Nodesk

Telia Liittymät, Tietoa, ja Kokemuksia

Telia Finland Oyj on suomalaisen telekommunikaation maamerkki, jonka juuret ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Vuonna 1998 perustettu yhtiö, joka tunnettiin aiemmin nimellä Sonera ja sitä ennen valtion Lennätinlaitoksena, on tänä päivänä yksi Suomen johtavista teleoperaattoreista. Telian tarina kertoo teknologisen kehityksen ja markkinoiden muutosten keskellä kasvaneesta yrityksestä, joka on muuntunut perinteisestä teleoperaattorista nykyaikaiseksi media- ja teknologiayritykseksi.

Täältä voit muuten myös lukea kattavan artikkelimme merkittävimmistä Suomessa toimivista teleoperaattoreista.

Tästä pääset Telian kotisivuille telia.fi.

Telian puhelinliittymät:

Tiedot päivitetty tammikuussa 2024. Ajankohtaiset tiedot löydät aina operaattorin sivuilta.

Hyvä tietää

Telian liittymien ominaisuuksiin lukeutuu mm. seuraavat:

Millainen on Telian kuuluvuus?

Telialla on erittäin laaja 4G-verkko, joka kattaa 99 % Suomen väestöstä. Tämän lisäksi heillä on omia verkkoja myös Pohjolassa ja Baltiassa. Telian 5G-verkko palvelee jo yli 4,3 miljoonaa ihmistä Suomessa, ja sen peittoalue laajenee jatkuvasti. Voit tarkastaa liittymäsi kuuluvuuden ja internetyhteyden nopeuden missä tahansa osoitteessa käyttämällä heidän kuuluvuuskarttaansa.

Täältä voit tarkastella Telian verkon kuuluvuutta tarkemmin.

Joustavuutta Liittymissä

Telian liittymät eivät sido sinua määräaikaisuuksiin. Vaikka jotkin liittymät tarjoavat hinnanalennuksia tietyksi ajaksi, kuten 12 tai 24 kuukautta, nämä alennukset eivät ole sidottuja määräaikaisiin sopimuksiin. Telia ilmoittaa asiakkailleen etukäteen, kun nämä hinnanalennukset ovat päättymässä.

Rajaton Nettikäyttö

Kaikissa Telian liittymissä on mahdollista käyttää rajatonta internetiä Suomessa ilman datakaton rajoituksia. Rajaton-liittymien käyttäjät voivat nauttia rajattomasta nettikäytöstä myös Pohjolassa ja Baltiassa.

Mobiilivarmenne Ilmaiseksi

Telian liittymät tarjoavat Mobiilivarmenteen ilman lisämaksua. Mobiilivarmenne toimii sähköisenä henkilötodistuksena ja on yhdistetty SIM-korttiin, mahdollistaen helpon ja turvallisen tunnistautumisen erilaisissa verkkopalveluissa, -kaupoissa ja -pankeissa.

EU-Roaming ja Kansainvälinen Käyttö

Telian liittymät sisältävät EU-roamingin, jolloin voit käyttää liittymääsi EU- ja ETA-maissa kotimaan hintaan. Rajaton-liittymien käyttäjät voivat surffata netissä ilman rajoituksia seitsemässä eri Pohjoismaassa ja Baltian maassa. Telia tarjoaa myös edullisempia netinkäyttömahdollisuuksia EU:n ulkopuolella.

Liittymäasiakkaan Edut

Telia tarjoaa puhelinliittymä-, kiinteän laajakaista- ja mobiilinetin käyttäjille monipuolisia etuja. Näihin kuuluvat muun muassa:

 • Viikoittain vaihtuvat laitetarjoukset
 • Pidennetty takuu puhelimille, tableteille, 4G-älykelloille ja 4G/5G-tietokoneille
 • Edut liittymistä
 • Etuja MTV Katsomo -suoratoistopalvelun tuotteista, kuten yhden kuukauden käyttö ilmaiseksi MTV Katsomo+ -palvelussa (jonka jälkeen 8,95 €/kk) ja alkaen 31,95 €/kk MTV Katsomo+ Urheilu -palvelussa.

Miten Telian liittymät pärjäävät hintavertailussa?

Telian liittymien hinnat ovat yleensä kilpailukykyisiä muiden operaattorien tarjouksiin verrattuna. Tarkempaa arviota varten sinun tulee arvioida käyttötarpeesi, ja vertailla kulloinkin tarjolla olevia tarjouksia.

Siirry tästä lukemaan kattavaa ja ajantasaista puhelinliittymien hintavertailumme!

Mitä kannattaa huomioida liittymää valitessa?

Puheluiden Merkitys

Kun valitset liittymää, mieti ensin, kuinka paljon aiot soittaa puheluita. Jos et käytä puhelinta paljoa soittamiseen, kannattaa harkita liittymää, jossa maksat puheluista vain käytön mukaan.

Puhutko paljon puhelimessa? Jos et, ei siitä kannata maksaakkaan.

