Oletko muuttamassa lähiaikoina? Tai onko vielä voimassa oleva määräaikainen sähkösopimuksesi päättymässä pian? Tällöin saattaa mietityttää, voisitko solmia uuden sähkösopimuksen jo ennakkoon.
Molemmissa näissä tapauksissa se onnistuu, ja itseasiassa jopa kannattaa tehdä!
Uusi sähkösopimus kannattaa solmia vähintään 2 viikkoa ennen vanhan sopimuksen päättymistä tai muuttoa, sillä sähkönmyyjän vaihtamisen käytännön toteutukseen kuluu 14 vuorokautta (välillä pidempäänkin).
Tämä 2 viikkoa on kuitenkin suositeltu minimiaika, ja ei ole yhtään huono idea solmia uusi sopimus jo vaikka kuukautta etukäteen.
Sähkösopimusta vaihtaessa / hankkiessa sopimuksia kannattaa aina vertailla. Se onnistuu esimerkiksi kätevällä hintavertailutyökalullamme sekunneissa! Syötä vain arvio vuosikulutuksestasi, ja klikkaa “Vertaile sähkösopimuksia”!
Miten solmin sähkösopimuksen ennakkoon?
… eli miten sopimuksen ennakkoon solmiminen käytännössä tapahtuu?
Helpoiten se onnistuu solmimalla sopimus netissä. Netissä sähkösopimuksen solmiminen tapahtuu täyttämällä pyydetyt tiedot tilauslomakkeelle, ja tunnistautumalla vahvasti (esim. pankkitunnuksilla). Eri sähköyhtiöiden tilauslomakkeella on useimmiten kohta nimeltä “Sopimuksen voimaanastumispäivämäärä”, “Toivottu aloituspäivämäärä”, “Haluaisin sopimuksen alkavan”, tai jokin muu vastaava kenttä. Kirjoita / valitse tähän kenttään haluamasi alkamispäivämäärä. Näin yksinkertaista se on.
Sähkösopimuksen voi kyllä sopia myös puhelimitse, ja tällöin voit sanoa asiakaspalvelijalle haluamasi aloitusajankohdan sähkösopimukselle (ja hän saattaa sitä kysyäkkin). Suosittelen kuitenkin aina solmimaan sopimukst netissä. Tällöin vältyt puhelimessa sanottujen tietojen virheellisyydeltä, ja ehkä vielä tärkeämmin vältyt siltä, että myyjä lisää sopimukseesi palveluita joita et halunnut, ja kasvattaa näin sähkölaskusi suuruutta.
Kuinka aikaisin uuden sähkösopimuksen voi solmia?
Se riippuu sähköyhtiöstä, mutta useimmiten sähkösopimuksen voi solmia 3 kuukautta ennakkoon. Kirjoitushetkellä esimerkiksi Hehku Energia, Nordic Green Energy, Fortum ja Keravan Energia mahdollistavat uuden sähkösopimuksen solmimisen korkeintaan 3 kuukautta ennen toivottua alkamisajankohtaa. Jotkin sähköyhtiöt saattavat mahdollistaa sopimuksen solmimisen jopa vuoden etukäteen.
Entä milloin sopimuksen voi irtisanoa?
Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voit irtisanoa milloin tahansa 14 vuorokauden irtisanomisajalla. Jos markkinoilta löytyy nykyistä toistaiseksi voimassa olevaa sopimustasi halvempi sopimus, kannattaa nykyinen sopimus irtisanoa ja solmia uusi halvempi sopimus.
Jos sinulla sen sijaan on määräaikainen sopimus, et todennäköisesti voi perua sitä, vaikka markkinoilta löytyisikin halvempi vaihtoehto. Tässä tapauksessa ei auta kuin odottaa, että sopimuskausi päättyy. Poikkeuksena tähän on muutto, jolloin määräaikaisen sopimuksenkin voi peruuttaa.
Jos et muuten tiedä, milloin sähkösopimuksesi päättyy etkä löydä sopimustietoja, kannattaa vilkaista Fingridin Datahub palvelu. Palveluun kirjaudutaan Suomi.fi palvelun kautta vahvalla tunnistautumisella. Datahubista löydät paljon sähköön liittyviä tietojasi, kuten voimassa olevat sähkösopimuksesi sekä käyttöpaikan tiedot ja kulutuksen.