Nodesk

Pörssisähköllä saunominen melkein 100€? | 5.1.2024

Pörssisähkön hinnan nousu yli kahden euron hintaan kilowattitunnilta perjantaina 5.1.2024 on poikkeuksellinen hintapiikki, joka heijastaa monimutkaista energia-alan tilannetta vaikuttaen kuluttajiin ja yrityksiin. Suurena osatekijänä on mm. korkealle kohonnut ja pitkään jatkunut pakkanen, joka lisää sähkölämmityksen tarvetta.

Tästä voit seurata sähkön hintaa reaaliajassa:

Sähkön hinta nyt:
11,30 snt/kWh

Korkeat sähkön hinnat ovat seurausta useista tekijöistä, kuten kasvaneesta kysynnästä, tarjonnan rajoituksista ja kansainvälisistä energiamarkkinoista. Perjantain hinta on harvinaisen korkea, ja kipuaa peräti 235,1 senttiin kilowattitunnilta. Se viestii voimakkaasta markkinareaktiosta ja tarjonnan tiukkuudesta. Päivän keskihinnan ollessa yli euron, on selvää, että tämä vaikuttaa sekä yksittäisten kuluttajien että suurten teollisuuden toimijoiden talouteen.

Kun sähkön hinta on 2,35 €/kWh, kodinkoneiden ja sähkölaitteiden käyttökustannukset nousevat merkittävästi. Tässä on laskelmat joidenkin yleisten sähkölaitteiden kustannuksista tässä hintatilanteessa:

  • Astianpesukone: Yhden käyttökerran kustannus on luokkaa 2,10 €.
  • Televisio (LED): Neljän tunnin käytön kustannus on noin 1,00 €.
  • Pelitietokone: Viiden tunnin käytön kustannus on lähes 6,00 €.
  • Uuni: Yhden käyttökerran kustannus on noin 2,80 €.
  • Kahvinkeitin: Kahden käyttökerran kustannus on suurin piirtein 0,50 €.
  • Pyykkikone: Yhden käyttökerran kustannus on 2,40 € hujakoilla.

Erityisen huomionarvoista on, että suuren sähkösaunan lämmittäminen ja siellä parin kolmen tunnin saunominen voi maksaa jopa 75 € tällä korkealla sähkön hinnalla. Tämä korostaa, kuinka merkittävästi sähkön hinnan nousu vaikuttaa päivittäisiin toimintoihimme ja talouteemme.

Kantaverkkoyhtiö Fingridin pyyntö sähkön säästämisestä korostaa tilanteen vakavuutta. He kehottavat säästämään sähköä erityisesti aamun ja illan korkeimpien kulutustuntien aikana. Tämä ei ainoastaan auta hillitsemään sähkön kustannuksia, vaan myös varmistaa sähköverkon vakauden.

Tällaiset hintapiikit saattavat herättää keskustelua uusiutuvan energian ja energiavarmuuden merkityksestä. Ne voivat myös nopeuttaa siirtymistä kohti kestävämpiä energiamuotoja ja energiankulutuksen tehostamista.

Kuluttajille korkeat sähköhinnat tarkoittavat tarvetta tehostaa energiankäyttöään ja etsiä tapoja pienentää sähkölaskujaan. Tämä voi tarkoittaa investointeja energiatehokkuuteen tai käyttäytymismuutoksia, kuten sähkölaitteiden käyttöä hinnan ollessa alhaisempi.

Myös halvempi sähkösopimus voi avittaa näissä tilanteissa. Siirry vertailemaan sopimuksia tästä.

Perjantain poikkeukselliset sähkön hinnat heijastavat laajempaa energia-alan haastetta. Ne korostavat tarvetta kestävämpään ja monipuolisempaan energiapolitiikkaan, joka kykenee vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin.