Yleissähkö on yleisin sähkösopimustyyppi. Yleissähkössä sähkön hinta pysyy samana. Et siis joudu seuraamaan pörssisähkön tunneittain vaihtelevaa hintaa. Yleissähkö suojaa pörssisähkön hintapiikeiltä.
Mutta miten löydät parhaan yleissähkösopimuksen? Entä mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla?
Lue eteenpäin ja löydät vastauksen näihin ja muihin polttaviin kysymyksiin.
Yleissähkön vertailu
Sopivin yleissähkösopimus löytyy sähkösopimusten vertailusovelluksen kautta. Voit avata ilmaisen vertailijan tästä.
Valitse vain “Määräaikaiset sopimukset” valikosta ja syötä tietosi niin saat parhaat yleissähkösopimukset esiin sekunneissa.
Koska sähköyhtiöiden hinnastot ja tarjoukset vaihtelevat markkinatilanteen mukaan, hintaerot eri yhtiöiden välillä voivat olla merkittäviä, jopa kymmeniä prosentteja.
Säästöjen maksimoimiseksi on suositeltavaa vertailla ja kilpailuttaa yleissähkösopimuksia säännöllisesti, koska edullisin vaihtoehto voi muuttua ajan myötä.
Kun kilpailutat sähkön, tee seuraavat toimenpiteet parhaan diilin löytämiseksi:
- Arvioi ensin oma sähkönkulutuksesi. Voit myös selvittää tämän aiempia laskuja katsomalla. Tämä auttaa päättelemään, tulisiko keskittyä perusmaksun vai käyttöhinnan minimoimiseen.
- Vertaile sähkösopimuksia niiden kWh-hintojen ja perusmaksujen suhteen. Huomioi myös mahdolliset tarjoukset, kuten perusmaksuttomat jaksot, jotka voivat tuoda merkittäviä säästöjä erityisesti pienkulutuksen talouksiin.
- Mieti sähkön tuotantotapaa. Joissakin sopimuksissa tarjotaan vakiona hiilidioksidipäästötöntä sähköä, kun taas toisissa voit valita uusiutuvan energian vaihtoehdon.
Kun olet löytänyt sopivan yleissähkösopimuksen, voit tehdä sopimuksen suoraan valitsemasi sähköyhtiön kanssa. Jos tarvitset sähkön nopeasti käyttöön, voit hyödyntää pikakytkentäpalvelua.
Sähkönmyyjän vaihdossa uusi sopimus astuu yleensä voimaan automaattisesti muutamassa viikossa.
Yleissähkö = kiinteä hintainen sähkö
Yleissähkö viittaa sähkösopimuksen tyyppiin, jossa sähkön hinta on yhtenäinen ja sama riippumatta käytön ajankohdasta.
Yleissähkösopimukset voivat olla joko määräaikaisia, jolloin hinta pysyy samana koko sopimuskauden, tai toistaiseksi voimassa olevia, joissa hintaa voidaan muuttaa markkinatilanteen mukaan.
Tässä havainnollistava esimerkki toistaiseksi voimassa olevan yleissähkön hinnan muutoksista. Sininen viiva on kiinteän sähkön hinta joka vaihtuu punaisen pörssisähkön hinnan jatkuviin muutoksiin sopeutuen.
Yleissähkö on siis eräässä mielessä arvioitu keskihinta pörssisähkölle. Jos pörssisähkö ei ole tuttu termi, kannattaa lukaista tämä postaus.
Jos pörssisähkö on kalliimpaa, on yleissähkö halvempaa kuluttajalle. Tässä kuva, joka auttaa havainnollistamaan tilannetta.
Ja jos pörssisähkön hinta tulee alas, on yleissähkö kalliimpaa.
Tämän näkee alla olevasta kuvaajasta, jossa oikealle mentäessä pörssihinta tippuu, mutta kiinteä yleissähkö jää verrattain korkealle.
Tämä on hyvä ottaa huomioon sähkösopimusta tehdessä. Pörssisähkö on yleissähköstä seuraavaksi yleisin sähkösopimustyyppi, mutta se vaatii aktiivista sähkön hinnan seurantaa.
Kalle kaupunkilainen
Kalle asuu kaukolämmitetyssä kerrostaloyksiössä, jossa hän kuitenkin tekee lisälämmitystä sähköpatterilla kylmimpinä aikoina. Hänellä on kiinteä sähkösopimus, jossa:
- Kiinteä tuntihinta on 10 snt/kWh
- Perusmaksu on 5€/kk
Kallella kuluu sähköä eniten talvisin ja vähiten kesäisin. Lisäksi Kalle on matkoilla koko Heinäkuun, jolloin kaikki sähkölaitteet ovat suljettuina ja kulutus on lähes nollassa. Tässä Kallen kuukausittainen sähkönkulutus ja jokaista kuukautta vastaava sähkölaskun hinta:
Kuvaajasta näkee kaksi tärkeää kiinteään sähköön liittyvää seikkaa:
1. Sähkölaskun suuruus on joka kuukausi eri. Tämä siksi, että kiinteässä sähkössä on kilowattituntikohtainen energiahinta. Mitä enemmän Kalle siis kuluttaa, sitä kalliimmaksi sähkölasku tulee. Älä siis anna sanan “kiinteä” hämätä, sillä kiinteys viittaa vain energiahintaan, ei itse sähkölaskun suuruuteen.
