Nodesk

Ole tarkkana sähkön perusmaksujen kanssa!

Sähkösopimuksissa on usein kohtuuttoman korkea perusmaksu.

Esimerkiksi jos asut kerrostaloyksiössä ja sähkösi perusosa maksaa 5€/kk, maksat todennäköisesti vuodessa enemmän perusmaksuja kuin itse kulutuksesta.

Toisaalta, korkean kulutuksen kotitalouksissa korkea perusmaksu voi olla hyvä, sillä sen ansiosta kulutushinta on pieni.

Tässä lyhyt opas oikeanlaisen sähkösopimuksen valintaan mitä perusmaksuun tulee.

Matala kulutus? Ota pieni perusmaksu

Matalan kulutuksen kotitalouksissa joissa sähkölasku on vain satasen tai parin sadan luokkaa vuodessa kannattaa suosia sähkösopimusta pienellä perusmaksulla.

Tämä siksi, että perusmaksu on vain “turha lisä” sähkösopimuksessa, ja maksat sen aina käytit sitten sähköä tai et.

Jos kulutuksesi on pieni, on täysin mahdollista, että maksat perusmaksustasi enemmän kuin itse sähköstä. Tämä pätee monesti kaukolämmitettyihin kerrostaloihin, etenkin yksiöihin ja kaksioihin.

Matalakulutuksisen kodin sähkölasku on vain murto-osa koko laskusta korkean perusmaksun takia

Esimerkki

Kallen 25-neliöisen yksiön vuotuinen sähkönkulutus 1000 kWh.

Kallen sähkösopimus on seuraavanlainen:

  • Kulutushinta: 8 snt/kWh
  • Perusmaksu: 5€/kk

Tällöin Kallen sähkönkulutusmaksu on 80€ vuodessa, ja siihen tulee 60€ perusmaksu päälle. Yhteensä hintaa tulee 140€ vuodessa.

Eli perusmaksuosa on lähes yhtä suuri kuin itse kulutuksen.

Nyt otetaan naapurin Liisa esimerkkiin mukaan. Liisan niin ikään 25-neliöisen yksiön kulutus on 1000 kWh vuodessa. Mutta Liisan sähkösopimus on seuraavanlainen:

  • Kulutushinta: 10 snt/kWh
  • Perusmaksu: 1€/kk

Kulutushinta on siis selvästi korkeampi kuin Kallella. Mutta perusmaksu on puolestaan pieni.

Liisan vuotuinen sähkönkulutus on 100€ kulutusosaltaan ja 12€ perusmaksultaan. Tämä tekee 112€, eli huomattavasti vähemmän kuin Kallen 140€.

Tässä näkyy selvästi se, kuinka matalan kulutuksen kotitalouksissa perusmaksu kannattaa pitää alhaalla, vaikka kulutushinta olisi korkea.

Korkea kulutus? Ota suuri perusmaksu

Korkean kulutuksen kotitalouksissa kannattaa puolestaan hankkia sähkö, jossa on mahdollisimman pieni kulutusmaksu vaikka sen takia perusmaksu olisi korkea.

Tämä siksi, että kulutusosa on paljon merkittävämpi kun kulutus on korkeampi. Esimerkiksi jos sähkölasku on 1000€:n luokkaa, perusmaksu on vain muutaman prosentin koko potista, ja tällöin kulutusosan hinta on ratkaisevassa roolissa sähkölaskun loppuhinnassa.

Otetaan aiemman kohdan esimerkki, mutta suurennetaan nyt asumuksia.

Esimerkki

Kallen 250-neliöisen huvilan vuotuinen sähkönkulutus 20 000 kWh.

Kallen sähkösopimus on seuraavanlainen:

  • Kulutushinta: 8 snt/kWh
  • Perusmaksu: 5€/kk

Tällöin Kallen sähkönkulutusmaksu on 1600€ vuodessa, ja siihen tulee 60€ perusmaksu päälle. Yhteensä hintaa tulee 1660€ vuodessa.

Tässä näkee, että perusmaksuosa on häviävän pieni kulutusosaan verrattuna.

Nyt otetaan viereisen talon Liisa laskelmiin mukaan. Liisan niin ikään 250-neliöisen omakotihuvilan kulutus on 20 000 kWh vuodessa. Mutta Liisan sähkösopimus on seuraavanlainen:

  • Kulutushinta: 10 snt/kWh
  • Perusmaksu: 1€/kk

Kulutushinta on korkeampi kuin Kallella, mutta perusmaksu on pieni.

Liisan vuotuinen sähkönkulutus on 2000€ kulutusosaltaan ja 12€ perusmaksultaan. Tämä tekee 2012€, eli huomattavasti enemmän kuin Kallen sähkölasku, joka on 1660€.

Vaikka sopimukset olivat identtiset aiemman esimerkin kanssa, nyt Kallen sähkö on huomattavasti Liisan sähköä halvempi, koska kulutus on korkea, ja perusmaksuosalla ei ole enää juurikaan merkitystä näin suurissa summissa.

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Lue myös

Opi kaikki sähkösopimuksista