Nodesk

Miten sähkön hinta voi olla negatiivinen?

Pörssisähkössä sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja ostajat kohtaavat.

Mutta miten on mahdollista, että sähköpörssissä sähkön hinta voi olla negatiivinen?

Saako silloin sähkön käytöstä rahaa tilille?

Tässä blogipostauksessa pureudumme tähän kysymykseen.

Miten sähkön hinta voi olla negatiivinen?

Sähkön hinta käy alle nollassa

Sähkön hinta on negatiivinen jos tuotanto on kulutusta suurempaa.

Sähköä kun ei voida taltioida mihinkään, on se käytettävä heti sen luotuaan.

Näin ollen voi tulla tilanteita, jolloin sähköä luodaan enemmän kuin sitä käytetään.

Tämä näkyy sähkön hinnan negatiivisena arvona.

Yleensä liikatuotanto ohjataan ulkomaille.

Voiko tuhlaamalla tienata?

Vaikka sähkön hinta voi hetkellisesti mennä negatiiviseksi, vähittäismarkkinoilla sähkön kokonaishinta ei ole negatiivinen kuluttajalle verojen ja jakelukustannusten jälkeen.

Eli palvelumaksut, verot, jne. lisäkulut painavat hinnan silti plussan puolelle.

Mutta faktaa on se, että säästöjä voi tehdä kuluttamalla sähköä edullisimpina tunteina. Tämä tietysti pätee vain niihin joilla on pörssisähkösopimus.

Kiinteän sopparin omistajilla ei sähkönkäytön ajankohdalla ole väliä.

Vertaile sähkön hintoja

Sähkön hinnoista puheen ollen, kannattaa käyttää kattavaa hintavertailutyökaluamme parhaan sähkösopimuksen löytämiseen.

Vinkit sähkön säästämiseen

Tässä loppuun vielä muutama vinkki sähkön säästämiseen. Vaikka hinta olisi negatiivinen, ei se kauaa tule sitä olemaan. Joten on viisasta oppia miten pörssisähkön hinnan voi optimoida oman kotitalouden puitteissa.

  1. Valaistus: Vaihda perinteiset hehkulamput energiatehokkaampiin LED-lamppuihin. Ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään.
  2. Elektroniikka: Sammuta elektroniset laitteet, kuten tietokoneet ja televisiot, kun et käytä niitä. Myös “valmiustila” voi kuluttaa energiaa.
  3. Kodinkoneet: Pidä jääkaappi ja pakastin täysinä, mutta ei liian täynnä. Tämä auttaa laitetta pysymään tehokkaampana. Puhdista myös niiden takana olevat pölyt säännöllisesti, jotta ne toimivat optimaalisesti.
  4. Lämmitys: Pidä kotisi eristettynä, jotta lämpö ei karkaa ulos. Vältä myös turhaa lämmitystä; laske lämpötilaa kun poistut kotoa.
  5. Vesi: Käytä energiatehokkaita suihkuja ja hanoja, ja vältä pitkiä kylpyjä. Pese pyykki kylmällä vedellä, kun se on mahdollista.
  6. Keittiö: Käytä mikroaaltouunia pienten annosten lämmittämiseen sen sijaan, että käyttäisit uunia. Kun keität vettä, keitä vain tarvitsemasi määrä.
  7. Laturit: Irrota laturit pistorasiasta, kun et lataa laitteita. Vaikka laturi ei lataa mitään, se voi silti kuluttaa virtaa pikkaisen.
  8. Ilmastointi: Käytä ilmastointia vain silloin, kun se on todella tarpeen. Käytä tuulettimia ja pidä ikkunoita auki viilentääksesi kotia luonnollisesti.
  9. Investoi uusiin laitteisiin: Vanhat kodinkoneet ja laitteet voivat olla suuria energiasyöppöjä. Investoi energiatehokkaisiin malleihin, kun vanhat laitteesi tarvitsevat korvaamista.

Lue Myös

Mikä on kWh?

Pörssisähkön hinta nyt