Nettiyhteyden Nopeus ja Datan Määrä

Nettiyhteyden nopeus on tärkeä tekijä. Jos katsot paljon videoita tai sarjoja puhelimella, valitse nopeampi yhteys. Toisaalta, jos jaat puhelimesi netin kannettavalle tietokoneellesi, nopeampi netti on parempi vaihtoehto.

Paljon nettiä käyttäville, esimerkiksi videoiden katsomiseen suosittelen rajatonta nettiä. Harvemmin nettiä käyttävälle (vaikkapa verkkopankissa asiointiin ja satunnaisten WhatsApp viestien lähettelyyn) sen sijaan riittää rajallisempikin datakatto.

Kotiverkon Korvaaminen

Jos sinulla ei ole kotona kiinteää nettiyhteyttä, kannattaa sijoittaa parempaan mobiilidataan. Tämä on erityisen tärkeää, jos käytät puhelimen nettiä paljon kotona.

Ulkomaankäyttö

Ulkomailla käytettäessä monet suomalaiset liittymät tarjoavat samat hinnat kuin Suomessa, mutta datankäytön rajoitukset vaihtelevat. Jos matkustat usein, valitse liittymä, jossa on korkea dataraja.

Liittymän Päivittäminen

Liittymävalinta ei ole pysyvä. Voit aloittaa edullisemmalla liittymällä ja päivittää sen myöhemmin tarpeesi muuttuessa. Näin on erityisesti, jos liittymä on toistaiseksi voimassa oleva (määräaikaisen sijaan), niinkuin kaikki Telian liittymät ovat. Joustavuus on tärkeä tekijä, jotta voit säätää liittymääsi elämäntilanteesi mukaan.

Miten Telian liittymä käytännössä hankitaan?

Telian liittymän tilaaminen on suoraviivaista. Aloita valitsemalla haluamasi liittymätyyppi ja lisää se ostoskoriisi Telian sivuilla. On mahdollista tilata useampia liittymiä kerralla. Tilauksen tekemiseen vaaditaan vahva tunnistautuminen, joka onnistuu Mobiilivarmenteen tai pankkitunnusten avulla.

Voinko säilyttää vanhan numeron?

Tunnistautumisen jälkeen voit valita, haluatko säilyttää nykyisen puhelinnumerosi vai ottaa käyttöön uuden numeron. Jos päätät pitää nykyisen numerosi, sim-kortti, liittymän palvelut ja kuuluvuus vaihtuvat, mutta numerosi pysyy samana. Tiedot numeronsiirron ajankohdasta saat tekstiviestillä. Lisätietoa numeron siirtämisestä Telialle on saatavilla heidän verkkosivuillaan.

Lisäpalveluiden Valinta

Tilauksen yhteydessä voit valita liittymääsi erilaisia ilmaisia ja maksullisia lisäpalveluita.

SIM-Kortin Toimitus

Kun tilaus on lähetetty, saat uuden SIM-kortin postitse 1-2 arkipäivän kuluessa.

SIM-Kortin Käyttöönotto

SIM-kortti toimitetaan postitse kirjekuoressa. Kortti sisältää useita kokoja (Nano-, Micro- ja Mini-SIM), josta voit irrottaa puhelimeesi sopivan koon.

eSIM-vaihtoehto

Jos laitteesi tukee eSIM-teknologiaa, voit valita perinteisen fyysisen SIM-kortin sijaan sähköisen eSIM-version. eSIM ja sen käyttöönotto-ohjeet toimitetaan sinulle sähköpostitse.

Tietoa Teliasta

 • Perustettu: 1998 (alkuperäiset juuret vuodesta 1917)
 • Kotipaikka: Helsinki, Suomi
 • Toiminta-alue: Suomi
 • Toimiala: Telekommunikaatio
 • Henkilöstö: 2 916 (2016)
 • Emoyhtiö: Telia Company
 • Kotisivu: www.telia.fi
 • Operaattorityyppi: Verkko-operaattori

Historia ja Kehitys

Alun perin vuonna 1917 perustettu Lennätinlaitos oli Suomen telekommunikaation perusta. Vuosien saatossa yhtiö yhdistyi Postin kanssa ja koki useita muodonmuutoksia. Vuonna 1998 yhtiön nimeksi muuttui Sonera, ja se aloitti uuden aikakauden telekommunikaation alalla. Vuonna 2003 tapahtui merkittävä käännekohta, kun suomalainen Sonera ja ruotsalainen Telia yhdistyivät, muodostaen TeliaSoneran. Tämä yhdistyminen loi Pohjoismaiden ja Baltian suurimman tietoliikennealan yhtiön. Vuonna 2017 TeliaSonera Finland Oyj:stä tuli virallisesti Telia Finland Oyj, joka merkitsi uuden aikakauden alkua yhtiölle.

