Nodesk

Sähkösopimuksen marginaali: Miten pörssisähkön hinta lasketaan?

Pörssisähkösopimuksissa sähköyhtiö lisää Nord Pool -sähköpörssin määrittelemän spot-hinnan päälle oman marginaalihinnan. Tämä marginaali käsittää kaksi osaa, jotka ovat kiinteä kuukausittainen perusmaksu sekä kilowattituntikohtainen spot-hinnan lisämarginaali.

Marginaalilla sähköyhtiö kattaa omia kulujaan ja tekee voittoa.

Soppaa hämmentämään samoille termeille on keksitty muitakin nimiä. Spot-hinnan lisämarginaalia kutsutaan välillä kulutusmaksuksi, toisinaan, välityspalkkioksi, ja joskus energiamaksuksi. Perusmaksua kutsutaan joskus kuukausimaksuksi. Välillä törmää termiin “energiahinta“, joka yleensä tarkoittaa tunneittain toteutunutta sähköpörssin tuntihintaa, johon lisätään arvonlisävero ja spot-hinnan lisämarginaali. Muitakin nimityksiä termeille saattaa olla.

Kulutuspohjainen osa marginaalista vaihtelee sopimuksesta riippuen, ja se on tyypillisesti luokkaa 0.3 – 1.5 snt/kWh. Kalleimmat kulutusmaksut löytyvät yleensä fossiilittomasti tuotetusta vihreästä sähköstä. Sähkösopimuksen perusmaksut vaihtelevat myös, ja ne osuvat yleensä hintahaarukkaan 0 – 6 €/kk.

Näiden maksujen lisäksi maksat sähköstä myös veroja. Verot koostuvat sähköverosta sekä arvonlisäverosta. Sähkövero jakautuu vielä pienemmiksi siivuiksi, nimittäin energiaveroksi ja huoltovarmuusmaksuksi.

Myös sähkön siirrosta maksetaan sähkönsiirtomaksu. Tämä maksetaan sähkönsiirtoyhtiölle. Samalla laskulla maksat myös sähköveron. Myös sähkön siirrosta maksetaan arvonlisäveroa. Näitä et kuitenkaan tyypillisesti maksa sähköyhtiölle, joten niitä ei seuraavasta hinnan laskutavasta löydy (spot-hinnan ALV:ia lukuunottamatta).

Näin (yksinkertaistetusti) määräytyy pörssisähkösopimuksen kokonaishinta:

Sähkömarginaalin laskukaavio
Yksinkertaistettu pörssisähkösopimuksen hinnan lasku, josta selviää sopimuksen marginaali. Koska spot-hinta vaihtelee tunneittain, niin oikeasti laskun ensimmäinen rivi lasketaan jokaiselle tunnille erikseen. Myös sähköyhtiön marginaalista maksetaan arvonlisävero.

Pörssisähkösopimuksen kokonaishinta muodostuu siis käytännössä kolmesta osasta:

  1. Pörssisähkön spot-hinta ( + ALV): Tämä hinta vaihtelee tunneittain, ja se paljonko maksettavaa siitä sinulle kertyy riippuu kulutuksestasi.
  2. Spot-hinnan marginaali / kulutusmaksu / välityspalkkio / energiamaksu: Tämä hinta on yleensä sopimuksessa vakio kilowattituntia kohden, joka laskutetaan kulutuksesi mukaan.
  3. Kuukausittainen perusmaksu / kuukausimaksu: Tämä on vakiokulu, joka laskutetaan kuukausittain kulutuksesta riippumatta.

Palatakseni vielä aiemmin mainitsemaani “energiahinta” -termiin, se koostuu siis yllä olevan listan kohdista 1. ja 2.

Sopimuksen marginaaleja kannattaa vertailla

Kun vertailet sähkösopimuksia, on tärkeää kiinnittää huomiota pörssisähkön marginaaliin. Vaikka hintaerot saattavat vaikuttaa pieniltä, jokainen säästetty euro on tärkeä. Pidemmän päälle summista voi kertyä suuria, etenkin jos kilowattitunteja kuluu paljon.

Marginaalin vaikutus sähkölaskuun riippuu kotitaloutesi sähkönkulutuksesta:

Pienissä talouksissa, joissa sähkönkulutus on vähäistä, spot-hinnan marginaalin vaikutus kokonaishintaan on suhteellisen vähäinen. Tällöin kiinteä kuukausittainen perusmaksu muodostaa merkittävän osan kustannuksista, joten perusmaksun vertailu on erityisen tärkeää.

Iso perusmaksu ja pieni sähkölasku

Keskisuurissa talouksissa, joissa sähkönkulutus on suurempaa, sekä spot-hinnan marginaalin että perusmaksun vertailu on tärkeää. Suuremmassa sähkönkulutuksessa marginaalin osuus kokonaiskustannuksista kasvaa, mutta perusmaksun suhteellinen osuus pienenee.

Iso sähkölasku ja pieni perusmaksu

Suurissa talouksissa, kuten isoissa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, sähkönkulutus on suuri ja spot-hinnan marginaalin vaikutus kokonaiskustannuksiin on merkittävä. Tässä tilanteessa perusmaksun osuus kokonaiskustannuksista pienenee entisestään, ja marginaalin vertailu on erittäin tärkeää. On suositeltavaa kilpailuttaa sähkösopimuksia ja neuvotella marginaaleista sähköyhtiöiden kanssa.

Pörssisähkön marginaaleissa on eroja, joten on hyödyllistä kilpailuttaa eri tarjouksia. Sopimusten kilpailuttaminen auttaa löytämään halvimman ja parhaiten kotitalouteesi sopivan vaihtoehdon. Kilpailutuksen voit tehdä helposti kehittämällämme ilmaisella työkalulla! Täytä työkaluun postinumerosi ja arvio vuotuisesta sähkönkulutuksesta, niin löydät useita vaihtoehtoja hinta-arvioineen. Näin voit valita juuri sinulle parhaimman sopimuksen.

Kilpailutus on turvallista ja nopeaa

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen on helppo ja turvallinen tapa etsiä tapoja säästää sähkölaskussa. Tämä prosessi antaa sinulle vapauden tutustua eri tarjouksiin ilman sitoutumista mihinkään sopimukseen. Kun löydät itsellesi sopivan tarjouksen, voit solmia sopimuksen valitsemasi yhtiön nettisivuilla. Sopimuksen tekemiseen tarvitset henkilökohtaiset tietosi, kuten nimesi, yhteystietosi ja henkilötunnuksesi. Valitset myös, milloin sopimus alkaa, joka lain mukaan on aikaisintaan 14 päivää sopimuksen teosta.

Jos sinulla on jo voimassa oleva määräaikainen sähkösopimus, uusi sopimus astuu voimaan edellisen päätyttyä. Voit silti tehdä uuden sopimuksen jo etukäteen, jolloin se käynnistyy automaattisesti vanhan sopimuksen päättyessä, varmistaen sähkön saannin keskeytyksettä.

Kun olet tehnyt uuden sopimuksen, saat siitä vahvistuksen sähköpostiisi. On tärkeää tarkistaa sopimuksen ehdot huolellisesti ja säilyttää se vertailun ja tarkastelun vuoksi myöhempää käyttöä varten.