Nodesk

Vertaa Puhelinliittymät ja Löydä Halvin Eri Tilanteisiin [2024]

Olen koonnut tähän artikkeliin puhelinliittymäsuosituksia hinnan perusteella järjestettynä erilaisiin tilanteisiin ja käyttötarkoituksiin. Lukemalla artikkelin löydät hyödyllistä tietoa liittymän valintaan, sekä suosituksia erilaisita liittymätarjouksista.

Käsittelen artikkelissa seuraavat tilanteet ja käyttötarkokitukset (nämä ovat linkkejä, jotka scrollaavat sinut suoraan oikeaan kohtaan):

Liittymät paljon nettiä käyttäville

Paljon nettiä käyttävän kannattaa ehdottomasti hankkia rajaton liittymä, jossa ei ole datarajoituksia.

Mutta kuinka nopea? Käytännössä sanoinsin, että jo noin 100 Mbit/s nopeudella varustettu liittymä riittää lähestulkoon kaikille paljonkin nettiä käyttäville, kunhan tähän nopeuteen (tai edes puoleen siitä) päästään. Katso seuraavista linkeistä tarvittaessa lisätietoa:

100 Megainen netti riittää helposti nykypäivän paljon videosisältöä sisältävien sosiaalisten medioiden selailuun, videoiden ja suoratoistopalveluiden katseluun tai vaikka pelailuun. Jos 100 Mbit/s nopeuteen päästään, niin se riittää näihin jopa usealle käyttäjälle samaan aikaan, jos vaikka haluat jakaa nettiä puhelimestasi.

Tästä syystä suosittelen tähän paljon nettiä käyttävien kategoriaan kuuluville lähtökohtaisesti kunkin operaattorin hitainta (tai melkein hitainta, joiltakin löytyy 5-20 Mbit/s liittymiäkin) rajatonta liittymää (eli sellaista jossa ei ole datakattoa). Yleensä nämä liittymät ovat myös reilusti 100 Megaa nopeampia.

Jos kuitenkin tiedät, että sinnulle riittää 5-20 Mbit/s nopeudella varustettu netti, niin siirry alemmas katsomaan liittymiä, jotka sopivat vähemmän nettiä käyttäville.

Vaikken niitä lähtökohtaisesti suosittelekaan, listaan alempana myös nopeammat liittymät, jos ne sinua kiinnostavat. Voivathan ne erikoistapauksissa olla hyödyllisiäkin.

Hypätään sen pidemmittä puheitta suositusten kimppuun:

Halvimmat 5G liittymät

Nykyään suuri osa liittymistä, joita markkinoilta löytyy, on 5G liittymiä. 5G on uuden sukupolven (G tulee sanasta “generation”, eli suomeksi sukupolvi) mobiiliverkko, joka on nykyistä 4G verkkoa kehittyneempi.

5G:n etuja ja haittoja

5G:n etuihin 4G:hen verrattuna lukeutuu mm. korkeampi maksiminopeus (parhaimmillaan jopa 10-100 kertainen nopeus) ja pienempi viive. Etenkin pienempi viive on hyödyllinen esimerkiksi netin välityksellä pelattavien pelien pelailuun.

Suurempi nopeuskin voi avittaa suurien tiedostojen latauksissa, tai vauhdikasta tiedonsiirtoa vaativien sovellusten käytössä. Suurien tiedostojen lataus on kuitenkin suhteellisen harvinaista mobiililaitteilla, sillä esimerkiksi videoita, elokuvia ja tv-sarjoja katsotaan suoratoistona (jolloin koko videota ei siis tarvitse ladata kerralla kokonaan, vaan lataus suoritetaan pienissä osissa).

5G verkon kaistanleveys on myös suurempi, kuin 4G verkon, mikä käytännössä tarkoittaa parempaa yhteyttä ruuhkaisissa paikoissa, kuten konserteissa tai ruuhkaisissa kauppakeskuksissa.

5G verkot eivät ole vielä yhtä kattavia, kuin 4G verkot. Onneksi 5G liittymällä pystyt hyödyntämään myös 4G verkkoa, kun 5G:tä ei ole saatavilla. Toistaiseksi 5G liittymät ovat myös jonkin verran 4G liittymiä kalliimpia.

Katsotaanpa pidemmittä puheitta halvimpia saatavilla olevia 5G liittymiä:

Parhaat 4G liittymät

Onko 4G sitten jo täysin vanhentunut ja hyödytön teknologia, kerran 5G on jo täällä? Ei todellakaan. 4G verkollakin netin nopeus voi olla reilusti yli 100 Mbit/s, mikä riittää helposti moderneihin käyttötarkoituksiin, kuten videoiden, elokuvien tai tv-sarjojen katseluun suoratoistopalveluista, modernin sosiaalisen median selailuun, pelaamiseen, tai oikeastaan mihin vaan, mitä saatat haluta mobiililaitteellasi tehdä.

Tämän ansiosta fiksu kuluttaja voikin säästää pitkän pennin valitsemalla 5G liittymää edullisemman 4G liittymän!

Vaikka 5G liittymät yleistyvät koko ajan, 4G liittymiäkin löytyy vielä. Monissa niissä netin nopeus rajoitetaan melko hitaaksi.

