Lukemalla tämän artikkelin sinulle selviää miten voit helposti ja nopeasti testata todellisen netin nopeutesi mobiililaitteella (kuten puhelimella tai tabletilla) tai tietokoneella.
Tässä artikkelissa käytän Ooklan Speedtest verkkosovellusta, sekä puhelinsovellusta netin nopeuden mittaamiseen. Se on internetin suosituin nopeuden testaus työkalu.
Tiedätkö muuten, mitä Mbit/s tai Mbps oikeasti tarkoittaa?
Huomioi nämä ennen testin ajoa:
On tärkeää muistaa, että mittauksen aikana kaikki yhteyttä kuormittavat ohjelmat ja lataukset, kuten suoratoistopalvelut sekä ohjelmistopäivitykset tulee sulkea. Nämä sovellukset kuluttavat suuria määriä dataa, mikä voi johtaa mittauksen tulosten vääristymiseen.
Mobiililla
Kun olet sisätiloissa, mobiiliverkon kuuluvuuteen vaikuttavat rakennuksen rakenteelliset ominaisuudet, minkä vuoksi parhaan kuuluvuuden saattaa saavuttaa usein ikkunan läheisyydessä. Voit kokeilla vertailun vuoksi, minkälainen yhteys on ulkotiloissa.
Jos mittaat mobiilireitittimen kautta jaettua yhteyttä ja reitittimeen on kytkettynä useita laitteita, on tärkeää varmistaa, etteivät nämä laitteet käytä verkkoyhteyttä mittauksen aikana.
Tietokoneella
On suositeltavaa, että yhdistät laitteesi suoraan reitittimeen käyttäen verkkokaapelia, koska wifi-yhteys ei välttämättä tarjoa tarkimpia mittausarvoja.
Mikäli reitittimeesi on kytketty useampia laitteita, kannattaa huolehtia siitä, että nämä laitteet eivät ole verkkoyhteydessä mittauksen aikana.
Testaa Netin Nopeus Puhelimella
…tai jollakin toisella mobiililaitteella, kuten tabletilla. Näin teet sen:
Etsi sovelluskaupasta (Androidilla Play Store ja iOS:illa App Store) Ooklan Speedtest sovellus ja lataa ja asenna se:
Avaa sovellus, ja ensimmäisellä kerralla täppäile tietosuojaselosteiden läpi (kannattaa ne tietysti lukaista ja huom. kaikkia sovelluksen pyytämiä asioita ei tarvitse hyväksyä):
Nyt ja tulevilla mittauskerroilla voit ajaa testin täppäämällä “GO”:
Pääset testin ajaksi seuraavaan näkymään:
Lopuksi näet tulokset:
Tästä tuloksesta näemme, että latausnopeuteni (download) oli 94,4 Mbps (megabittiä sekunnissa) ja lähetysnopeuteni (upload) 8,92 Mbps. Viiveeni sen sijaan oli 17 ms (millisekuntia) kun dataa ei liikkunut, 436 ms ladatessa, ja 771 ms lähettäessä.
Testaa Netin Nopeus Tietokoneella
Avaa selaimesi, ja mene osoitteeseen www.speedtest.net tästä linkistä. Vaihtoehtoisesti voit myös kirjoittaa Googleen “speedtest”, ja avata (todennäköisesti) ensimmäisen hakutuloksen, joka on “Speedtest by Ookla – The Global Broadband Speed Test”. Näin saavut seuraavanlaiseen näkymään:
Klikkaa tästä vain “GO”, ja anna sovelluksen suorittaa testi. Testin aikana näet jotakin seuraavanlaista:
Ja kun testi valmistuu, näet tulokset:
Tästä tuloksesta selviää, että latausnopeuteni (download) oli 82,19 Mbps (megabittiä sekunnissa) ja lähetysnopeuteni (upload) 4,68 Mbps. Viiveeni sen sijaan oli 24 ms (millisekuntia) kun dataa ei liikkunut, 74 ms ladatessa, ja 444 ms lähettäessä.
Hyvä tietää
Mitä ovat lähetys- ja latausnopeus?
