Nodesk

Tienaa käyttämällä sähköä! Mitä ihmettä? Taikasana on kulutusvaikutus

Kulutusvaikutuksella tarkoitetaan tietyissä moderneissa sähkösopimuksissa käytössä olevaa menettelyä, jossa kulutuksen ajoittuminen vaikuttaa asiakkaan sähköstä maksamaan hintaan.

Kulutusvaikutus on sopimuksen kiinteään energiahintaan lisättävä hinta, joka voi olla joko positiivinen tai negatiivinen.

Kulutusvaikutus on negatiivinen, jos kulutus ajoittuu pääosin tunneille, jolloin sähkön pörssihinta on kuukauden keskiarvoa halvempaa. Tällöin asiakas siis maksaa sähköstään sopimuksen kiinteää energiahintaa vähemmän.

Laskuriesimerkki. Kulutusvaikutus voi teoriassa painua niin alas, että koko sähkölaskun loppusummasta tulee negatiivinen. Lisätietoa kulutusvaikutuksen laskemisesta ja kyseisen laskurin löydät tämän linkin takaa.

Kulutuksen ajoittuessa päinvastaisesti pääosin tunneille, jolloin sähkön pörssihinta on kuukauden keskiarvoa korkeampi, on kulutusvaikutus positiivinen. Tällöin asiakas maksaa sähköstään sopimuksen kiinteää energiahintaa enemmän.

⚡ VALITSE HALVIN SÄHKÖ

Vertaile Suomen halvimmat sähkösopimukset sekunneissa.

Miten kulutusvaikutus lasketaan?

Yksinkertaistetusti kulutusvaikutus lasketaan vähentämällä asiakkaan kuukauden kulutuksen toteutuneesta keskihinnasta (sähkön tunnittain vaihtuvilla pörssihinnoilla laskettuna) saman kuukauden pörssisähkön keskihinta.

Nämä kaksi ovat eri asioita, sillä tyypillisesti sähköä kulutetaan eri aikoina eri verran, ja sähkön hinta vaihtelee jatkuvasti. Voit lukea tarkemman selityksen kulutusvaikutuksen laskennasta tämän linkin takaa.

Huom! Kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus on eri asia kuin pörssisähkösopimus:

Pörssisähkösopimuksessa maksat sähköstäsi markkinoiden mukaisen tuntikohtaisen pörssihinnan, johon lisätään sähköyhtiön marginaali.

Kulutusvaikutuksellisessa hybridisopimuksessa sen sijaan maksat sähköstä kiinteän energiahinnan, johon lisätään kulutusvaikutus (kulutusvaikutukseen toki vaikuttaa sähkön pörssihinta, sekä kulutuksesi ajoitus suhteessa pörssihinnan vaihteluihin).

Lisäksi molemmissa sopimustyypeissä maksat tyypillisesti myös kiinteän kuukausimaksun.

Pörssisähkösopimuksen tapauksessa tästä seuraa esimerkiksi sellainen seikka, että sähkön pörssihinnan ollessa positiivinen, sähkölaskusi loppusumma kasvaa aina kun käytät sähköä. Kulutusvaikutuksellisella sopimuksella näin ei kuitenkaan välttämättä ole.

Kulutusvaikutus voi nimittäin teoriassa mennä enemmän miinukselle, kuin mitä sopimuksen kiinteä energiahinta on positiivinen! Tällöin sähköyhtiö siis maksaisi sinulle sähkön kulutuksesta!

Mutta miten tällaiseen tilanteeseen voisi päätyä?

Tarkastellaan asiaa esimerkin kautta. Valitaan tarkasteltavaksi ajanjaksoksi vaikkapa tammikuu 2024. Tuolloin sähkön keskimääräinen pörssihinta oli jokseenkin korkea, jolloin ilmiö on helpoimmin havaittavissa.

Kuvitellaan tilanne, jossa sinun olisi mahdollista käyttää suuri määrä sähköä aina halutessasi, ja toisaalta myös lopettaa sähkön käyttö hetkessä myös halutessasi. Esimerkissä käytän 520 kW sähkönkäyttökapasiteettia, mikä vastaa esimerkiksi noin viittäsataa sähköpatteria.

