Nodesk

Hehku Energia — kokemuksia asiakkailta

Hehku Energia on nopeasti kasvava suomalainen sähköyhtiö, joka kulki aiemmin nimellä GNP Energy.

Hehku Energia tarjoaa uudenlaisia ja edullisia sähkösopimuksia, kuten kiinteitä määräaikaisia sopimuksia, joissa sähkön hinta on sama ja siten helposti ennakoitava.

Tässä valikoima Hehkun parhaita tarjouksia:

Logo
  • Hehku 6kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku 12kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku 24kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku pörssi toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Mikä ihmeen Hehku Energia?

Hehku Energia on sähköyhtiö, joka on kokenut merkittävän uudistumisen vuonna 2023. Hehku on siis se sähköfirma, joka tunnettiin aiemmin nimellä GNP Energy.

Kirjoitushetkellä Hehkulla on yli 25 000 sähkösopimusasiakasta Suomessa. Hehkun tuotevalikoimaan kuuluu sekä kiinteähintaisia että vaihtuvahintaisia sähkösopimuksia.

Hehku Energian taustalla on laajempi pohjoismainen konserni, joka toimii muun muassa Norjassa ja Ruotsissa.

Hehku Energia keskittyy pääasiassa Suomen sähkömarkkinoihin ja tunnetaan edullisista hinnoista ja mukavista kampanjoista.

Vuonna 2022 Hehku osti konkurssiin menneen Lumo Energian asiakkaat ja on sen jälkeen houkutellut uusia asiakkaita kilpailukykyisillä hinnoilla ja tarjouksilla. Vuonna 2019 Hehku osti Vihreä Älyenergia Oy:n sähkösopimukset.

Sähköfirmojen ongelma palautteen kanssa

Sähkösopimuksiin ja sähköfirmoihin liittyen netistä löytyy lähes poikkeuksetta vain negatiivisia kokemuksia. Positiivisia kokemuksia ei jaeta, sillä ne katsotaan sähköyhtiöiden tapauksessa itsestäänselviksi.

Samalla puhelinmyyjien tekemät tarjoukset ovat usein harhaanjohtavia ja eivät useinkaan vastaa asiakkaan todellisia tarpeita. Tällöin voi helposti tulla “huijatuksi”, vaikka on sitoutunut täysin sopimusehtoihin ja puheluun perustuvaan sähköön. Näitä tarinoita lukee jatkuvasti. Tällaisilta kokemuksilta voit välttyä yksinkertaisesti olemalla sopimatta sähkösopimusta puhelimessa.

Sähkösopimustyyppien ymmärtäminen on tärkeää parhaan sopimuksen valinnassa. Tällöin vältyt pettymyksiltä ja ikäviltä yllätyksiltä.

Jos sähkösopimustyypit ja niiden hinnoittelu ei ole tuttu juttu, kannattaa lukaista tämä opas.

Hehku Energia kokemuksia asiakkailta

Lähdetään käymään läpi Hehku Energian saamaa asiakaspalautetta ja kokemuksia netistä.

Kokemuksia TrustPilotissa

TrustPilot on maailmanlaajuinen verkkotuotteiden arvostelualusta ja suosittu sellainen. TrustPilotin saamien arvosteluiden perusteella Hehku Energy on saanut tähtiluokituksekseen 2,9/5.

Hehku Energia TrustPilot

Nopealla vilkaisulla tämä näyttää varsin hyvältä arvosanalta varsinkin sähköyhtiöksi, sillä sähköfirmat harvoin saavat yli kolmen tähden arvosteluja.

Mutta hieman tarkemmalla tarkastelulla näkee, että itse asiassa firma on saanut ainoastaan kolme arvostelua yhteensä, joista:

  • yksi on tähtiluokitukseltaan 2/5
  • kaksi on tähtiluokitukseltaan 1/5

Yhtään yli 2/5:n tähden arvostelua ei ole siis tullut. Toisin sanoen, tuo lähes kolmen tähden arvostelu ei pidä paikkaansa. Sen sijaan noista kolmesta arvostelusta laskemalla saadaan 1,3/5.

Eli kyseessä on itse asiassa varsin huonot arvostelut, joskin myös vähäiset. Näistä on paha vetää mitään johtopäätöksiä, sillä Hehkulla on kymmeniä tuhansia asiakkaita, ja jos vain parilla näistä on ollut huonoja kokemuksia, niin niihin pitää suhtautua varauksella.

Jatketaan siis metsästystä.

Kokemuksia Vauva.fi:stä

Vauva.fi Hehku kokemuksia

TrustPilotin kokemuksien perusteella on vaikea sanoa Hehkusta mitään. Näin ollen jatketaan kokemuksian analysointia Vauva.fi:n forumiin, jossa viimeisimmässä Hehku Energiaa käsittelevässä ketjussa on yli 40 kommenttia.

Näistä keskusteluista käy lyhyesti ilmi pari pääteemaa:

  1. Edullinen hinta ja vakaus: Hehku Energian 8,3 snt/kWh tarjous houkuttelee, koska se tarjoaa kiinteän hinnan, mikä vähentää hintapiikkien riskiä varsinkin talvisin. Tällainen sopimus antaa mielenrauhaa niille, jotka eivät halua seurata pörssisähkön vaihteluita. Loistavaa!
  2. Epäilykset luotettavuudesta: Useat keskustelijat kuitenkin epäilevät yrityksen taustaa, sillä aiemmin se tunnettiin GNP Energynä, jolla on ollut ongelmia kuluttaja-asiamiesten kanssa.
  3. Sopimuksen tyyppi ja lisäkulut: On epäselvyyksiä siitä, onko Hehkun kiinteät sopimukset oikeasti kiinteähintainen, vai onko siinä piilotettuja lisäkustannuksia, kuten pörssisähkön hintaosuuksia tai korkeita kuukausimaksuja. Moni suosittelee vertaamaan tarjousta muiden kiinteähintaisten sopimusten kanssa ja tarkistamaan lisäkulut, jotka voivat nostaa hintaa.
  4. Skeptisyys markkinoiden kehityksestä: Jotkut arvelevat, että markkinoille tulevien uusien yritysten tarjoamat “halvat hinnat” ovat vain keinoja houkutella asiakkaita, ja että lopulta hintataso saattaa nousta. Moni myös varoittaa, että firmat voivat jättää asiakkaansa pulaan taloudellisissa ongelmissa.

Näistä palautteista käy ilmi, kuinka tärkeää on lukea sopimusehdot huolella, ja että kiinteiden sähköjen kanssa tulee olla tarkkana.

On myös hyvä muistaa, että Suomessa sähköyhtiöt ovat tarkan syynin alla, ja laittomuuksia ei harrasteta. Jos sähkösopimuksesi on kiinteä sopimusehdoissa, niin se on sitä myös käytännössä. Toki huijauksiakin on päässyt lipsahtamaan väliin, ja jotkut firmat ovat saattaneet muuttaa kiinteitä sopimuksia hämärästi. Mutta nämä ovat poikkeustapauksia, joita pääsee markkinoille erittäin harvoin.

Kokemuksia Suomi24:sta

Suomi24 hehku kokemuksia

Suomi24:n palstalta löytyy ketju, jossa kymmenet suomalaiset keskustelevat Hehku Energian asiakaspalvelukokemuksista.

Tästä ketjusta näkee, että Hehkun asiakaspalvelu herättää huolta ja kysymyksiä asiakkaissa.

Palautteet ovat pääosin kriittisiä, ja yleisimmät valitukset liittyvät puutteelliseen asiakaspalveluun sekä vaikeuksiin tavoittaa yritystä puhelimitse tai sähköpostitse.

Asiakkaat ovat kertoneet odottaneensa vastauksia viikkoja. Osa asiakkaista on kokenut, että yritys toimii epäjohdonmukaisesti hintojen ja sopimusehtojen suhteen. Monet kommentoijat kokevat, että Hehku nostaa hintoja sopimusten alkamisen jälkeen, mikä on aiheuttanut epäluottamusta ja saanut osan vaihtamaan firmaa.

Toisaalta, kannattaa huomioida, että puhutaan isohkosta firmasta, joka tarjoaa sähköä kymmenille tuhansille suomalaisille, ja negatiivisia palautteita löytyy vain kourallinen.

Karu totuus sähkösopimuksista

Kannattaa myös muistaa, että sähkömarkkinat ovat varsin rajoitettu kilpailualusta, jossa firmat tekevät kaikkensa saadakseen asiakkaat puolelleen.

Sähkön “oikea hinta” on tietyssä mielessä kaikille suomalaisille sama, sillä sähkö on loppujen lopuksi samaa pörssistä sähköverkkoon virtaavaa tavaraa.

Sähkö virtaa tuotantolaitoksilta sähköyhtiöille, jotka nostavat sen hintaa ja myyvät kuluttajille.

