Nodesk

Mitä tarkoittaa puhelinliittymän rajaton netti?

Puhelinliittymien kontekstissa rajaton netti tarkoittaa sellaista liittymää, jota voi käyttää rajoituksetta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että liittymässä ei ole datakattoa. Voit siis surffailla netissä, käyttää suoratoistopalveluita, pelata pelejä taikka vaikka ladata tiedostoja niin paljon kuin sielu sietää!

Rajattomalla netillä ei tarvitse huolia päätä huimaavista yllätyslaskuista. Voit myös käyttää puhelinta mobiilitukiasemana ja jakaa siitä netin muihin laittesiin huoletta.

Suuri osa tarjolla olevista liittymistä on nykyään varustettu rajattomalla netillä. Valinnanvaraa on siis paljon.

Kenelle rajaton netti kannattaa?

Rajaton netti sopii erityisen hyvin paljon mobiilinettiä käyttäville. Se antaa mielenrauhaa, kun ei tarvitse miettiä milloin datakatto ylittyy.

Jos vaikkapa katselet videoita tai suoratoistopalveluita (tai käytät nettiä puhelimella muihinkin asioihin) useamman tunnin päivässä (mobiilidatayhteydellä, ei WiFi yhteydellä), suosittelen lämpimästi rajattoman netin sisältävää puhelinliittymää.

Puhelinliittymän rajaton netti sopii hyvin kodin netiksikin! Sen kautta voit striimata vaikka teräväpiirtokuvaa suoratoistopalveluista.

Rajattomalla netillä varustettu liittymä sopii myös jopa kodin netiksi. Voit nimittäin käyttää puhelinta mobiilitukiasemana, ja jakaa siitä netin muihinkin laitteisiin, kuten läppäriin, tablettiin tai telkkariin. Katso ohjeet sen tekemiseen täältä.

Sopiiko rajattomalla netillä varustettu puhelinliittymä, jos ei käytä paljoa nettiä?

… tai jos käyttää nettiä lähinnä WiFi:in yhdistettynä?

Kyllä sopii. Ja se voi jopa olla siinäkin tapauksessa ihan hyvä valinta.

Nykyään lähes kaikissa liittymissä onkin rajaton netti, eivätkä ne välttämättä ole juurikaan datakatolla varusteltuja liittymiä kalliimpia. Lisäksi rajaton netti antaa mielenrauhaa, sillä sinun ei tarvitse huolia datakaton ylittymisestä.

Jos kuitenkin tiedät, että et tarvitse nettiä kovinkaan paljoa, kannattaa vertailla rajattomalla netillä varustettuja, sekä datakatollisiä liittymiä. Tämän linkin takaa voit tarkastella vain vähän nettiä käyttäville soveltuvia liittymiä.

Toimiiko rajaton netti ulkomailla?

Joo ja ei. Riippuu missäpäin.

Lähes kaikki operattorit tarjoavat rajattoman netin sisältäviin liittymiinsä rajattoman netin myös muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tämä kuitenkin kannattaa tarkastaa liittymäsi ehdoista.

Lähdössä ulkomaille? Tarkasta liittymäsi datankäytön rajat ja hinnat kohdemaassasi.

Sen sijaan muissa EU maissa puhelinliittymissä on datankäyttöön yleensä erillinen datakatto, joka sinun tulee tarkastaa sopimuksesi ehdoista. Se on usein merkitty nimellä EU-roaming tai vastaava.

Muualla maailmalla kannattaa olla tarkkana netin käytön kanssa. Liittymiin ei yleensä sisälly data-roamingia EU:n ulkopuolella, ja hinnat ovat usein korkeat. Tarkasta aina datan hinnat ja tutustu roaming maksuihin kohdemassasi.

Euroopan ulkopuolella kannattaa siis suosia ilmaisia WiFi-verkkoja netin selailuun. Ne ovat nykyään melko yleisiä. Jos kuitenkin tarvitset mobiilidataa, niin harkitse paikanpäällä liittymän hankkimista.