Nodesk

Sähkösopimuksen peruminen – Nämä kannattaa tietää

Sähkösopimuksen voi aina perua, mutta määräaikaisen sopimuksen perumisesta seuraa yleensä sopimussakko. Tässä tiivistetyt pelisäännöt sähkösopimusten irtisanomiseen:

Jatka lukemista, alempaa löydät hyödyllisiä lisätietoja näistä kaikista aiheista!

Jos kuitenkin satut olemaan halvempaa sähkösopimusta vailla, kannattaa vilkaista vertailupalvelussamme tarjolla olevat sopimukset:

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Miten puran toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen?

Niinkuin jo aiemmin mainitsin, toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi purkaa milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Purkamisen voi hoitaa muutamalla eri tavalla, ja eri sähköyhtiöillä voi olla eri käytäntöjä. Tässä 3 tavallisinta tapaa purkaa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus:

  • Uuden sähkösopimuksen solmiminen. Kun solmit uuden sähkösopimuksen, vanha sähkönmyyjäsi saa automaattisesti ilmoituksen myyjänvaihdosta sähköverkkoyhtiöltä, eikä erillistä irtisanomista näinollen tarvitse tehdä.
  • Asiakaspalveluun ilmoittaminen. Soita tai ole muuten yhteydessä sähkön myyjäsi asiakaspalveluun ja ilmoita sopimuksen perumisesta.
  • Muutosta ilmoittaminen sähköyhtiölle. Muuttaessa sähkösopimus purkautuu, ellet erikseen sovi sen jatkosta. Muista ilmoittaa muutosta ajoissa sähköyhtiöllesi.

Purkaminen voi onnistua myös sähköyhtiön verkkopalvelussa / mobiilisovelluksessa, jos heiltä sellainen löytyy.

Määräaikaisen sähkösopimuksen purkaminen

Määräaikainen sähkösopimus päättyy automaattisesti määräajan umpeutuessa. Tällöin sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi, ellet solmi uutta sopimusta. Tässä vaiheessa purkaminen tapahtuu onnistuu ylemmässä kappaleessa mainituin keinoin.

Jos määräaikaisen sopimuksen kesto on yli 2 vuotta, sen voi purkaa kahden vuoden jälkeen samaan tapaan kuin toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen.

Kaikki sähkösopimukset ovat asuntokohtaisia, joten jopa määräaikaiset sähkösopimukset purkautuvat muutettaessa, ellet erikseen sovi toisin sähkönmyyntiyhtiön kanssa. Muista kuitenkin ilmoittaa muutosta ja sopimuksen purkautumisesta sähköyhtiöllesi.

Kohtuuton sopimus

2023 kuluttajalautakunta on myös päättänyt, että kohtuuttoman määräaikaisen sähkösopimuksen voi irtisanoa ilman sopimussakkoja. Sopimus katsotaan kohtuuttomaksi, jos se on muihin markkinoilla oleviin sopimuksiin verrattuna huomattavasti kalliimpi.

Eräässä tapauksessa kuluttajalautakunta linjasi esimerkiksi, että määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus on kohtuuton, jos sopimuksen hinta 60% kalliimpi kuin vastaavien sopimusten keskihinta, ja samalla kuluttajan vuosittainen sähkölasku on yli 600€ suurempi kuin samainen keskihinta.

Tämä on reaktio vuoden 2022 sähkön hintojen myrskyisyydestä seuranneille, etenkin vuoden loppupuolella solmituille todella kalliille sähkösopimuksille. Jotkut kuluttajat nimittäin joutuivat todella ikävään tilanteeseen, kun he solmivat pitkäkestoisen määräaikaisen sähkösopimuksen todella kalliiseen hintaan. Myöhemmin, sähkön hintojen laskettua, he ovat joutuneet maksamaan moninkertaista hintaa sähköistään markkinoilla oleviin sopimuksiin verrattuna.

Määräaikaisen sopimuksen purkaminen yksipuolisesti

Kuluttaja voi kyllä purkaa määräaikaisen sähkösopimuksen myös yksipuolisesti. Tällöin kuluttaja joutuu todennäköisesti maksamaan sopimussakkoa.

Melko yleinen käytäntö sähköyhtiöillä on, että sopimussakon suuruus on jäljellä olevan sopimusajan umpeutumiseen asti kuuluvat perusmaksut, kulutusennusteen mukaisesti arvioidut energiamaksut sekä mahdollisten lisäpalveluiden kulut. Tosaalta esimerkiksi Kokkolan Energia:lla sopimusakko on 2021-2022 tehdyille sopimuksille vain 20 % tästä summasta (kuitenkin vähintään 50€).

Jos haluat purkaa määräaikaisen sähkösopimuksen, kannattaa etsiä tietoa sopimussakon suuruudesta sähkösopimuksestasi ja/tai kysellä siitä sähkönmyyntiyhtiöltäsi. Sitten voit arvioida sen kohtuullisuutta ja päättää haluatko sopimussakosta huolimatta purkaa sopimuksen. Jos sopimussakko vaikuttaa mielestäsi kohtuuttoman suurelta, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi kuluttajalautakuntaan tai asianajajaan.

Tämän linkin takaa löydät esimerkin tapauksesta, jossa kiinteähintainen määräaikainen sähkösopimus saatiin vaihdettua halvempaan kesken sopimuskauden lakimiehen avulla. Kuluttaja otti lakimieheen yhteyttä, koska sopimussakko vaikutti kohtuuttoman suurelta.

Alle 14 vuorokauden sisällä tehdyn sopimuksen voi perua

Kuluttaja-asiakkailla on oikeus perua sähkönmyyntisopimus, joka on solmittu alle 14 vuorokautta sitten. Purkamisen voi käytännössä hoitaa olemalla yhteydessä sähkön toimittajan asiakaspalveluun.

Monien sähkön vähittäismyyjien nettisivuilta löytyy myös ilmoitusluontoinen peruutuslomake, jolla sopimuksen peruminen on helppoa näissä tapauksissa. Kokeile vaikka googlata “[sähköyhtiön nimi] sopimuksen peruminen”.

Puhelimessa sovitun sopimuksen purkaminen

Vuoden 2023 alusta alkaen puhelinmyynnissä edellytetään kirjallista vahvistusta sähkösopimuksen syntymiseksi. Näin ollen kuluttaja voi peruuttaa puhelinmyyjän kanssa sovitun sopimuksen niin kauan, kunnes kuluttaja allekirjoittaa kirjallisen sopimuksen.

Tähän sääntöön on tosin myös poikkeus. Jos kuluttaja on itse soittanut myyjälle, tai jättänyt soittopyynnön, niin tällöin kirjallista sopimusta ei tarvita.

Yleisesti ottaen vinkkini puhelimen välityksellä solmittuun sopimukseen on tarkistaa sopimuksen kirjallinen vahvistus tarkasti ja verrata sitä nykyiseen sopimukseesi. Puhelimessa sopimuksen yksityiskohtia voi olla hankala sopia selkeästi, ja lisäksi puhelinmyyjien tiedetään lisänneen sopimuksiin lisäpalveluita joita asiakas ei halua, kasvattaen sopimuksen hintaa.

Puhelinmyyjät myös saattavat luvata nykyistä sopimustasi halvempaa sopimusta tietämättä edes nykyisen sopimuksesi hintaa. Hintoja kannattaa siis vertailla tarkasti ja ajatuksella. Suosittelenkin vertailemaan ja tekemään sähkösopimuksia netissä:

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Sähkösopimusten puhelinmyynnistä voit lukea lisää tämän linkin takaa.