Tästä johtuen, sähköyhtiöt tekevät kaikkensa tehdäkseen omista sopimuksista muita houkuttelevammat, vaikka oikeasti kaikki firmat myyvät “samasta purosta”.

Toisin sanoen, parhaan sähkösopimuksen saat valitsemalla sellaisen sopimuksen, jossa sähkön hinta on mahdollisimman lähellä sähkön “oikeaa hintaa”, eli pörssihintaa. Tällainen sähkösopimus tunnetaan nimellä pörssisähkö (joita siis saa myös Hehkulta).

Pörssisähkössä maksat sähköstäsi “juuri sen verran kuin pitää” pienellä perusmaksulla ja välityspalkkiolla, joilla sähköä myyvä yhtiö jää voitolle.

Pörssisähkö tulee pitkällä juoksulla aina kiinteää sähköä halvemmaksi. Tämä siksi, että kiinteissä sähkösopimuksissa sähköfirma ottaa riskin ostaessaan sinulle sähköä “varastoon” markkinoilta. Sähköyhtiön pitää siis ennustaa sähkön hinta tarkasti, jotta ei osta sitä liian kalliilla tappiollisesti. Tämä riski näkyy kiinteiden sopimusten hinnoissa, jotka ovat huomattavasti sähkön “oikeaa hintaa korkeammat”.

Tässä hyvä esimerkki kiinteän sähkön hinnoittelusta.

Pörssisähkön (eli sähkön oikean hinnan) keskiarvo vuonna 2023 oli 7,02 snt/kWh.

Verrataan tätä alkuvuodesta 2023 saatuun Lumme Energian 12kk:n kiinteään määräaikaiseen sähköön:

Kuten kuvasta näkee, hinta on 11,3 snt/kWh, eli noin 50% kalliimpi, kuin vuoden 2023 sähkön keskihinta (7,02 snt/kWh). Kiinteä sähkö tulee siis todella kalliiksi sähkön oikeaan pörssihintaan verrattuna.

Tarkistetaan Fortumin pörssisähkön hintaa samalta ajalta:

Yllä olevasta kuvasta näkee, että pörssisähkössä sähkön hinta on pörssisähkön oikea hinta ja siihen päälle 0,40 snt/kWh.

Jos oletetaan, että sähkön marginaali pysyy samana, pörssisähkön keskihinta vuonna 2023 olisi Fortumin sopimuksessa 7,02 + 0,4 snt/kWh = 7,42 snt/kWh. Ja jos tätä vertaa Lumme Energialta saatuun 12kk:n kiinteään sähköön, joka on 11,3 snt/kWh, voi huomata kuinka paljon edullisemmaksi pörssisähkö tulee.

Kannattaa siis aina valita pörssisähkö—jopa silloin kun et jaksa ajoittaa kulutustasi ollenkaan!

Hehku Energian suosio kasvaa

Hakunäkyvyysraporttini mukaan Googlesta haetaan hakusanaa “hehku energia kokemuksia” lähes 3000 kertaa kuussa.

“hehku energia kokemuksia” -hakusanaa on haettu lähes 17 000 kertaa puolen vuoden aikana

Ja tämä on vain yksi hakusanamuoto, joten todellinen luku on varmasti tuhansia hakuja suurempi. Toisin sanoen, kyseessä on varsin puhuttu sähköyhtiö, joka saavuttaa suosiota varsin vilkkaaseen tahtiin.

Hanki Hehku vaikka heti

Tässä kattava lista Hehkun parhaista sähkösopimuksista:

Logo
  • Hehku 6kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku 12kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku 24kk määräaikainen sopimus
Logo
  • Hehku pörssi toistaiseksi voimassa oleva sopimus

Kuten aiemmin mainitsinkin, Hehkun Pörssisähkö on oma suosikkini näistä, sillä pitkällä juoksulla se tulee aina edullisimmaksi sähköksi. Ja jos Hehkun sopimuskatalogi ei tee vaikutusta, kannattaa tehdä laajempi sähkövertailu tästä.

Tutustu sähkösopimuksiin

Jos sähkösopimukset eivät ole tuttu juttu, kannattaa vilkaista alta löytyvät selitykset esimerkkeineen.

Pörssisähkösopimus

Tarkempi selitys ja esimerkki

Anna, Kalle ja Jani

Esimerkki: Annalla, Kallella ja Janilla on identtiset pörssisähkösopimukset, ja he kuluttavat tismalleen saman verran sähköä. Heidän kulutus on 24 kWh vuorokaudessa, eli 8760 kWh vuodessa, mikä vastaa suunnilleen esimerkiksi rivitalossa asuvan perheen kulutusta. Heidän kulutuksensa ajankohdat kuitenkin vaihtelevat.

