Sähkösopimuksen vaihtaminen on nykyisin todella helppoa ja vaivatonta.
Voit ostaa sähköä miltä tahansa suomalaiselta sähköyhtiöltä. Uusi yhtiö poistaa vanhan sopimuksesi automaattisesti (paitsi jos se on määräaikainen).
Voit siis huoleti valita tästä listasta halvimman sähkösopimuksen ja aktivoida sen.
Miten sähkösopimuksen vaihtaminen toimii?
Sähkön vaihtaminen on siksi niin helppoa, koska sähkön vaihto ei vaikuta sen siirtoon. Sähkö tulee kotiisi samaa johtoa pitkin—sähköä välittävästä firmasta riippumatta.
Kun vaihdat sähkösopimuksen, taloosi ei tule sähkömiehiä kytkemään johtoja tai vipuja.

Jos huoneistossasi on voimassa toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus tai jos olet juuri muuttanut sisään, voit vaihtaa sähkön saman tien.
Mutta jos sinulla on määräaikainen sopimus (ja et ole muuttanut), niin sopimuksen vaihto ei onnistu ilman sopimussakkoa.
Joka tapauksessa, vanhan sähkösopimuksen purkaminen tapahtuu yksinkertaisesti tekemällä uuden sopimuksen.
Uusi sopimus ylikirjoittaa vanhan sopimuksesi.
Näin vaihdat sähkösopimuksesi
#1 Varmista voitko vaihtaa
Ennen kuin harkitset sähkösopimuksen vaihtamista, tarkista ettei tämänhetkinen sopimuksesi ole määräaikainen.
Voit soittaa nykyiseen sähköyhtiöösi tai lukea sähkölaskulta sopimustyypin.
Jos yrität vaihtaa sähköä määräaikaisen sopimuksen voimassaoloaikana, joudut maksamaan sakkoa (ellei kyseessä ole muutto).
Näissä tilanteissa sähkösopimuksen vaihtaminen onnistuu:
- Muutto (vaikka olisi määräaikainen sopimus)
- Nykyinen sopimus on päättymässä
- Nykyinen sopimus on toistaiseksi voimassa olevaa laatua
#2 Kilpailuta sopimukset
Sähkösopimuksen vaihtoa ei kannata tehdä ennen kaikkien sähköyhtiöiden kilpailuttamista.
Ei hätää jos kuulostaa työläältä. Täältä löydät valmiiksi kaikki suositukset ja edullisimmat sopimukset valmiiksi lajiteltuna juuri sinun käyttötarkoitukseen.
Oikean sopimuksen löytäminen vie kirjaimellisesti alle 30 sekuntia.
Huomaathan, että erot sähkösopimusten välillä ovat merkittäviä. Jos esimerkiksi etsit pienkulutukselliselle kotitaloudelle riskitöntä sopimusta, voi olla viisainta sopia perusmaksuton kiinteä sopimus.
Toisaalta, jos haluat optimoida hintaa mahdollisimman tarkasti ja maksaa sähköstä “juuri sen mitä pitää”, kannattaa hankkia pörssisähkö.
Tosin pörssisähkössä joutuu seuraamaan sähkön tunneittain vaihtuvaa hintaa joka päivä ja optimoimaan käytön sen mukaan.
Yleisin sopimustyyppi on toistaiseksi voimassa oleva kiinteä sähkö. Tämä on joustava ja riskitön valinta.
#3 Tee uusi soppari
Sähkösopimuksen teko tänä päivänä on varsin vaivatonta puuhaa. Kaikki hoituu netissä muutamassa minuutissa. Kaikki mitä sinulta vaaditaan on lomakkeen täyttö ja sillä selvä!
Huomioithan, että vaikka vaihtaisit toistaiseksi voimassa olevan heti irtisanottavan sopimuksen, menee vaihdossa silti monesti 14vrk, joka on sähkösopimuksen minimipurkuaika. Tämä siis pätee vain jos vaihdat sähköyhtiötä ilman että osoitteesi vaihtuu.
#4 Irtisano vanha sopimus vanhassa osoitteessasi
Suomessa sähkösopimukset ovat käyttöpaikkakohtaisia.
Jos et ole muuttamassa, mutta teet sähkösopimuksen vaihdon, vanha sopimus astuu automaattisesti pois voimasta ja uusi astuu voimaan (parissa viikossa).
Tällöin sopimusta ei tarvitse erikseen purkaa.
Mutta jos olet muuttamassa, sinun on muistettava irtisanoa vanhan osoitteen sähkösopimus. Et varmaankaan halua maksaa uuden asukin sähköjä tämän puolesta?!
Kannattaako nyt vaihtaa sähkösopimus?
Sähkösopimuksen vaihdon kannattavuus riippuu täysin tapauksesta.
Jos haluat tietää onko vaihto kannattava, tulee ymmärtää mistä sähkössä maksat tällä hetkellä.
Otetaan käytännön esimerkki joka koskee kahta suosituinta sähkösopimustyyppiä:
Jos sinulla on pörssisähkösopimus, mutta et ajoita säkönkäyttöä kulutuspiikkien ulkopuolelle, maksat hyvin todennäköisesti sähköstä enemmän kuin mitä kiinteässä määräaikaisessa sopimuksessa maksaisit.
Tällöin vaihtaminen kiinteähintaiseen sopimukseen kannattaa ehdottomasti.
Mutta sama pätee toiseen suuntaan.
Jos sinulla on valmiiksi kiinteä sopimus joka maksaa 15 snt/kWh ja pörssisähkön hinta olisi vaikkapa keskimäärin 8 snt/kWh, kannattaa ehdottomasti vaihtaa pörssisähköön—ainakin niin kauan kunnes pörssihinnat nousevat.
Mutta jos hankit pörssisähkön, tulee hinnan kehitystä seurailla jatkuvasti. Pörssisähkön hinta voi nousta rajusti kuten 2022 nähtiin.

Periaatteessa sähkösopimusten hankinta on tietynlaista sijoittamista. Vaikkei varsinaista voittoa voi tehdä, perustuu monen sähkösopimuksen valinta omaan arvioon sähkön hinnan kehityksestä.
Jos pörssisähkö kiinnostaa, tulee varautua seuraamaan hinnan kehitystä koko ajan. Hinta muuttuu joka tunti, kuten tästä kuvaajasta voit nähdä:
Jos taas riskittömämpi vakiohinnoiteltu sopimus kiinnostaa enemmän, kannattaa valita määräaikainen kiinteä sähkö. Tällöin hintapiikit eivät nosta sähkön hintaa kattoon.
Ja toki aina voi tehdä hybridisopimuksen jossa osa sähkön hinnasta muodostuu pörssihinnan perusteella ja osa kiinteästä perushinnasta.
Viimeisimpänä muttei toki vähäisempänä sähkösopimuksen vaihto kannattaa jos arvomaailmasi muuttuu. Esimerkiksi jos et arvosta jonkin yhtiön toimintatapoja tai jos haluat ekologisemman sähkön, vaihto kannattaa vaikkei siinä tekisi säästöjä.

Mihin sopimukseen kannattaa vaihtaa?
Sähkösopimuksen vaihto riippuu ihan sähkön hinnan ennusteesta—jota on mahdoton ennustaa tarkasti.
Jos pörssisähkö menee koko ajan korkeammalle ja korkeammalle, kannattaa ehkä valita määräaikainen kiinteä sopimus, joka suojaa hintakatolta.

Mutta jos pörssihinta tulee alas, kannattaa harkita toistaiseksi voimassa olevaa pörssisähköä—kunhan vain jaksaa seurailla sähkön hintoja.

Jos sähkön hinnan ennustaminen kiinnostaa, kannattaa vilkaista tämä postaus seuraavaksi.
Yhteenvetona
Vaihtamalla sähkösopimusta ennen talven kylmempiä kuukausia, yleensä lokakuun tienoilla, voi olla taloudellisesti järkevää, koska silloin energiankulutus yleensä kasvaa.
Tämän lisäksi on hyvä vaihtaa sähkösopimusta silloin, kun markkinahinnat ovat alemmat kuin nykyisessä sopimuksessasi. Monet asiantuntijat suosittelevat sopimuksen vaihtoa noin kaksi kuukautta ennen nykyisen sopimuksen päättymistä.
On myös tärkeää ajoittaa uuden sopimuksen aloitus siten, että se osuu yhteen nykyisen sopimuksen päättymisen kanssa, esimerkiksi 7-10 päivää ennen sopimuksen päättymistä, välttääksesi mahdolliset aikaisen irtisanomisen maksut.