Pörssisähkössä sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä, jossa sähkön tuottajat ja ostajat kohtaavat.
Mutta miten on mahdollista, että sähköpörssissä sähkön hinta voi olla negatiivinen?
Esimerkiksi marraskuussa 2023, sähkön hinta oli -50 snt/kWh. Sähköä kuluttamalla tienasi siis rahaa.
Mutta miten tämä on mahdollista?
Miten sähkön hinta voi olla negatiivinen?
Sähkön hinta on negatiivinen jos tuotanto on kulutusta suurempaa.
Sähköä kun ei voida taltioida mihinkään, on se käytettävä heti sen luotuaan. Näin ollen voi tulla tilanteita, jolloin sähköä luodaan enemmän kuin sitä käytetään. Tämä näkyy sähkön hinnan negatiivisena arvona.
Yleensä liikatuotanto ohjataan ulkomaille.
Toki joskus sähkön hinta voi olla negatiivinen ihan vain näppäilyvirheestä johtuen. Tämä on toki todella harvinaista.
Voiko tuhlaamalla tienata?
Vaikka sähkön hinta voi hetkellisesti mennä negatiiviseksi, vähittäismarkkinoilla sähkön kokonaishinta ei ole negatiivinen kuluttajalle verojen ja jakelukustannusten jälkeen.
Eli palvelumaksut, verot, jne. lisäkulut painavat hinnan silti plussan puolelle. Toki jos sähkö on -50 snt/kWh, niin sillä voi kyllä pienentää sähkölaskua.
Itsekin juttelin puhelimessa erään herran kanssa, joka kertoi että oli saanut koko marraskuun sähkölaskun miinukselle tuona -50 snt/kWh aikana.
Mutta faktaa on se, että säästöjä voi tehdä kuluttamalla sähköä edullisimpina tunteina. Tämä tietysti pätee vain niihin joilla on pörssisähkösopimus.
Kiinteän sopparin omistajilla ei sähkönkäytön ajankohdalla ole väliä.
Vertaile sähkön hintoja
Sähkön hinnoista puheen ollen, kannattaa käyttää kattavaa hintavertailutyökaluamme parhaan sähkösopimuksen löytämiseen.
Vinkit sähkön säästämiseen
Tässä loppuun vielä muutama vinkki sähkön säästämiseen.
Vaikka hinta olisi negatiivinen, ei se kauaa tule sitä olemaan. Joten on viisasta oppia miten pörssisähkön hinnan voi optimoida oman kotitalouden puitteissa.
- Valaistus: Vaihda perinteiset hehkulamput energiatehokkaampiin LED-lamppuihin. Ne kuluttavat vähemmän energiaa ja kestävät pidempään.
- Elektroniikka: Sammuta elektroniset laitteet, kuten tietokoneet ja televisiot, kun et käytä niitä. Myös “valmiustila” voi kuluttaa energiaa.
- Kodinkoneet: Pidä jääkaappi ja pakastin täysinä, mutta ei liian täynnä. Tämä auttaa laitetta pysymään tehokkaampana. Puhdista myös niiden takana olevat pölyt säännöllisesti, jotta ne toimivat optimaalisesti.
- Lämmitys: Pidä kotisi eristettynä, jotta lämpö ei karkaa ulos. Vältä myös turhaa lämmitystä; laske lämpötilaa kun poistut kotoa.
- Vesi: Käytä energiatehokkaita suihkuja ja hanoja, ja vältä pitkiä kylpyjä. Pese pyykki kylmällä vedellä, kun se on mahdollista.
- Keittiö: Käytä mikroaaltouunia pienten annosten lämmittämiseen sen sijaan, että käyttäisit uunia. Kun keität vettä, keitä vain tarvitsemasi määrä.
- Laturit: Irrota laturit pistorasiasta, kun et lataa laitteita. Vaikka laturi ei lataa mitään, se voi silti kuluttaa virtaa pikkaisen.
- Ilmastointi: Käytä ilmastointia vain silloin, kun se on todella tarpeen. Käytä tuulettimia ja pidä ikkunoita auki viilentääksesi kotia luonnollisesti.
- Investoi uusiin laitteisiin: Vanhat kodinkoneet ja laitteet voivat olla suuria energiasyöppöjä. Investoi energiatehokkaisiin malleihin, kun vanhat laitteesi tarvitsevat korvaamista.
Tässä vielä kattavampi postaus sähkön säästämisestä.