Palvelut ja Toiminta

Telia Finland on kasvanut nopeasti perinteisestä teleoperaattorista monipuoliseksi media- ja teknologiayritykseksi. Yhtiö on yksi Pohjoismaiden suurimmista TV-yhtiöistä ja yksi Suomen johtavista yrityksille ICT-palveluja tarjoavista yrityksistä. Telia on panostanut voimakkaasti 5G-verkon rakentamiseen, tehdessään yhteistyötä Nokian kanssa. Tämä ei ole vain teknologinen edistysaskel, vaan sillä on myös merkittävä rooli kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, kun yhteiskunta digitalisoituu yhä enemmän.

Telia tarjoaa myös kattavan valikoiman urheilu- ja viihdesisältöjä, aina Liigan jääkiekkopeleistä Formula 1 -kilpailuihin. Yhtiö on sitoutunut tarjoamaan asiakkailleen laadukkaita sisältöjä, jotka sujuvoittavat ja rikastuttavat heidän arkeaan. Telian investoinnit digitaalisen asiakaskokemuksen kehittämiseen heijastavat sen halua pysyä teknologian kehityksen eturintamassa.

Verkot ja Yhteydet

Telia on sitoutunut investoimaan verkkoihinsa jatkuvasti, varmistaakseen, että asiakkailla on käytössään turvalliset ja luotettavat yhteydet. Yhtiö on vahvasti mukana rakentamassa tulevaisuuden yhteyksiä, kuten 5G-verkkoa ja esineiden internetiä, jotka ovat osa neljättä teollista vallankumousta. Telian 5G-verkon rakentamisen päätös yhdessä Nokian kanssa korostaa sen sitoutumista kotimaiseen osaamiseen ja tietoturvaan.

ICT-Palvelut ja Tietoturva

Telia ei ole vain mobiili- ja internetpalvelujen tarjoaja; se on myös merkittävä toimija ICT-palvelujen alalla. Viime vuosina yhtiö on investoinut satoja miljoonia euroja ICT-osaamiseensa, rakentaen Euroopan tietoturvallisimman datakeskuksen Pitäjänmäelle. Telia korostaa jatkuvasti tietoturvan merkitystä kaikissa sen palveluissa ja tuotteissa, vastaten näin kasvavaan kyberturvallisuuden kysyntään.

Yhteiskuntavastuu ja Arvot

Telia korostaa yhteiskuntavastuutaan ja on omaksunut arvoikseen rohkeuden, välittämisen ja yksinkertaistamisen. Nämä arvot ohjaavat yhtiön päätöksentekoa ja toimintaa kaikilla tasoilla. Telia on sitoutunut kehittämään palveluita, jotka yksinkertaistavat elämää ja tukevat kestävää kehitystä.

Yhteenveto

Telia Finland Oyj on esimerkki siitä, miten pitkä historia ja jatkuva innovaatio voivat yhdistyä luomaan voimakkaan ja monipuolisen toimijan telekommunikaatioalalla. Sen kyky mukautua muuttuviin markkinoihin ja teknologioihin, samalla kun se säilyttää vahvan sitoutumisensa asiakkaisiinsa ja yhteiskuntaan, tekee siitä merkittävän toimijan niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Telia jatkaa edelleen kasvuaan ja kehittymistään, ollen esimerkki siitä, miten perinteinen teleoperaattori voi muuttua nykyaikaiseksi teknologia- ja mediayhtiöksi.

Asiakaskokemuksia Telian liittymistä:

Telia, yhtenä Suomen johtavista operaattoreista, kerää paljon huomiota. Keräsin asiakaskommentteja keskustelupalstoilta kuten Suomi24 ja Vauva.fi, ja kirjoitin tämän kappaleen niiden pohjalta.

Asiakkaiden Palaute

Monet asiakkaat kokevat Telian palvelut toimiviksi mutta eivät välttämättä merkittävästi erottuviksi kilpailijoista. Keskusteluissa toistuvat aiheet, kuten laajakaista- ja laskutusasiat sekä netin nopeus.

Positiiviset Kokemukset

Telia Dot -liittymä saa kiitosta erityisesti käyttäjiltä, joilla on pieni puhelu- ja viestintätarve ja jotka käyttävät kotona erillistä nettiä WiFin kautta. Tämä vaihtoehto nähdään rahan säästönä.

Asiakaspalvelu

Asiakaspalveluun yhteyttä ottaneet asiakkaat mainitsevat saaneensa nopeaa palvelua, vaikka asiakaspalvelijat pyrkivät herkästi myös kaupankäyntiin. Tämä trendi ei eroa muiden operaattoreiden käytännöistä.

Kritiikki

Kuitenkin, on myös huomautettu, että operaattorin hinnat saattavat olla korkeat ja että liittymänvaihtoruljanssi voi olla aikaa vievää ja turhauttavaa. Erityisesti asiakkaat ovat ilmaisseet pettymystään piilorahastukseen ja epäselvyyksiin laskutuksessa.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että Telian asiakkaat arvostavat sen luotettavuutta ja palvelun nopeutta, mutta kokevat haasteita hinnoittelussa. Asiakaskokemukset vaihtelevat, mutta usein niissä korostuvat samat aiheet kuin muidenkin operaattoreiden kohdalla.