Nodesk

Miten tarkastan puhelinliittymäni kuuluvuuden?

Puhelinliittymää hankittaessa yksi tärkeimmistä kysymyksistä on, että toimiiko se sinulle tärkeissä paikoissa, ja miten hyvin se siellä toimii. Näitä paikkoja voivat olla esimerkiksi koti, työpaikka, kesämökki, harrastuspaikat, tai mitkä tahansa muut paikat joissa vierailet usein.

Mutta miten vastaus tähän kysymykseen selviää? Lyhyt vastaus on, että sinun täytyy tarkastella mobiiliverkko-operaattorisi kuuluvuuskarttaa.

Suomessa toimii käytännössä kolme mobiiliverkko-operaattoria, jotka ovat:

Uudehko ja suosittu palveluoperaattori Moi Mobiili toimii DNA:n verkossa, ja siten Moi Mobiilin asiakkaiden tulee tarkastella DNA:n verkon kuuluvuutta.

Katsotaan alempana kaikkien näiden operaattorien kuuluvuuskarttoja. Voit suoraan hypätä oikeaan kohtaan yllä olevan listan linkeistä. Katsotaan kuitenkin ensin, mikä on kuuluvuuskartta:

Mikä on kuuluvuuskartta?

Yksinkertaisesti tiivistettynä, kuuluvuuskartta on verkko-operaattorin tarjoama palvelu, josta selviää erilaisten mobiiliverkkojen kuuluvuus eri alueilla. Tässä esimerkki Telian 5G verkosta pääkaupunkiseudun läheisyydestä tammikuussa 2024:

Telian 5G verkon kuuluvuus pääkaupunkiseudun läheisyydessä tammikuussa 2024. Tummempi vihreä merkitsee parempaa kuuluvuutta.

Palveluissa on tyypillisesti useita hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten:

  • Mahdollisuus näyttää eri mobiiliverkkotekniikoiden karttoja erikseen
  • Osoitehaku, jonka avulla voit tarkastella eri verkkojen kuuluvuutta tarkasti eri osoitteissa
  • Tietoa mobiiliverkkojen vioista ja häiriöistä
  • Tietoa mobiiliverkkojen muutostöistä (huollot, päivitykset, jne.)

Kun siis haluat selvittää, toimiiko jonkin operaattorin verkko haluamissasi paikoissa, sinun täytyy suunnata operaattorin kuuluvuuskarttaan, etsiä sieltä (mahdollisesti osoitehaulla) sinulle tärkeät paikat, ja katsoa miten hyvin eri verkot kuuluvat näissä paikoissa.

Hypätään sen pidemmittä puheitta operaattorien kuuluvuuskarttoihin:

Telia

Telialta löytyy kattava kuuluvuuskartta, josta voit tarkastella mobiilinetin kuuluvuutta teknologioiden mukaan. Voit tarkastella 2G, 3G, 4G ja 5G verkkoja erikseen tai samaan aikaan. Telialta löytyy myös osoitehaku:

Telian 5G ja 4G verkon kuuluvuus koko maassa tammikuussa 2024.

Voit myös erikseen tarkastella puhe ja viestiverkkojen, sekä IoT verkkojen kuuluvuutta teknologioiden mukaan.

Tämän lisäksi Telialta löytyy häiriökartta ja rakenteilla -kartta, jossa kerrotaan uusista rakenteilla olevista ja suunnitelluista mobiiliverkkojen tukiasemista. Tässä on esimerkin vuoksi kuva häiriökartasta:

Telian verkon häiriöt 24.1.2024.

Tästä pääset Telian ajantasaiseen kuuluvuuskarttaan. Sieltä löydät aina ajantasaisen tiedon Telian verkkojen kuuluvuudesta.

DNA (ja Moi Mobiili)

DNA:n ja samalla Moi Mobiilin kuuluvuuskartta sisältää hyvin samankaltaisia ominaisuuksia, kuin Teliankin. Voit siis erikseen tarkastella 2G, 3G, 4G, 5G, LTE-M, sekä NB-IoT verkkoja yhdessä tai erikseen. Myös DNA:n kuuluvuuskartasta löytyy osoitehaku:

DNA:n 5G verkon kuuluvuus tammikuussa 2024.

DNA:n häiriökartta löytyy samaisen sivun vasemmasta sivupalkista valitsemalla “Verkot ja häiriötilanteet” -> “Viat ja häiriöt” -> “Häiriökartta”. Voit siirtyä häiriökarttaan myös tästä linkistä.

