Sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa Suomessa. Sähkönsiirtoyhtiö on aina sama firma tietyllä alueella, ja siihen et voi vaikuttaa.
Sähkösopimuksen voit tehdä minkä tahansa suomalaisen sähköfirman kautta. Mutta sähköä kuljettava taho on aina ennalta määrätty.
Tässä kattava opas sähkölaskun ymmärtämiseen.
Näin sähkölaskusi määräytyy
Sähkölasku on merkittävä menoerä monissa suomalaisissa kotitalouksissa. Sen ymmärtäminen ja hallinta ovat tärkeitä asioita jokaiselle kuluttajalle.
Sähkölasku koostuu useista eri osista: sähkönmyynnistä, sähkönsiirrosta sekä veroista, jotka sisältävät sekä sähköveron että arvonlisäveron.
On tärkeää ymmärtää, että vaikka sähkön hinnan voi kilpailuttaa, sähkönsiirron osalta tämä ei ole mahdollista, koska jokaisella alueella toimii vain yksi jakeluverkkoyhtiö.
Jos haluat löytää listan kaikista suomalaisista jakeluyhtiöistä, voit skrollata tämän artikkelin loppuun.
Aluekohtaiset jakeluyhtiöt
Suomessa sähkönsiirron kilpailuttaminen ei ole mahdollista.
Jokaisella alueella on oma jakeluverkkoyhtiönsä, joka hallinnoi alueen sähkölinjoja ja -kaapeleita.
Nämä yhtiöt ovat monopoliasemassa, eikä niiden infrastruktuuria voi käyttää muut yhtiöt.
Alla oleva kuva kertoo miten sähkö toimitetaan kotiisi.
Sähköä myyvät yhtiöt, kuten vaikkapa Oomi tai Väre siis toimii vain välikätenä. Oikeasti sähkö tulee aina samaa valtion verkkoa pitkin kotiisi—riippumatta sähköyhtiöstäsi.
(Toki on niitäkin sähköfirmoja, jotka sekä jakelevat että tuottavat sähköä, kuten Helen).
Tässä vielä kuva siitä, miten raha liikkuu sähköverkoissa:
Kun ostat sähköä, sähköyhtiösi ostaa sen tuotantolaitoksilta. Lisäksi joudut aina maksamaan siirtomaksun, joka tosiaan menee aina samalle firmalle (alueesta riippuen).
Sähkönsiirron hinta
Sähkönsiirron hinta määräytyy jakeluverkkoyhtiön perusteella ja vaihtelee alueittain.
Vaikka tämän osuuden hintaa ei voi kilpailuttaa, Energiavirasto valvoo hinnoittelua. Sähkönsiirron hinta sisältää verkon rakentamisen, ylläpidon, kehittämisen ja muut kuluerät.
Et siis koskaan joudu maksamaan “kohtuutonta” siirtohintaa, vaan hinta on tarkoin kontrolloitu takaamaan sähkön perustarpeen jokaiselle suomalaiselle.
Sähkönsiirto on kallista
Suomessa sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Silti monesti sähkön siirtäminen voi maksaa paljon enemmän kuin itse kuluttaminen.
Tarkastellaan kerrostaloyksiön sähkölaskua vuodelta 2023 Järvi-Suomessa:
Kuten kuvasta näkee, sähkön kulutushinta on vain 5-10€:n luokkaa, mutta siirtohintojen takia sähkölasku on lähes 50€/kk.
Toki monesti tilanne ei ole ihan näin hirveä.
Tässä toinen esimerkki, jossa tarkastellaan Keravan Energian jakelualueella olevan sähkölämmitteisen omakotitalon sähkölaskua:
Kuten tästä kuvasta näkee, siirron perusmaksu ei käytännössä nosta siirtohintaa kulutuksen suuruuden takia.
Lisäksi energian siirtomaksukin on hillitty. Suurin osa sähkölaskusta koostuu siis “sitä mistä kuuluukin maksaa”, eli sähkön kulutuksesta.
Sähkön kilpailuttaminen
Vaikka sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa, sähkön hinnan voi.
Sähkönmyyntiä tarjoavia yhtiöitä on useita, ja kilpailuttamalla voi löytää edullisemman tarjouksen.
Sähkönmyyjän vaihtaminen ei vaikuta sähkönsiirtohintaan, joten se on riskitön tapa säästää.
Parhaat sähkösopimukset löydät esimerkiksi tästä.
Yhteenveto
Sähkön kilpailuttaminen ja oman kulutuksen hallinta ovat avainasemassa, kun halutaan säästää sähkölaskun kuluissa. Vaikka sähkönsiirtoon et pysty vaikuttaa, sähköenergian osalta kuluttajalla on valinnanvaraa, jota kannattaa hyödyntää taloudellisten säästöjen saavuttamiseksi.