Listaan tähän sen pidemmittä puheitta parhaita 4G liittymiä paljon nettiä käyttäville, joita markkinoilta vielä löytyy:

Liittymät vain vähän nettiä käyttäville

Jos käytät nettiä vain vähän, ei välttämättä kannata pulittaa ylimääräistä nopeasta mobiililaajakaistasta tai edes rajattomasta datasta.

Listaan tähän hyviä liittymävaihtoehtoja tarkan markan kuluttajille, jotka eivät käytä nettiä kovinkaan paljon:

Listan loppupään liittymiä en oikeastaan suosittele, sillä ylempää löytyy mielestäni paljon parempia vaihtoehtoja. Lisäsin ne tähän kuitenkin kattavan eri operaattorien vertailun vuoksi. Mielestäni tässä kategoriassa parhaat vaihtoehdot ovat Moi Rento 4G, joku 5 Mbit/s liittymistä, tai Telia Dot 4G Rajaton, riippuen hieman käyttötarpeista.

Halvimmat kaiken kaikkiaan (vain vähän puhelinta käyttäville)

Etkö puhu tai viestittele paljoa, etkä myöskään surffaile netissä juurikaan? Siinä tapauksessa kannattaa hankkia mahdollisimman edullinen liittymä, jossa maksat viesteistä ja puheluista käytön mukaan. Rajallinen datamääräkään ei haittaa, jos mobiilinettiä ei juurikaan käytä.

Huom! Globetelin liittymät on suunniteltu puheluihin sekä viestien lähettämiseen, ja mobiilidata on kallista ja/tai hidasta. Suosittelen näitä liittymiä vain, jos et käytä mobiilinettiä käytännössä lainkaan (tällöinkin kannattaa valita jokin Globetelin datapaketeista, sillä perus datamaksu on äärimmäisen kallis). Lue lisää Globetelin sivuilta.

Hiemankin nettiä käyttävälle suosittelen mielummin vaikka MOI Rento 4G:tä.

Hypätään pidemmittä puheitta edullisimpien liittymävaihtoehtojen kimppuun:

Parhaat liittymät perheille ja lapsille

Käytännössä kaikilta suurilta operaattoreilta löytyy hyvin lapsillekin sopivia liittymiä. Lapsille ja nuorille ensimmäisiksi liittymiksi sopivat hyvin rajattomalla datalla ja puheluilla varustellut liittymät, näin vältyt ikäviltä yllätyslaskuilta. Voit myös valita liittymän rajallisella määrällä dataa, mutta tällöin kannattaa astettaa katto datan käytölle.

Kuinka nopean netin sitten valitset tällaiseen liittymään? Itse arvioisin, että 20 Mbit/s nopeudella varustettu liittymä riittää hyvin lapsen tarpeisiin, mm. videoiden katseluun. Hitaampikin saattaa tosin riittää, mutta toisaalta ei pienestä lisänopeudestakaan haittaakaan ole.

Muuta huomioitavaa lapselle liittymää hankittaessa ovat esimerkiksi käyttörajoitukset, kuten estot palvelunumeroihin tai sovelluskaupan käyttöön. Esimerkiksi Moi Mobiililta löytyy oivallinen Mun Moi -sovellus liittymän hallintaan, data-aresteihin, maksunumeroiden estoon jne.

Lisäksi joiltakin operaattoreilta saat alennusta liittymäsopimusten keskittämisestä, tehden niistä erinomaisia vaihtoehtoja perheille, joissa on tarvetta useille liittymille.

Esimerkiksi Telian Dot liittymistä saat 10% keskittämisbonuksen, mikäli sinulla on vähintään kaksi Dot liittymää. Tämä keskittämisbonus vähennetään aina seuraavan kuukauden laskusta. Puhelinliittymien lisäksi tarjolla on myös Telia Dot laajakaistaliittymiä. Jos hyödynnät nämä kaikki, säästöjä voi kertyä mukavasti!

Telian Dot liittymät:

Elisaltakin voit pyytää koko perheen liittymille tarjouksen, mutta en osaa sanoa, millaisia tarjouksia he antavat.

Telialta, Elisalta ja DNA:lta löytyi kirjoitushetkellä myös hieman halvempia liittymiä lapsille uusiin numeroihin. Nämä kannatta ehdottomasti hyödyntää, jos harkitset samaisen liittymän hankintaa muutenkin.

Kaikenkaikkiaan suosittelisin lapsiperheille liittymien keskittämistä Telian Dot liittymiin. Näin voit saavuttaa merkittäviä säästöjä. Myös muiden operaattoreiden halvemman pään liittymät sopivat lapsille hyvin. Tässä muutama vaihtoehto:

Halvin IoT laitteille

Etsitkö halpaa liittymää IoT laitteelle, kuten valvontakameralle, riistakameralle, ilmalämpöpumppuun, tai lemmikin älypantaan? Tällaisiin laitteisiin on tarjolla omia liittymiä, jotka ovat huomattavasti edullisempia kuin tavalliset mobiililiittymät.

Edullisempi hinta johtuu siitä, että tällaisten laitteiden datan käyttö on tyypillisesti hyvin erilaista verrattuna vaikkapa datankäyttöön puhelimella. Tyypillisesti IoT laitteet eivät juurikaan lataile dataa netistä, vaan ennemminkin lähettävät sitä sinne. Yleensä tällä lähetykselläkään ei ole hirveä kiire, joten suhteellisen hidas nopeus riittää.

Tässä on IoT laitteille sopiviä liittymiä: