Nodesk

Pörssisähkön varttihinta tuo lisämahdollisuuksia säästämiseen

Pörssisähkön hinnalle tehdään piakkoin suuri muutos, jossa tuntihinnan sijaan sähköllä on varttihinta.

Klassisesti pörssisähkön hintahan on tuntikohtainen, kuten alla olevassa esimerkkikuvassa:

Pörssisähkön tuntihinta

Mutta pian tehtävien muutosten ansiosta pörssisähkölle tulee varttihinta, eli hinta vaihtuu neljä kertaa tunnissa—15 minuutin välein.

Pörssisähkön varttihinta

Tämä muutos ei suoraan vaikuta kuluttajiin ja tehdään pääosin energiantuotannon muutosten ja käytännönjärjestelyiden takia.

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Miksi varttihinnat?

Energiasektorilla tapahtuu merkittäviä muutoksia, kun uusiutuvan energian tuotanto lisääntyy ja samanaikaisesti vähenee perinteisen, säädettävissä olevan energiantuotannon määrä.

On siis tarpeen päivittää sähkömarkkinoiden toimintamallia, jotta voidaan varmistaa energiantuotannon ja -kulutuksen tasapaino markkinahintojen ohjauksella.

Tavoitteena on saavuttaa energia- ja ilmastotavoitteet kustannustehokkaasti, samalla kun turvataan sähkön kohtuuhintainen saanti.

Vastatakseen näihin haasteisiin Suomessa ja koko Euroopassa siirrytään lyhyempiin taseselvityskausiin ja kohti reaaliaikaisempia sähkömarkkinoita. Toisin sanoen, pörssisähköllä on pian varttihinta perinteisen tuntihinnan sijaan!

Fingrid, Suomen kantaverkkoyhtiö, työskentelee aktiivisesti varttikohtaisen taseselvityksen käyttöönotossa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Tavoitteena on varmistaa, että siirtyminen tapahtuu mahdollisimman sujuvasti ja kustannustehokkaasti, ottaen huomioon sekä yhteiskunnan että toimialan tarpeet.

Fingrid osallistuu myös Pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöiden yhteiseen Nordic Balancing Model (NBM) -projektiin, jossa kehitetään yhteispohjoismaisia ratkaisuja sähkömarkkinoiden haasteisiin.

Lue lisää: Fingrid ja varttitase

Vaikutus kotitalouksiin

Pörssisähkön varttihintamuutos keskittyy aluksi sähkön tukkumarkkinoihin. Toki tulevaisuudessa myös kotitaloudet saattavat pystyä hankkimaan pörssisähköä näiden uusien, lyhyempien hinnoittelujaksojen mukaisesti.

Fingridin, Suomen kantaverkkoyhtiön, markkinaratkaisut-yksikön johtaja Maarit Uusitalo mainitisi, että Euroopan sähkön päivämarkkinat siirtyvät käyttämään 15 minuutin jaksoja ensi vuoden (2025) alusta.

Tämän jälkeen sähkön hinta asetetaan 15 minuutin välein tulevalle päivälle Nord Poolissa, mikä on Pohjoismaiden sähköpörssi. Näihin päivittäisiin spot-hintoihin perustuvat myös suomalaisten kuluttajien maksamat pörssisähkön hinnat.

Tällöin periaatteessa on mahdollista, että jo 2025 vuoden alussa kotitalouksiin on saatavilla varttisähköjä perinteisen tuntipohjaisen pörssisähkön sijaan. Ainakin periaatteessa!

Voiko varttisähköllä säästää enemmän?

Jos varttisähkön tuomat muutokset jättää huomiotta, se ei tule vaikuttamaan sähkölaskun hintaan negatiivisesti.

Ainoa mitä varttisähkö tuo tullessaan on lisätarkkuutta hinnoitteluun ja mahdollisuuden tehdä tarkempia optimointeja.

Esimerkiksi jos ennen sähkö kävi 50 snt/kWh:ssa kokonaisen tunnin ajan, nyt hinta voi käydä esimerkiks 15 minuuttia 100 kWh:ssa ja pudota sieltä takaisin alas nopeammin. Tällöin ei tarvitse pitää sähköjä koko tuntia pois päältä, vaan vartti riittää.

Kyse on siis enemmänkin “hifistelystä” sähkönkäytön kanssa, ja todellisuudessa vaikutus kuluttajiin ei tule olemaan suurta.

Miten varttihinnat vaikuttavat sähkön hintoihin?

Siirtyminen varttihintoihin sähkömarkkinoilla johtuu pääasiassa tuuli- ja aurinkoenergian tuotannon lisääntymisestä, mikä tekee sähköntuotannosta aiempaa epävakaisempaa.

Tämä muutos mahdollistaa markkinoiden toiminnan tehokkaammin, kun kaupankäyntijaksot lyhenevät tunnista 15 minuuttiin.

Tämä uudistus ei vaikuta pörssisähkön hintojen nousuun tai laskuun, mutta se voi vähentää sähkönmyyntiyhtiöiden riskejä. Tämä puolestaan mahdollistaa yritysten tarkan sovittamisen kuluttajille myydyn ja ostetun sähkön määrän välillä, mikä puolestaan voi johtaa tehokkuuden paranemiseen ja edullisempiin hintoihin kuluttajille.

Muutoksen odotetaan myös tasaavan pörssisähkön hintojen vaihtelua.

Pörssisähkön rajua vaihtelua

Esimerkiksi, kun aikaisemmin sähkön hinta on saattanut vaihdella merkittävästi tunnin sisällä, uusi järjestelmä mahdollistaa hintojen muutoksen tapahtuvan pienemmissä erissä, mikä tekee hintavaihtelusta loivempaa ja ennakoitavampaa.

Sähkömittarit menevät uusiksi

Varttihinnoittelu tuo mukanaan uusia vaatimuksia kiinteistöjen energiamittauksiin, sillä sähkönkulutusta on tulevaisuudessa mahdollista seurata 15 minuutin tarkkuudella. Jotkut kotitaloudet ovat jo siirtyneet tarkempaan mittausjärjestelmään, ja kaikkien on määrä olla mukana tässä varttimittausjärjestelmässä vuoteen 2028 mennessä.

Monien kotitalouksien sähkömittarit alkavat olla elinkaarensa päätöksessä tämän vuosikymmenen aikana, ja uusien mittareiden on pystyttävä mittaamaan sähkönkulutusta 15 minuutin välein. Mittareiden vaihtoaikataulu riippuu kunkin alueen jakeluverkkoyhtiöstä, ja jotkut yhtiöt ovat jo aloittaneet vaihtoprosessin. Kuluttajat voivat halutessaan nopeuttaa mittarin vaihtoa maksamalla erillisen maksun.

On myös mahdollista, että osa sähkömittareista voidaan päivittää etäohjelmoinnin avulla tukemaan varttimittausta ilman, että mittaria tarvitsee vaihtaa fyysisesti.

Energiateollisuuden arvion mukaan suuri osa sähkömittareista vaihdetaan vuosikymmenen puolivälissä, erityisesti vuosina 2026 ja 2027, jolloin useat kotitaloudet siirtyvät käyttämään tätä tarkempaa mittausjärjestelmää.

Lue myös

Parhaat pörssisähkösopimukset

Miten sähkönsiirto toimii?