2. Vaikka sähköt olivat koko heinäkuun pois, sähkölasku oli silti 5€. Tämä siksi, että kiinteissä sähköissä on perusmaksu, joka laskutetaan joka kuukausi riippumatta siitä, paljon sähköä kuluu.
Kiinteässä sähkössä sähkön energiahinta on aina sama, mutta merkittäviäkin säästöjä voi tehdä olemalla kuluttamatta sähköä.
Yleissähkön hyvät puolet
Yleissähkösopimuksen hyvät puolet ovat sen selkeys ja ennustettavuus.
Hinnoittelu on suoraviivaista, sillä sähköllä on sama hinta riippumatta siitä, milloin sitä käytetään.
Tämän ansiosta ei ole tarvetta murehtia korkeammista hinnoista ruuhka-aikoina, ja tällaisia sopimuksia on saatavilla monilta tarjoajilta.
Yleissähkön huonot puolet
Yleissähkösopimuksen haittapuolia ovat mahdollisuuksien puute hyödyntää edullisempaa yösähköä ja se, että sähkön markkinahinnan mahdolliset laskut eivät välity heti kuluttajalle.
Lisäksi tämäntyyppinen sopimus ei kannusta kuluttajia siirtämään sähkönkulutustaan hiljaisempiin aikoihin, mikä voisi auttaa tasaamaan energiaverkon kuormitusta.
Viimeisimpänä, muttei tietysti vähäisempänä, yleissähkön hinta saattaa muuttua esimerkiksi kuukauden tai kahden välein. Jos pörssisähkön hinta on korkea, toistaiseksi voimassa olevat yleissähkötkin nousevat.
Mutta jos kyseessä on kiinteä yleissähkösopimus, on hinta aina sama, riippumatta sähkön “oikeasta” hinnasta. Tämä tuo valtavasti turvaa.
Hinnoittelu
Yleissähkösopimuksessa sähkön hinta pysyy samana, riippumatta siitä, milloin sähköä käytetään.
Laskutus koostuu kahdesta osasta: sähkön kWh-hinnasta ja perusmaksusta.
- Perusmaksu on kiinteä summa, joka laskutetaan kuukausittain ja on sama riippumatta sähkön kulutuksesta. Jos sopimuksessa ei ole perusmaksua, tätä maksua ei peritä lainkaan.
- Sähkön kulutus laskutetaan sen perusteella, kuinka monta kilowattituntia (kWh) sähköä on käytetty, ja tämän osan voit itse vaikuttaa omalla energiankäytölläsi. Kulutuksesi voit arvioida vaikkapa tästä.
Yleissähkösopimus on selkeä ja yksinkertainen hinnoittelultaan.
Suurikulutteisissa kohteissa on hyvä keskittyä löytämään edullisin mahdollinen yleissähkön kWh-hinta, kun taas pienemmissä asunnoissa, joissa sähkönkulutus on vähäisempää, pienempi perusmaksu voi tuoda suurimmat säästöt.
Toistaiseksi voimassa olevan yleissähkön hinta voi muuttua muutaman kuukauden välein, pörssisähkön juoksevaa keskihintaa mukaillen.
Vaihtoehtoja yleissähkölle
Yleissähkö on vain yksi monista sähkön hinnoittelumalleista. Mutta tämä on vain yksi sähkösopimustyyppi.
Tässä muutama muu sähkösopimustyyppi:
- Pörssisähkö: Tässä mallissa sähkön hinta määräytyy sähkömarkkinoiden tunneittaisen spot-hinnan perusteella. Tämä tarkoittaa, että sähkön hinta voi vaihdella suuresti eri aikoina.
- Pakettisähkö: Tässä hinnoittelumallissa kuluttaja ostaa tietyn määrän sähköä ennalta sovittuun hintaan. Tämä paketti voi olla esimerkiksi kuukausi- tai vuositasolla, ja kun paketin sisältämä sähkömäärä on käytetty, voi sähkön hinta muuttua.
- Yösähkö: Tässä sopimuksessa sähköllä on edullisempi hinta yöaikaan ja korkeampi päiväsaikaan. Tämä kannustaa käyttämään sähköä enemmän öisin, jolloin sähkön kysyntä ja hinta ovat yleensä matalammat.
- Kausisähkö: Tässä hinnoittelumallissa sähkö on kalliimpaa tiettyinä ajanjaksoina, kuten talvella, ja edullisempaa muina aikoina. Tämä kannustaa säästämään sähköä kalliimpina aikoina.
Jos haluat lukea tarkemmin muista sähkötyypeistä, kannattaa suoraan lukaista kattava oppaani kaikista sähkösopimuksista.
Kaikki nämä hinnoittelumallit tarjoavat erilaisia tapoja hallita sähkönkäyttöä ja kustannuksia, mutta ne eivät välttämättä sovellu kaikille käyttäjille samalla tavalla.
Yleissähkö on yksinkertainen ja ennustettava vaihtoehto, kun taas muut mallit voivat tarjota säästömahdollisuuksia tai joustavuutta tietyissä käyttötilanteissa.