Kaverukset kuluttavat sähköä seuraavasti:

  • Kalle on tasainen kuluttaja, joka on päivät kotona ja kuluttaa sähköä tasaisesti kellon ympäri.
  • Anna käyttää sähköä vain aamuisin ja iltaisin (työpäivän aikana hän ei ole kotona).
  • Jani kuluttaa sähköä optimoidusti halpoina tunteina. Hän näkee vaivaa, että kulutusta ei synny kalleina tunteina.

Näihin kulutustottumuksiin nojautuen, verrataan kaverusten sähkölaskuja vuoden 2023 jokaiselta kuukaudelta:

Pörssisähkön hinta (sininen) on oikeaa dataa vuodelta 2023.

Kuten kuvasta näkee, optimoidulla kulutuksella voi tehdä merkittäviäkin säästöjä. Esim. elokuussa 2023 Annan lasku on noin 85€ ja Janilla se on vain 60€ luokkaa.

Kiinteähintainen sähkösopimus

Lisätietoja ja Muutama esimerkki

Kalle kaupunkilainen

Kalle asuu kaukolämmitetyssä kerrostaloyksiössä, jossa hän kuitenkin tekee lisälämmitystä sähköpatterilla kylmimpinä aikoina. Hänellä on kiinteä sähkösopimus, jossa:

  • Kiinteä tuntihinta on 10 snt/kWh
  • Perusmaksu on 5€/kk

Kallella kuluu sähköä eniten talvisin ja vähiten kesäisin. Lisäksi Kalle on matkoilla koko Heinäkuun, jolloin kaikki sähkölaitteet ovat suljettuina ja kulutus on lähes nollassa. Tässä Kallen kuukausittainen sähkönkulutus ja jokaista kuukautta vastaava sähkölaskun hinta:

Kuvaajasta näkee kaksi tärkeää kiinteään sähköön liittyvää seikkaa:

1. Sähkölaskun suuruus on joka kuukausi eri. Tämä siksi, että kiinteässä sähkössä on kilowattituntikohtainen energiahinta. Mitä enemmän Kalle siis kuluttaa, sitä kalliimmaksi sähkölasku tulee. Älä siis anna sanan “kiinteä” hämätä, sillä kiinteys viittaa vain energiahintaan, ei itse sähkölaskun suuruuteen.

2. Vaikka sähköt olivat koko heinäkuun pois, sähkölasku oli silti 5€. Tämä siksi, että kiinteissä sähköissä on perusmaksu, joka laskutetaan joka kuukausi riippumatta siitä, paljon sähköä kuluu.

Kiinteässä sähkössä sähkön energiahinta on aina sama, mutta merkittäviäkin säästöjä voi tehdä olemalla kuluttamatta sähköä.

Kalle ja Jani

Kallella ja Janilla on sama sähkösopimus, joissa on 6€:n kuukausittainen perusmaksu, mutta heidän kulutuksessa on suuria eroja. Näin perusmaksun suuruus näkyy heidän sähkölaskussaan:

Koska Kalle asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa ja hänen sähkönkulutuksensa on siksi myös korkea, perusmaksu on häviävän pieni osa koko sähkölaskua (alla olevan kuvan liila osa):

Jani sen sijaan asuu yksiössä ja hänen sähkönkulutuksensa on Kalleen verrattuna todella vähäistä, joten tuo 6€:n suuruinen perusmaksu onkin puolestaan iso osa koko sähkölaskua:

Matalan kulutuksen kodeissa kannattaa siis yleensä suosia sähkösopimuksia, jossa on pieni perusmaksu. Esimerkiksi 75%:n alennus katkaisisi Janin laskujen huippuja runsaasti:

Toisaalta, Kallen tapauksessa 75%:n alennus ei pienentäisi laskua prosentuaalisesti käytännössä ollenkaan:

Näin ollen korkean kulutuksen kodeissa kannattaa kiinnittää enemmän huomiota energianhintaan (snt/kWh), ja vähemmän huomiota perusmaksuun (€/kk).

Tämän esimerkin Kalle säästäisi enemmän jos sähkön energianhinta tippuisi vain 10%:lla: 75%:n perusmaksu alen sijaan:

Kuvasta näkee, että Kalle säästäisi jopa kymmeniä euroja kuussa ja yli 100€ vuodessa, jos valitsisi sopimuksen, jossa on 10% halvempi energianhinta, verrattuna sopimukseen, jossa on 75% pienempi perusmaksu.

