voivat laskea eri laitteiden käyttökustannukset ja tehdä päätöksiä energiankulutuksensa vähentämiseksi ja laskujensa pienentämiseksi.

Montako Wattia on Kilowatissa?

Yhdessä kilowatissa on 1000 wattia. Etuliite ”kilo-” tarkoittaa kerrointa 1000, joten kilowatti on yhtä suuri kuin 1000 wattia.

Miten Kilowatti ja Kilowattitunti eroaa?

Kilowatti (kW) ja kilowattitunti (kWh) ovat molemmat yksiköitä, jotka liittyvät sähköön, mutta ne mittaavat eri asioita. Kilowatti on tehon yksikkö, joka mittaa sitä, kuinka nopeasti energiaa käytetään tai tuotetaan. Yksi kilowatti on yhtä suuri kuin 1000 wattia, ja se kertoo, kuinka paljon sähköä laite kuluttaa tai generaattori tuottaa milläkin hetkellä.

Toisaalta kilowattitunti on energian yksikkö, joka mittaa kokonaiskäytetyn sähkön määrää ajan myötä. Se edustaa yhden kilowatin tehon kulutusta yhden tunnin ajan. Esimerkiksi, jos 1000 watin (1 kW) laite toimii taukoamatta yhden tunnin ajan, se kuluttaa 1 kWh sähköä. Jos sama laite on päällä puolen tunnin ajan, se kuluttaa 0,5 kWh sähköä.

Yhteenvetona voidaan siis sanoa, että kilowatti mittaa tehoa, eli sähkönkulutuksen nopeutta, kun taas kilowattitunti mittaa energiaa, joka on sähkön kokonaiskulutus tietyllä ajanjaksolla.