Arvaat jo etukäteen, että pörssisähkön keskihinta tulee olemaan tässä kuussa korkeahko. Tästä viestii mm. joulukuun hinta sekä sähkön futuurihinnat.

Sinulla on kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus, jonka olet onnistunut nappaamaan kohtuulliseen hintaan. Energiahintasi on 8 snt / kWh ja kiinteä kuukausimaksusi on 5€.

Tämän tilanteen pohjalta laadit suunnitelman ja käyt toimeen. Päätät kuluttaa sähköä täydellä kapasiteetilla aina, kun pörssisähkön hinta laskee alle 5 snt / kWh. Mitenhän tässä nyt sitten käy?

No oikein hyvin! Onnittelut! Sähkölaskusi loppusummaksi muodostui -3107,96€, vaikka kulutit peräti 127 050 kWh sähköä kuukauden aikana. Tämä vastaa noin kuuden sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta! Pörssisähkön hinnalla sama temppu olisi maksanut sinulle 3466,24€ huomioimattakaan sähköyhtiön marginaalia ja kuukausimaksua.

Tulokset on laskettu todellisilla tammikuun sähkön hinnoilla. Alla olevasta kuvasta näet nämä hinnat, sekä kulutuksen tällä strategialla:

Sähkön pörssihinta tammikuussa 2024 ja kuvitteellinen kulutus kulutusvaikutusta minimoivalla strategialla.

Vielä paremminhan tämä toimisi, jos kulutetulla sähköllä tekisi jotain hyödyllstä. Itsestäänselvä vaihtoehto olisi tietenkin sähkön varastointi ja myynti kalliimpina aikoina. Tämä vaatisi kuitenkin esim. pumppuvoimalaitosta taikka todella suurta akkuvarastoa. Sähkön kulutus sen sijaan on melko helppoa.

Toimisiko tämä oikeasti?

Todellisessa toteutuksessa on toki useita ongelmia. Kun huomioi sähkön siirtomaksut, on voitolle jo huomattavasti hankalampi jäädä. Vain kuukaudet, jolloin pörssisähkön hinta on keskimäärin korkealla ja vaihtelee paljon ovat potentiaalisia kuukausia tienata rahaa.

Myös esimerkissä käyttämäni 520 kW tehokapasiteetti on tavalliselle tallaajalle lähes saavuttamattomissa. Pienemmässä mittakaavassa tämä voisi silti onnistua.

Ongelmallista on myös se, että et voi ennustaa sähkön tulevaa hintaa kovin tarkasti. Tästä syystä et tiedä pörssisähkön keskihintaa etukäteen, ja joudut arvailemaan. Erilaisilla algoritmeillä voit varmasti optimoida tässä artikkelissa esitettyä strategiaa huomattavastikin, mutta jos kulutat sähköä liian kalliilla sähkön hinnalla, saatat hyvinkin jäädä tappille.

Sitten jää vielä se kysymys, että maksaisiko sähköyhtiö rahoja sinulle. Se varmaankin riippuu sopimuksesi yksityiskohdista. Kovin tyytyväisiä he tuskin olisivat.

Jos luit tänne asti, niin suosittelen ottamaan tästä opiksi sen, että kulutusvaikutuksellisella sähkösopimuksella voit kyllä oikeastikin vaikuttaa selvästi sähköstä maksamaasi hintaan, vaikket pääsisikään tienaamaan rahaa sähköä kuluttamalla.

Vaikka suurimmalla osalla tällaisen sopimuksen omaavista kulutusvaikutus jääkin lähelle nollaa, on kuitenkin mahdollista säästää selvää rahaa tekemällä alykkäitä päätöksiä sähkön käytön ajoituksen suhteen. Esimerkiksi sähköauton lataaminen yön halvimpien tuntien aikana on todella kannattavaa. Samalla toimit ekologisesti.