Kalle harkitsee hybridisähköä

Kalle haluaa uuden sähkösopimuksen. Hän harkitsee hybridisähkön, kiinteän sähkön ja pörssisähkön väliltä.

Ennen hankintaa hän haluaa nähdä millaisiin kustannuksiin eri sähkösopimukset ja kulutustottumukset johtavat. Kalle kuluttaa sähköä melko tasaisesti 24 kWh päivässä, mutta kykenee halutessaan ajoittamaan kulutustaan halvemmille tunneille.

Tarkastellaan tilannetta vuoden 2023 sähkön hintojen (ja Kallen kulutuksen) perusteella, jossa Kallella olisi ollut käytössä:

  • Pörssisähkö epäoptimaalisella kulutuksella (sähkönkulutus iltaisin ja aamuisin)
  • Hybridisähkö epäoptimaalisella kulutuksella
  • Kiinteä sähkö

Näissä tapauksissa Kallen kuukausittaiset sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:

Sininen käyrä kertoo vuoden 2023 pörssisähkön hinnan

Tästä näkee, että:

  1. Hybridisähkö olisi ollut jatkuvasti hiukan kiinteää sähköä kalliimpi.
  2. Pörssisähkö olisi ollut kallein vaihtoehto vain sähkön markkinahintojen ollessa korkealla. Muuten pörssisähkö olisi ollut selkeästi halvin vaihtoehto.

Mutta tämä koski siis vain epäoptimaalista sähkön kulutusta.

Tämän lisäksi Kalle haluaa selvittää miten sähkölaskulle olisi käynyt huolellisella ja optimoidulla kulutuksella.

Tällöin sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:

Tästä näkee selvästi, että:

  • Kiinteä sähkö olisi ollut kalliimpi kuin pörssi- tai hybridisähkö koko ajan.
  • Sähkön markkinahintojen noustua hybridisähkö olisi ollut hiukan pörssisähköä edullisempaa.
  • Toisaalta kesällä hybridisähkö olisi ollut lähes kaksi kertaa pörssisähköä kalliimpaa.

Toisin sanoen: Kalle olisi siis voinut säästää hybridisähköllä hiukan kiinteään sähköön verrattuna, jos hän olisi jaksanut optimoida kulutusta. Selvästi isoimmat säästöt olisivat tulleet kuitenkin optimoidulla pörssisähköllä.

Hybridisähkösopimus

Tarkempi selitys ja esimerkki

Kalle harkitsee hybridisähköä

Kalle haluaa uuden sähkösopimuksen. Hän harkitsee hybridisähkön, kiinteän sähkön ja pörssisähkön väliltä.

Ennen hankintaa hän haluaa nähdä millaisiin kustannuksiin eri sähkösopimukset ja kulutustottumukset johtavat. Kalle kuluttaa sähköä melko tasaisesti 24 kWh päivässä, mutta kykenee halutessaan ajoittamaan kulutustaan halvemmille tunneille.

Tarkastellaan tilannetta vuoden 2023 sähkön hintojen (ja Kallen kulutuksen) perusteella, jossa Kallella olisi ollut käytössä:

  • Pörssisähkö epäoptimaalisella kulutuksella (sähkönkulutus iltaisin ja aamuisin)
  • Hybridisähkö epäoptimaalisella kulutuksella
  • Kiinteä sähkö

Näissä tapauksissa Kallen kuukausittaiset sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:

Sininen käyrä kertoo vuoden 2023 pörssisähkön hinnan

Tästä näkee, että:

  1. Hybridisähkö olisi ollut jatkuvasti hiukan kiinteää sähköä kalliimpi.
  2. Pörssisähkö olisi ollut kallein vaihtoehto vain sähkön markkinahintojen ollessa korkealla. Muuten pörssisähkö olisi ollut selkeästi halvin vaihtoehto.

Mutta tämä koski siis vain epäoptimaalista sähkön kulutusta.

Tämän lisäksi Kalle haluaa selvittää miten sähkölaskulle olisi käynyt huolellisella ja optimoidulla kulutuksella.

Tällöin sähkölaskut olisivat olleet seuraavanlaiset:

Tästä näkee selvästi, että:

  • Kiinteä sähkö olisi ollut kalliimpi kuin pörssi- tai hybridisähkö koko ajan.
  • Sähkön markkinahintojen noustua hybridisähkö olisi ollut hiukan pörssisähköä edullisempaa.
  • Toisaalta kesällä hybridisähkö olisi ollut lähes kaksi kertaa pörssisähköä kalliimpaa.

