Jos sinua mietityttää, että millaiseen käyttöön riittää vaikkapa 5Gt, 8Gt, 10Gt, 15Gt tai 20Gt mobiilidataa kuukaudessa, tulit oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa käsittelen yleisimpien puhelimen/tabletin tai vastaavan laitteen netinkäyttösovelluksia, sekä niiden datankulutusta.
Sisältö:
- Mobiilidatalaskuri
- Mitä tarkoittaa rajaton netti ja datakatto? Ja mikä ihmeen Gt?
- Mihin eri määrät dataa riittävät?
- Selvitä oma datan käyttösi
- Datankäyttövaroitus ja -raja
Ihan alkuun haluan kuitenkin sanoa, että suuri osa Suomessa nykyään tarjolla olevista puhelinliittymistä sisältää rajattoman määrän dataa. Halvimmat näistä liittymistä ovat suunnilleen saman hintaisia, kuin datakatolla varustetut liittymät, jolloin datakatollisen liittymän valinnalla ei todennäköisesti saavuta kovin merkittäviä säästöjä.
Ulkomailla datankäyttö sen sijaan nousee tärkeämmäksi kysymykseksi, sillä Pohjoismaita ja Baltiaa lukuunottamatta Suomalaiset operaattorit eivät tarjoa rajatonta nettiä ulkomailla. EU- ja ETA maissa liittymiin sisältyy yleensä rajallinen määrä dataa (eli datakatto), mutta kauemmas matkatessa maksat yksittäisistä Gigoista ja Megoista erikseen.
Lähtökohtaisesti suosittelen rajattomalla datalla varustettuja liittymiä kaikille hiemankaan enemmän nettiä käyttäville. Tällöin vältyt yllätyslaskuilta datakaton ylittyessä. Saat myös yleisesti mielenrauhaa, kun datakattoa ei tarvitse lainkaan miettiä.
Jos kuitenkin tiedät, että käytät nettiä vain hyvin vähän, ja haluat maksimoida säästöt, niin esimerkiksi kirjoitushetkellä tarjolla oleva Moi Mobiilin Moi Rento 4G liittymä voi olla hyvä vaihtoehto.
Vertaile tämän linkin takaa vain vähän nettä käyttäville erinomaisesti sopivia liittymiä! Täältä voit sen sijaan vertailla enemmän nettiä käyttäville sopivia liittymiä.
Mobiilidatalaskuri
Tällä laskurilla voit arvioida, kuinka paljon suurin piirtein tarvitset mobiilidataa.
Kuinka paljon mobiilidataa käytät?
Merkkaa alle paljonko käytät mobiilinettiä keskimäärin päivässä eri asioihin. Arvioimme valintojesi perusteella tarvitsemasi kuukausittaisen mobiilidatan määrän.
Mitä tarkoittaa rajaton netti ja datakatto? Ja mikä ihmeen Gt?
Puhelinliittymien kontekstissa rajaton netti tarkoittaa yksinkertaisesti liittymää, jolla saat käyttää eli vastaanottaa ja lähettää rajattoman määrän dataa. Datan käytön määrä ei siis vaikuta puhelinlaskuusi. Toisin sanottuna rajaton netti puhelinliittymässä tarkoittaa, ettei liittymässä ole datakattoa.
Tällaisella liittymällä voit siis surffata netissä, pelata ja ladata pelejä, katsoa suoratoistopalveluita tai vaikka tehdä etätöitä niin paljon kuin sielu sietää. Eikä sinun tarvitse miettiä tästä aiheutuvaa laskua.
Huomionarvoista on, että rajaton netti ei siis tarkoita sellaista nettiä, jonka nopeutta ei ole rajoitettu. Vain datan määrä on rajaton.
Datakatollinen liittymä sen sijaan on sellainen, jossa liittymän hintaan sisältyy vain rajallinen määrä dataa. Datakatto itsessään on liittymään sisältyvän datan määrä. Tällaisen liittymän omistajan kannattaa huolehtia, ettei datakatto ylity, sillä tyypillisesti datakaton ylittävästä datan käytöstä joutuu maksamaan verrattain korkeaa hintaa.
Gigatavu, joka lyhennetään Gt, on sen sijaan datan määrän yksikkö, jolla mitataan datakaton ja datankäytön suuruutta. Toinen samaan tarkoitukseen sopiva tuhat kertaa pienempi yksikkö on megatavu, joka lyhennetään Mt. 1 Gt = 1000 Mt, megatavu merkitsee miljoonaa tavua, ja tavu sen sijaan on tiedon yksikkö, jolla voi esittää esimerkiksi yhden kirjaimen tai numeron. Molempia yksiköitä käytetään tässä artikkelissa alempana tutkailemaan mihin erilaiset datakatot riittävät. Lisätietoa näistä yksiköistä voit lukea täältä.
Mihin eri määrät dataa riittävät?
Laskuri arvioi kuukausittaista datan kulutusta seuraavien tietojen perusteella:
Sovellus | Käytetty data tunnissa (arvio) |
---|---|
Netin selailu | 100 Mt/h |
Sosiaalisen median sovellusten käyttö | 200 Mt/h |
Musiikin suoratoisto (esim. Spotify) | 75 Mt/h |
Navigointi (esim. Google Maps) | 40 Mt/h |
Online pelien pelaaminen | 100 Mt/h |
HD videon suoratoisto (esim. Netflix) | 2 Gt/h |
Sähköpostin käyttö | 33,3 Mt/h |
Omaa käyttöä kannattaa arvioida laskurilla, ja vielä tarkemman arvion voit laskea itse käyttäen yllä olevan taulukon arvoja. Tässä kuitenkin joitakin esimerkki datamäääriä, ja arvioita/esimerkkejä millaiseen käyttöön ne riittävät:
Mihin riittää 5 Gigatavua?
Viidellä gigatavulla kuukaudessa voisit esimerkiksi (samassa paketissa):
- Selailla nettiä 30 minuuttia päivässä
- Kuunnella musiikkia tunnin päivässä
- Käyttää Google Mapsia 30 minuuuttia päivässä
- Käyttää sähköpostia 30 minuuttia päivässä
Vaihtoehtoisesti voit katsoa suunnilleen yhden elokuvan Netflixistä HD laadulla, tai pelata online videopelejä noin tunnin päivässä.
Tämä määrä riittää siis käytännössä vain hyvin niukkaan netin käyttöön.
Mihin riittää 10 Gigatavua?
Nyt kun datamäärä on tuplattu, voidaan nettiäkin käyttää jo hieman vapaammin. 10 gigatavulla kuukaudessa voit esimerkiksi (samassa paketissa):
- Lukea uutiset päivittäin (30 minuuttia netin selailua)
- Tarkistaa kavereiden päivitykset sosiaalisesta mediasta (30 minuuttia päivässä)
- Kuunnella Spotifyta 2 tuntia päivässä
- Käyttää Google Mapsia 15 minuuttia päivässä
- Lukea sähköpostit päivittäin (30 minuuttia päivässä)
Toisaalta vaihtoehtoisesti voisit katsoa kaksi tai kolme elokuvaa Netflixistä, tai kuunnella musiikkia 4 tuntia päivässä.
10 gigatavua voi siis riittää melko tavalliseen netin käyttöön, jos et halua katsella leffoja tai sarjoja Netflixistä tai videoita YouTubesta.
Mihin riittää 20 Gigatavua?
Tuplataanpa datan määrä taas 20 Gigatavuun. Tässä vaiheessa suosittelisin jo oikeastaan rajattoman netin hankkimista. Toisaalta ulkomaille EU ja ETA maihin on liittymissä tämän suuruisia ja suurempiakin datapaketteja tarjolla. Tällä datan määrällä onnistuu jo melkein kaikki netissä, poislukien edelleen videon suoratoisto.
20 gigatavulla kuukaudessa voisit esimerkiksi (samassa paketissa):
- Lukea uutiset, tai tehdä vastaavaa netin selailua 30 minuuttia päivässä
- Käyttää sosiaalista mediaa tunnin päivässä
- Kuunnella musiikkia 2 tuntia päivässä
- Käyttää Google Mapsia (tai muuta navigointisovellusta) 30 minuuttia päivässä
- Pelata Online pelejä 2 tuntia päivässä
- Käyttää sähköpostia tunnin päivässä
Vaihtoehtoisesti voisit katsoa Netflixistä suunnilleen yhden elokuvan viikossa, tai pelaamisen sijaan kuunnella musiikkia 2 tuntia enemmän ja selata nettiä 30 minuuttia enemmän päivässä.
Selvitä datan käytön määräsi
Suomessa mobiilidataa käytetään paljon. Traficomin mukaan vuonna 2021 Suomen mobiiliverkoissa dataa siirtyi peräti 56 Gt kuukaudessa jokaista Suomen asukasta kohden.
Sinun käyttösi riippu kuitenkin käytännössä käyttötavoistasi ja -tottumuksistasi. Parhaan arvion todellisesta käytöstäsi saat useimmiten aiemman käyttösi perusteella. Se selviää puhelimesi asetuksista, sillä älypuhelimet seuraavat kokonaisdatankäyttöä, ja yleensä jopa sovelluskohtaista datankäyttöä. Voit siis selvittää, mihin appiin on dataa kulunut ja kuinka paljon.
Se, että mistä nämä tiedot löytyvät riippuu puhelimen mallista ja käyttöjärjestelmästä. Suuntaa kuitenkin puhelimen asetuksiin, ja etsi sieltä Verkon ja Internetin tai Mobiilidatan asetukset, ja niiden alta datankäyttö. Jos asetuksista löytyy hakuominaisuus, voit kokeilla oikean paikan löytämistä kirjoittamalla siihen vaikkapa “data”, “datan käyttö” tai “mobiilidata” tms. Kun löydät oikean paikan, voit tarkastella datankäyttöäsi yksityiskohtaisesti.
Voit asettaa datankäyttövaroituksen ja -rajan
Puhelimissa on myös yleensä mahdollista asettaa datankäyttövaroituksia ja -rajoja. Näitä kannattaa hyödyntää aina, kun sinulla on käytössä datakatollinen liittymä (tai olet ulkomailla).
Nämä asetukset löytyvät todennäköisesti puhelimen asetuksista hyvin läheltä edellisessä kappaleessa mainittua mobiilidatan määrää.