Tästä pääset DNA:n ajantasaiseen kuuluvuuskarttaan. Sieltä löydät aina ajantasaisen tiedon DNA:n verkkojen kuuluvuudesta.

Elisa

Myös Elisan kuuluvuuskarttapalvelu on edellisten operaattorien kaltainen. Yhtenä erona on, että 3G verkkoa ei tästä palvelusta löydy. Sen sijaan voit tarkastella eri nopeuksisia 4G verkkoja. Myös tästä palvelusta löytyy osoitehaku:

Elisan 5G verkon ja 4G max 100M verkon kuuluvuus koko Suomessa tammikuussa 2024.

Klikkaamalla “Verkon parannustyöt” painiketta, näet missä Elisan verkkoja parannellaan:

Elisan verkon parannustyöt 24.1.2024.

Yksi ero Elisan kuuluvuuskarttapalvelussa on häiriökartan puute. Tietoa Elisan verkon häiriöistä löydät sen sijaan täältä.

Tästä pääset Elisan ajantasaiseen kuuluvuuskarttaan. Sieltä löydät aina ajantasaisen tiedon Elisan verkkojen kuuluvuudesta.

Miksei nopeus vastaa liittymässä mainostettua?

On itseasiassa melko harvinaista, että kännykällä saavutetaan liittymän mainostettu nopeus. Käytännössä saavutettavaan nopeuteen vaikuttavat monet tekijät, kuten:

  • Fyysiset esteet (seinät, ikkunat, mäet jne.) laitteen ja tukiaseman välissä
  • Etäisyys laitteen ja tukiaseman välillä
  • Verkon ruuhkaisuus
  • Päätelaitteen ominaisuudet
  • Käytössä olevan verkon tekniikka

Ei siis kannata ihmetellä, jos puhelimen netin nopeus on lähes aina reilusti mainostettua maksiminopeutta alhaisempi.

Jos et kuitenkaan koskaan pääse lähellekkään maksiminopeutta, vaikka kuuluvuuskartan mukaan nopean verkon pitäisi olla saatavilla, saattaa jokin olla vialla.

Ei kuulu, mikä neuvoksi?

Välillä puhelimen liittymässä mainostetusta huippunopeudesta huolimatta netti hidastelee tai puhelut pätkii. Mikä sitten neuvoksi?

Listaan tässä muutamia yleisimpiä neuvoja ja ratkaisuja ongelmiin, jotka voivat olla sinulle avuksi!

Jos ongelmana ovat fyysiset esteet laitteen ja tukiaseman välillä, voi paikan vaihtaminen avittaa! Mene puhelimen kanssa ikkunan lähelle ja ylempään kerrokseen, jos mahdollista. Jos tämä ei avita, voit kokeilla ulos menemistä ja jopa lähialueen korkeimman mäen huipulle kapuamista. Jälkimmäinen voi avittaa etenkin maaseudulla ja korvessa.

Löytyykö sijainnistasi WiFi? Jos mobiiliverkko pätkii, mutta tarjolla on myös WiFi yhteys, kannattaa ehdottomasti yhdistää sen kautta nettiin. Se saattaa hyvinkin ratkaista tökkivän netin ongelman.

Puhelin ja siten myös sen sovellukset, kuten suoratoistopalvelut, voivat hidastella myös muustakin syystä kuin hitaasta netistä. Etenkin vanhemmat puhelimet voivat hidastua, kun muisti alkaa tulla täyteen ja sovelluksia on kasaantunut ajan myötä hirveä läjä. Sulje kaikki sovellukset, joita et juuri tällä hetkellä käytä, ja poista turhat sovellukset ja tiedostot. Tämä voi nopeuttaa varsinkin vanhemman puhelimen toimintaa. Tällaisessa tilanteessa myös uudelleenkäynnistyksestä voi olla hyötyä.

Uudelleenkäynnistys voi muutoinkin joskus auttaa! Tällöin puhelin muodostaa yhteyden verkkoon uudelleen, jolloin on mahdollista saavuttaa parempi yhteys, jos aiemmin puhelimen ja tukiaseman välisessä kommunikaatiossa on tapahtunut jonkinlainen virhe.

Myös liittymän vaihdosta voi olla hyötyä, etenkin syrjäseuduilla. Tarkastele eri verkko-operaattorien kuuluvuuskarttoja, ja etsi sijainnissasi parhaiten toimiva. Voit myös kysellä ystäviltäsi ja naapureiltasi, millä operaattoreilla heillä on hyviä kokemuksia.