Latausnopeus viittaa siihen, kuinka monta megabittiä sekunnissa voit ladata tietoa, kuten kuvia, videoita, tekstiä, tiedostoja ja ääntä palvelimelta laitteellesi. Toiminnot, kuten musiikin kuuntelu Spotifysta, suurten tiedostojen lataaminen tai videoiden suoratoisto Netflixissä, edellyttävät datan lataamista.
Lähetysnopeus viittaa siihen, kuinka nopeasti voit lähettää tietoa tietokoneeltasi toiselle laitteelle tai palvelimelle internetissä. Vaikka tiedon lataaminen on yleisempää kotikäytössä, jotkin verkkotoiminnot edellyttävät datan siirtymistä vastakkaiseen suuntaan. Sähköpostien lähettäminen, live-turnaustyyppisten videopelien pelaaminen ja videopuhelut Zoomissa vaativat nopeaa lähetysnopeutta, jotta voit lähettää tietoa toisen henkilön palvelimelle.
Mikä on PING eli viive tai latenssi?
Ping (latenssi tai viive on teknisesti oikeampi termi) tarkoittaa aikaa, jonka kuluu pienikokoisen tietoerän siirtämiseen laitteeltasi palvelimelle Internetissä ja takaisin laitteellesi. Viive mitataan millisekunteina (ms). Viive on erittäin tärkeä mittari online-peleissä, mutta myös tavallisessa Internet-selailussa viiveellä on huomattava vaikutus käyttäjäkokemukseen. Viiveeseen vaikuttaa kriittisesti sekä Internet-yhteytesi tekniikka että sen käyttöaste. Huomaa, että tässä viitataan kaksisuuntaiseen latenssiin (eli edestakaiseen viiveeseen), joka on olennainen arvo Internetin käytössä. Joskus puhutaan “yksisuuntaisista latensseista”, jotka huomioivat vain yhteysosan, mutteivät latausta.
Jos käytät fyysisesti hyvin kaukana olevia palvelimia, siirtoreitin pituudella on huomattava vaikutus viiveeseen (esimerkiksi noin 280 ms Japaniin). Nopeilla Internet-yhteyksillä viive voi olla alle 2 ms (valokuitu), kun taas hitaat Internet-yhteydet voivat kerrryttää viivettä yli 50 ms (UMTS-yhteys). Tyypillisesti viiveajat vaihtelevat 5-100 ms välillä.
Testaa monta kertaa
Testi kannattaa ajaa useita kertoja eri aikoina. Näin saat parhaan käsityksen netin todellisesta nopeudesta. Etenkin mobiiliverkon nopeus voi vaihdella huomattavastikin.
Eikö nopeus vastaa liittymäntarjoajan lupauksia?
Nettiliittymissä mainostetaan aina suurinta saavutettavissa olevaa nopeutta. Ei siis ole ihme, jos ihan tähän lukemaan ei päästä. Etenkin mobiililaitteilla sellaiset asiat kuten sijainti ja verkon kuormitus vaikuttavat huomattavasti todellisuudessa saavutettavaan nopeuteen.
Suosittelen vilkaisemaan eri teleoperaattorien kuuluvuuskarttoja, jos tuntuu ettei data liiku tarpeeksi nopeasti. Sieltä voi nimittäin löytyä syy. Samaisilta sivuilta löydät myös tietoa mahdollisista verkon häiriöistä.
Kuuluvuuskartat:
Jos taas käytät tietokoneen nettiä, niin suoraan kaapelista saat usein nopeamman yhteyden kuin WLAN:in välityksellä.
Myös muut käynnissä olevat sovellukset tai lataukset voivat haalia kaistaa itselleen. Sammuttamalla tällaiset sovellukset ja lataukset saat koko kaistan nopeustestin käyttöön, ja näet silloin todellisen nopeuden.
Joskus myös laitteiden uudelleenkäynnistys voi auttaa saavuttamaan korkeamman nopeuden.
Jos kuitenkaan näistä ei löydy selitystä hitaalle netille, niin kannattaa olla yhtedessä nettiyhteytesi palveluntarjoajaan. Jos todellinen nopeus on vain murto-osan mainostetusta, niin tällöin voi jokin olla pielessä.