Hybridisähkösopimus, toiselta nimeltään kulutusvaikutuksellinen sähkösopimus on sähkösopimustyyppi, jonka hinnoittelu on ikäänkuin pörssisähkösopimuksen ja kiinteähintaisen sähkösopimuksen välimaasto.
Pörssisähkösopimuksessa sähköenergian hinta määräytyy Nord-Pool sähköpörssissä, ja tämän hinnan päälle lisätään sähköyhtiön spot-hinnan marginaali. Lue lisää pörssisähkösopimusten hinnan laskusta täältä.
Kiinteähintaisissa sähkösopimuksissa sen sijaan sähköenergian kilowattituntikohtainen hinta on aina vakio.
Hybridisähkösopimuksissa sähkön hinta sen sijaan muodostuu kolmesta osasta, jotka ovat:
- Kuukausittainen perusmaksu (€/kk)
- Sähköenergian kiinteä hintakomponentti, joka on sama kuukaudesta toiseen (snt/kWh)
- Sähköenergian kulutusvaikutus, joka vaihtelee kuukausittain kulutuksesi ajoituksesta riippuen (snt/kWh)
Tämä kulutusvaikutus voi olla joko positiivinen (eli sähkölaskua kasvattava) tai negatiivinen (eli sähkölaskua pienentävä). Käytännössä kulutusvaikutus vaihtelee useimmilla kulutusvaikutuksellisen sopimuksen omaavilla välillä -1,5 … + 3,7 snt/kWh. Keskimäärin kulutusvaikutus on vähän päälle +1 snt/kWh*.
*Numerot perustuvat Oomin todelliseen asiakasdataan.
Negatiiviseen kulutusvaikutukseen pääset ajoittamalla sähkönkulutuksesi pääosin kuukauden sellaisille tunnneille, jolloin pörssisähkön hinta on kuukauden keskiarvoa alempi.
Posiitivisen kulutusvaikutuksen sen sijaan saat päinvastaisessa tilanteessa, kun sähkönkulutuksesi ajoittuu pääosin tunneille, jolloin sähkön pörssihinta on kuukauden keskiarvohintaa korkeampi.
Tämän linkin takaa voit lukea kattavammin kulutusvaikutuksesta ja sen laskentatavasta.
Hintavertailu esimerkki
Kalle harkitsee hybridisähköä
Kalle haluaa uuden sähkösopimuksen. Hän harkitsee hybridisähkön, kiinteän sähkön ja pörssisähkön väliltä.
Ennen hankintaa hän haluaa nähdä millaisiin kustannuksiin eri sähkösopimukset ja kulutustottumukset johtavat. Kalle kuluttaa sähköä melko tasaisesti 24 kWh päivässä, mutta kykenee halutessaan ajoittamaan kulutustaan halvemmille tunneille.
Tarkastellaan tilannetta vuoden 2023 sähkön hintojen (ja Kallen kulutuksen) perusteella, jossa Kallella olisi ollut käytössä:
- Pörssisähkö epäoptimaalisella kulutuksella (sähkönkulutus iltaisin ja aamuisin)
- Hybridisähkö epäoptimaalisella kulutuksella
- Kiinteä sähkö
Näissä tapauksissa Kallen kuukausittaiset sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:
Tästä näkee, että:
- Hybridisähkö olisi ollut jatkuvasti hiukan kiinteää sähköä kalliimpi.
- Pörssisähkö olisi ollut kallein vaihtoehto vain sähkön markkinahintojen ollessa korkealla. Muuten pörssisähkö olisi ollut selkeästi halvin vaihtoehto.
Mutta tämä koski siis vain epäoptimaalista sähkön kulutusta.
Tämän lisäksi Kalle haluaa selvittää miten sähkölaskulle olisi käynyt huolellisella ja optimoidulla kulutuksella.
Tällöin sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:
Tästä näkee selvästi, että:
- Kiinteä sähkö olisi ollut kalliimpi kuin pörssi- tai hybridisähkö koko ajan.
- Sähkön markkinahintojen noustua hybridisähkö olisi ollut hiukan pörssisähköä edullisempaa.
- Toisaalta kesällä hybridisähkö olisi ollut lähes kaksi kertaa pörssisähköä kalliimpaa.
Toisin sanoen: Kalle olisi siis voinut säästää hybridisähköllä hiukan kiinteään sähköön verrattuna, jos hän olisi jaksanut optimoida kulutusta. Selvästi isoimmat säästöt olisivat tulleet kuitenkin optimoidulla pörssisähköllä.
Hybridisopimuksen hyödyt ja haasteet
Miksi valita kulutusvaikutuksellinen sopimus? Niillä on useita hyötyjä ja haittoja:
Hyödyt
Hybridisähkösopimuksella voit kulutusta ajoittamalla saada sekä pörssisähkösopimuksen, että kiinteähintaisen sähkösopimuksen hyötyjä.
Sopimuksen kiinteällä osalla suojaudut pörssisähkön hintapiikeiltä. Välillä pörssisähkön hinta voi nimittäin käydä todella korkeissa lukemissa, jolloin sähkölaskusi kasvaa päätä huimaavaa vauhtia, ellet pysty välttämään kulutusta tällaisina aikoina. Kulutusvaikutuksellisella sopimuksellakin näinä aikoina sähkön kuluttaminen nostaa sähköenergiasta maksamaasi hintaa, mutta huomattavasti pörssisähkösopimusta maltillisemmin.
Vastaavasti ajoittamalla kulutusta pörssisähkön edullisille tunneille kykenet pienentämään sähköenergiasta maksamaasi hintaa, hieman samaan tapaan kuin pörssisähkösopimuksellakin.
Näin kulutusvaikutuksella annetaan kuluttajille mahdollisuus vaikuttaa sähköenergiasta maksamaansa hintaan, mikä on itsessäänkin jo positiivinen asia. Sähkön kulutuksen ajoituksen optimointi johtaa vielä tämän sopimustyypin kolmanteen hyötyyn, nimittäin ekologisuuteen ja sähköverkon luotettavuuden parantumiseen.
Jos kulutusvaikutukselliset- ja pörssisähkösopimukset yleistyvät, ja yhä useampi kuluttaja pyrkii ajoittamaan sähkön kulutustaan alhaisen kulutuksen tunneille, siitä seuraa koko Suomen sähköjärjestelmää tasapainottava vaikutus. Tämä tarkoittaa, että vaihtelut kulutuspiikkien ja kulutusminimien välillä pienenee, jolloin säätövoimaa tarvitaan vähemmän. Tämä puolestaan vähentää sähköverkon häiriöitä ja lisää sen luotettavuutta.
Lisäksi osa säätövoimasta joudutaan tuottamaan fossiilisilla polttoaineilla (varsinkin, jos vesivoimaa ei ole tarpeeksi tarjolla), joten kulutuksen tasapainotuksella on myös ekologinen vaikutus.
Haasteet
Kulutusvaikutuksellisten sähkösopimusten suurin haaste lienee kulutusvaikutuksen laskemisen monimutkaisuus ja tämän oikeanlainen kommunikointi asiakkaille. Netistä löytyy nimittäin paljon kommentteja kuluttajilta, jotka ovat saaneet harmaita hiuksia, kun sähkölaskun energiahinta onkin ollut luultua korkeampi. Etenkin puhelimessa solmittujen sopimusten tapauksessa asia on monesti jäänyt epäselväksi.
Toinen kulutusvaikutuksellisten sopimusten huono puoli on se, että hinta saattaa olla kiinteähintaista sopimusta korkeampi, jos kulutus ajoittuu pääosin pörssisähkön kalliille tunneille, jolloin kulutusvaikutuksesta tulee positiivinen. Näin voi monesti käydä, jos kuluttaja ei kiinnitä huomiota kulutuksensa ajoitukseen.
Usein näissäkin tapauksissa tosin hybridisopimus tulee suurin piirtein yhtä kalliiksi kuin kiinteähintainen sopimus, sillä yleensä hybridisopimuksen kiinteä hintakomponentti on jonkin verran kiinteähintaisia sopimuksia halvempi.
Eri yhtiöillä on hybridisopimuksille eri nimiä
Hybridisähkösopimukset alkavat olemaan markkinoilla melko yleisiä, mutta eri sähköyhtiöt käyttävät tarjoamistaan sopimuksista eri nimiä. Tässä muutamia sähköyhtiöitä ja heidän käyttämiään nimiä hybridi- / kulutusvaikutuksellisista sähkötuotteistaan:
- Fortumilta löytyy Fortum Duo
- Väreeltä löytyy Väre Välkky
- Oomilta löytyy Oomi Jousto
- Heleniltä löytyy Valttisähkö