Toisin sanoen: Kalle olisi siis voinut säästää hybridisähköllä hiukan kiinteään sähköön verrattuna, jos hän olisi jaksanut optimoida kulutusta. Selvästi isoimmat säästöt olisivat tulleet kuitenkin optimoidulla pörssisähköllä.

Aika- / yösähkösopimus

Tarkempi selitys ja esimerkki

Kallen omakotitalo

Kalle asuu omakotitalossa, ja hän sähkönkulutuksensa ajoittuu seuraavasti:

  • Sähköauton lataus ja käyttöveden lämmitys hoidetaan öiseen aikaan
  • Muuten kulutus on tasaista ympäri vuorokauden

Kalle haluaa vertailla, miten kiinteä-, pörssi-, ja aikasähkösopimus vertaantuvat keskenään hänen kulutuksellaan:

Alla olevasta kuvaajasta näkee miten paljon kiinteä sähkö, aikasähkö, tai pörssisähkö maksaisi Kallen kulutuksella eri kuukausina. Esimerkissä on käytetty realistista kulutusta ja kulutuksen ajoitusta, oikeita markkinoilla tarjolla olevia sähkösopimuksia ja niiden hintoja, sekä vuoden 2023 toteutuneita pörssisähkön hintoja.

Koska suuri osa Kallen sähkönkäytöstä osuu yöaikaan, jolloin sekä pörssisähkö, että aikasähkö ovat halvimmillaan, kiinteä sähkösopimus olisi Kallen tapauksessa kallein.

Yösähkö tulee kiinteää sähkösopimusta säännöllisesti selvästi halvemmaksi, ja pörssisähkö vielä tätäkin halvemmaksi (poislukien joulukuu, jolloin pörssisähkö oli erityisen kallista). Nämä selittyvät sillä, että Kalle on onnistunut keskittämään kulutustaan hyvin yöaikaan, jolloin yösähkö on kiinteää sähkösopimusta halvempaa, ja pörssisähkö usein vielä yösähköäkin halvempaa.

Vaikka tässä on kyseessä vuoden 2023 dataa, monesti tällaisella kulutuksen ajoituksella tilanne on juurikin tämä. Aikasähkö tulee kiinteää sähköä halvemmaksi, ja pörssisähkö edelleen aikasähköä halvemmaksi.

Kausisähkösopimus

Tarkempi selitys ja esimerkki

Kallen omakotitalo

Kalle asuu omakotitalossa, ja hän sähkönkulutuksensa ajoittuu seuraavasti:

  • Sähköauton lataus ja käyttöveden lämmitys hoidetaan öiseen aikaan
  • Muuten kulutus on tasaista ympäri vuorokauden

Kalle haluaa vertailla, miten kiinteä-, pörssi-, ja aikasähkösopimus vertaantuvat keskenään hänen kulutuksellaan:

Alla olevasta kuvaajasta näkee miten paljon kiinteä sähkö, aikasähkö, tai pörssisähkö maksaisi Kallen kulutuksella eri kuukausina. Esimerkissä on käytetty realistista kulutusta ja kulutuksen ajoitusta, oikeita markkinoilla tarjolla olevia sähkösopimuksia ja niiden hintoja, sekä vuoden 2023 toteutuneita pörssisähkön hintoja.

Koska suuri osa Kallen sähkönkäytöstä osuu yöaikaan, jolloin sekä pörssisähkö, että aikasähkö ovat halvimmillaan, kiinteä sähkösopimus olisi Kallen tapauksessa kallein.

Yösähkö tulee kiinteää sähkösopimusta säännöllisesti selvästi halvemmaksi, ja pörssisähkö vielä tätäkin halvemmaksi (poislukien joulukuu, jolloin pörssisähkö oli erityisen kallista). Nämä selittyvät sillä, että Kalle on onnistunut keskittämään kulutustaan hyvin yöaikaan, jolloin yösähkö on kiinteää sähkösopimusta halvempaa, ja pörssisähkö usein vielä yösähköäkin halvempaa.

Vaikka tässä on kyseessä vuoden 2023 dataa, monesti tällaisella kulutuksen ajoituksella tilanne on juurikin tämä. Aikasähkö tulee kiinteää sähköä halvemmaksi, ja pörssisähkö edelleen aikasähköä halvemmaksi.

Pakettisähkössopimus